fbpx

Zaostrovanje spora med EU in Madžarsko ter Poljsko bo škodovalo nemškemu gospodarstvu

(foto: EPA)

Po Brexitu so se nemška podjetja obrnila na vzhod in začela izdatno izvažati na Poljsko, Češko, Madžarsko in Rusijo, a merjenje nemških politikov in Evropske Unije ter konstantno izsiljevanje in vršenje pritiskov na države vzhodno od Nemčije bi znalo negativno vplivati na nemško gospodarstvo.

Predsednik nemškega zunanjega gospodarskega združenja za vzhodno Evropo Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft in izvršni direktor podjetja Wilo Oliver Herms je po poročanju Remix News posvaril nemško politiko, da bi znale napetosti med Nemčijo na eni strani Poljsko ter Madžarsko imeti negativen vpliv na nemško gospodarsko rast.

Hermes je poudaril, da je vzhodna Evropa ključna za uspeh številnih nemških podjetij, med katera spadajo BASF, Deutsche Bank in Siemens. Samo v prvi polovici leta 2021 so nemci v države Srednje in Vzhodne Evrope izvozili za 124 milijard evrov blaga, medtem ko je bilo s področja uvoženih 121 milijard evrov, kar pomeni 25,8-odstotni porast. Nemška trgovina z državami Srednje in Vzhodne Evrope tako predstavlja petino vse nemške zunanje trgovine.

Severni tok (foto: EPA)

Hermesa je zmotilo pričkanje o vladavini prava, zato je nemško vlado pozval naj raje dela na izboljšanju odnosov in iskanju rešitev za spore med poljsko, ter madžarsko vlado ter Evropsko komisijo. Hermesova zahteva je razumljiva, po izhodu Velike Britanije iz EU se je izvoz v Poljsko, Češko, Madžarsko in Rusijo povečal za 20 odstotkov. Ravno tako se je povečal uvoz iz teh držav.

Od uvedbe sankcij, povečana trgovina z Rusijo

Poljska je za Nemčijo trenutno bolj pomembna trgovinska partnerica od Francije. Vse sankcije, ki jih je EU v zadnjih letih nalepila Rusiji pa niso imele negativnega vpliva na nemško trgovino z Rusijo. Še več, v tem času je izvoz med dvema državama zrasel za 24,7 odstotkov.

Ivan Šokić