fbpx

Zaporniki bodo izpuščeni, ker so zapori prenatrpani

zapor, ograja

V ZDA bodo iz zaporov po državi zaradi prenatrpanosti izpustili skoraj 6000 ljudi, ki so bili zaprti zaradi zločinov, povezanih z mamili, je sporočil ameriški zvezni urad za zapore.

Okoli 3400 zapornikov je bilo že doslej zaprtih v ustanovah, ki so namenjene reintegraciji v družbo. 1700 zapornikov, ki niso državljani ZDA, bodo najverjetneje izgnali, poroča britanski BBC.

Do sprememb prihaja v luči prizadevanj za ukinitev dolgih zapornih kazni za nenasilne prestopnike, ki v zveznih zaporih predstavljajo približno polovico vseh zapornikov. Številne so izpustili že v petek, preostale pa bodo v torek.

Gre za prvi val izpustitev več tisočih zapornikov, do katerih prihaja zaradi novih pravil ameriške kazenske komisije. Nove usmeritve bi lahko privedle do predčasne izpustitve okoli 46.000 do 100.000 prestopnikov, povezanih z mamili, med drugim navajajo ameriške oblasti.

Nekateri od zapornikov, ki bodo izpuščeni, so za zapahi že odslužili desetletja. Po navedbah ameriškega pravosodnega ministrstva bodo zapornikom v povprečju skrajšali zaporno kazen za dve leti.

V ZDA je za zapahi okoli 2,2 milijona ljudi, kar predstavlja približno četrtino zapornikov po vsem svetu; za zapahi je skoraj vsak stoti Američan, še navaja BBC.

U. U., STA