fbpx

Zaradi covida na pokopališču v Solunu ni več prostora za pokop

Foto: YouTube

Prizori iz pokopališča v grškem Solunu so naravnost pretresljivi, saj so na račun velikega števila smrtnih žrtev primorani v izkopavanje vedno večjega števila novih grobov. Grobarji praktično noč in dan kopljejo grobove, saj se epidemija nikakor ne umirja.

Trenutno se Grčija tako kot tudi druge države v Evropi nahaja sredi drugega vala epidemije. V sredo so zabeležili 2.186 okuženih, od tega je bilo v Solunu zabeleženih 453 primerov okužb, poroča Srbija Danas. Kako grozno v resnici je, najbolje ponazarjajo novo izkopani grobovi za žrtve koronavirusa, saj prostora za pokop kronično primanjkuje.

Grški mediji poročajo, da je zaradi porasta števila okuženih in s tem povezanih smrt situacija v mestu naravnost zastrašujoča, od aprila dalje so namreč v Solunu pokopali 160 žrtev koronavirusa, večina teh je umrla v zadnjih dveh mesecih. Oblasti so se v četrtek odločile za podaljšanje omejevalnih ukrepov do 14. decembra. Do sedaj so v Grčiji namreč zabeležili 111.537 primerov okužb in 2.706 s covidom povezanih smrti (v zadnjih 24 urah je umrlo kar 100 ljudi). Daleč najhujše je stanje na severnem delu države.

Foto: YouTube

Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas je v četrtek izrazil obžalovanje, ker se število okužb s covidom zmanjšuje počasneje, kot so sprva pričakovali. Iz tega razloga so se po njegovih besedah odločili za preložitev postopnega rahljanja ukrepov in odpiranje gospodarskih dejavnosti. Ob tem pa je po poročanju STA kritično opozoril, da so številne bolnišnice na severu države pod pritiskom. V začetku januarja po besedah Pecasa pričakujejo prihod prvih odmerkov cepiv. Pri cepljenju, ki bo prostovoljno, naj bi mesečno cepili 2,1 milijona ljudi. Prednost bodo imeli starejši in tisti, ki delajo v zdravstvu.

Sara Kovač