fbpx

Zaradi koronavirusa doma ostalo že 290 milijonov otrok; popolno zaprtje šol na Japonskem in v Italiji, enako napoveduje tudi Nemčija!

Foto: epa

Več držav je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa zaprlo šole, med drugim sta vse šole zaprli Italija in Japonska. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je tako zaradi virusa doma več kot 290 milijonov otrok. Združenje nemških učiteljev je ob tem posvarilo pred popolnim zaprtjem šol, kot je to storila Italija.

Po podatkih Unesca je 13 držav zaradi novega koronavirusa zaprlo vse šole, tako da je tam doma 290,5 milijona otrok. Še devet držav pa je šole zaprlo na posameznih območjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je ob tem dejala, da je začasno zaprtje šol v času kriz nekaj običajnega. Vendar pa je po njenih besedah trenutna globalna razsežnost in hitrost motenj v izobraževanju brez primere. Če se bo to nadaljevalo, bi lahko ogrozilo pravico do izobraževanja, je poudarila.

Že 107 mrtvih Italijanov in več kot 3 tisoč okuženih
V Italiji so v skladu s sredino odločitvijo tamkajšnje vlade od danes do 15. marca zaprti vrtci, šole in univerze po vsej državi. Ukrep zadeva 7,6 milijona šolarjev in dijakov ter 1,7 milijona študentov. Gradiva za pouk so tako nekatere šole začele objavljati na spletu in prosile starše, naj ga z otroki obravnavajo. Univerze pa predavanja objavljajo v obliki podkastov. Številni starši imajo težave z varstvom otrok. Obrnili so se na stare starše in varuške, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Italijanska vlada je odločila tudi, da bodo do 15. marca vse športne prireditve potekale brez gledalcev. Do 3. aprila pa bodo v Italiji, kjer se je z virusom okužilo več kot 3 tisoč ljudi, 107 pa jih je umrlo, zaprti vsi javni prostori, kot so kinematografi, gledališča in fitnesi.

Foto: epa

Skoraj vse šole so zaprli tudi na Japonskem. Pouka na tamkajšnjih šolah predvidoma ne bo do začetka aprila. V Južni Koreji, kjer se je okužilo skoraj 6 tisoč ljudi, pa so začetek naslednjega semestra preložili na 23. marec.

V Franciji je medtem na območjih z največjim številom okuženih zaprtih okoli 120 šol, še navaja AFP.

Združenje nemških učiteljev je ob tem posvarilo pred popolnim zaprtjem šol, kot je to storila Italija. V Nemčiji, kjer so doslej zabeležili več kot 240 okužb, sicer šol še niso zaprli.

Tudi v Iranu bodo do začetka aprila zaprte šole in univerze. Velike kulturne in športne dogodke so odpovedali že pred tem, skrajšali pa so tudi delovni čas.

V Indiji bodo medtem z namenom preprečevanja širjenja virusa do konca marca zaprte vse osnovne šole v prestolnici New Delhi.

Rok Krajnc