fbpx

Zaradi novega koronavirusa naj bi umrlo skoraj 200 severnokorejskih vojakov!

Severnokorejski vojaki in Kim Jong Un (Foto: epa)

Kljub temu, da severnokorejski režim vztraja, da novi koronavirus še ni dosegel države, so zdaj na dan prišle informacije, da naj bi za okužbo s tem virusom umrlo že vsaj 180 vojakov, 10 tisoč državljanom pa so odredili karanteno. Ker se je pojavilo toliko trupel, jih niso kremirali, saj vojska ni želela dodatno obremenjevati zdravstvenega sistema, ki je že tako v slabem stanju. Vojakom zdaj država skuša zagotavljati dodatne količine hrane, da bi bili tako bolj odporni proti virusu. Več evropskih držav je sicer začasno zaprlo svoja veleposlaništva v državi.

Novi koronavirus COVID-19 naj bi dosegel tudi Severno Korejo, kjer naj bi umrlo že 180 vojakov, karantena pa je bila odrejena 10 tisoč državljanom. Kljub temu, da režim vztraja, da virus še ni dosegel države, so pri južnokorejskem mediju Daily NK pridobili poročila iz severnokorejske vojske, iz katerih izhaja, da so bile bolnišnice v različnih delih države pozvane k poročanju o umrlih za vročino, pljučnico, tuberkulozo ali astmo ter o tistih, ki so bili postavljeni v karanteno. Glede na vir Daily NK naj bi poročilo razburilo vojaško vodstvo, ki je odredilo razkuževanje vojaških bolnišnic in objektov ter nadzor nad vojaki, ki so slabega zdravja ali pa imajo oslabljen imunski sistem.

Trupel je toliko, da jih niso kremirali, ker niso želeli dodatno obremenjevati zdravstvenega sistema
Ker je trupel vojakov toliko, jih po poročanju Mirror sploh niso kremirali, saj oblasti niso želele dodatno obremenjevati zdravstvenega sistema. Severnokorejski zdravstveni sistem je sicer v razsulu, saj državi primanjkuje osnovnih zdravil in zdravstvenih pripomočkov.

Foto: STA

Podhranjenim vojakom skušajo zagotavljati dodatno hrano
Kot navaja Business Insider se zdaj severnokorejske oblasti trudijo, da bi podhranjenim vojakom zagotovile dodatne količine hrane, da bi tako izboljšale njihovo odpornost na bolezni. Zagotoviti naj bi jim poskušali vsaj 800 gramov hrane dnevno. V to so vključene tri sojine juhe dnevno, namesto ene, kot so jih vajeni običajno. Podhranjenost v severnokorejski vojski predstavlja težavo že dalj časa, leta 2017 so mediji poročali, da so dodatno hrano vojakom pošiljali kar starši.

Foto: CDC

Več evropskih držav začasno zaprlo svoja veleposlaništva v Severni Koreji
Nemčija, Francija in Švica so začasno že zaprle svoja diplomatska predstavništva v državi, odprto pa na primer ostaja britansko veleposlaništvo.

Rok Krajnc