fbpx

Zaradi opozarjanja pred radikalnim islamom v Franciji učitelju grozijo s smrtjo!

Foto: epa

Didier Lemaire je učitelj filozofije, ki bo očitno primoran od sedaj naprej živeti pod isto policijsko zaščito kot najvišji uradniki v državi. Francoske oblasti so se za to odločile potem, ko je ta po izreku opozorila pred širjenjem radikalnega islama v državi prejel več anonimnih groženj s smrtjo.

Glede zagotovitve policijske zaščite za učitelja je v javnosti spregovoril kar sam notranji minister Gerald Darmanin. Policija je sicer za učitelja filozofije že zagotavljala določeno zaščito, toda Darmanin je dejal, da so oblasti raven zaščite dvignile na najvišjo možno, ki vključuje tudi voznika in dodatnega telesnega stražarja. Minister ni povedal, ali je učitelj ponudbo že sprejel.

Lemaire predava filozofijo na univerzi Trappes v predmestju Pariza. Po Lemairejevih besedah so se grožnje začele po tem, ko je lani jeseni objavil besedilo, v katerem je javno kritiziral državo, ker ni storila dovolj za zaščito Samuela Patyja, srednješolskega učitelja, ki ga je islamistični terorist obglavil.

Vlado obtožili zaradi malomarnost in svarili pred širjenjem radikalnega islama
Oktobra lani je 18-letni Aboulakh Anzorov  krvoločno umoril učitelja zgodovine Samuela Patyja v kraju Conflans-Sainte-Honorine blizu Pariza. Napadalec je Patyja počakal pred šolo in ga obglavil, menda zaradi prikazovanja risank preroka Mohameda iz revije Charlie Hebdo v okviru razprave v učilnici o svobodi govora. Policija je storilca, ki svoje žrtve ni poznala, kmalu po zločinu zasledila in ustrelila.

Nekaj tednov po Patyjevem umoru je Lemaire v članku, objavljenem na Le Pointu, kritiziral francoske oblasti, ker so podcenjevale grožnjo in niso zagotovile ustrezne zaščite. Pred umorom se je Paty na družbenih omrežjih soočil z ostrimi kritikami. Lemaire je opozoril, da “sektaštvo vse bolj zajema telesa in duše ljudi”. Učitelj filozofije zdaj živi pod policijsko zaščito. “Lokalne oblasti mu bodo v sodelovanju s policijo zagotovile takšne pogoje, da bo lahko nadaljeval z opravljanjem dela,” je v izjavi za javnost zatrdil regionalni šolski odbor.

Foto: epa

Macronov kabinet je nekatere organizacije prepovedal
Patyjev umor je hitro postal nacionalna zgodba, kar je spodbudilo demonstracije po Franciji v podporo svobodi govora. V Patyjev spomin se je poklonil tudi tudi sam predsednik Francije Emmanuel Macron, ki je branil pravico do tiskanja risank preroka Mohameda. Administracija Macrona je od takrat prepovedala več organizacij, ki veljajo za islamistične, in predlagala zakonodajo, ki med drugim prepoveduje financiranje islamskih organizacij iz tujine.

Sara Kovač