fbpx

Zaradi prihoda novih migrantov hrvaška policija povečala pripravljenost na najvišjo raven

Foto: epa

Potem ko so se pojavila poročila o tem, da se proti Bosni in Hercegovini (BiH) giblje do 120.000 migrantov, se je na noge dvignila hrvaška policija. Ta je pričela z iskanjem načina obrambe, saj se BiH nahaja na poti migrantov do cilja, ki jim ga predstavljajo države članice Evropske unije. Preko BiH namreč vstopajo na Hrvaško in nato nadaljujejo pot do Slovenije. 

Zaradi novega priliva migrantov so se na noge dvignile policijske uprave, ki so se zavzele za poostritev nadzora na meji z BiH. Razporejene enote pa bodo po navedbah hrvaškega Jutarnjega lista za varovanje državne meje prejele tudi dodatno opremo.

Migranti iščejo šibko točko na meji
Pri tem Hrvati spremljajo situacijo v BiH, potem ko so izvedeli, da se državi približuje kar do 120.000 migrantov. Jutarnji list sicer navaja, da trenutno naj ne bi bili zabeleženi masovni poskusi vstopanja migrantov iz smeri BiH, ob tem pa dodaja, da migranti poskušajo najti točke, kjer je najlažje nezakonito prehajati mejo. “Če bodo našli šibko točko, bo več sto migrantov poskušalo preiti mejo,” navaja eden izmed sogovornikov iz policijskih krogov, ki je seznam s tovrstno problematiko.

Foto: Twitter

Jutarnji list navaja uradne izjave slovenske policije, ki opozarja, da je pritisk migrantov na nekdanji zahodni balkanski poti okrepljen, na območju med Grčijo in Albanijo je namreč v tem trenutku od 50.000 do 60.000 migrantov, katerih edini cilj je, da pridejo v zahodno Evropo. V Sarajevu že vlada kaos, saj v BiH dnevno vstopi okrog 100 migrantov iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžirije, Maroka, Iraka, Turčije, Irana, Tunizije in drugih držav. V Sarajevu so migranti v centru mesta postavili nezakonito šotorsko naselje, saj tamkajšnje oblasti ne vedo, kako rešiti problem njihove namestitve.

Nezakonite migracije so po besedah madžarskega zunanjega ministra Petra Szijarta predstavljale glavno temo petkovega sestanka članic Višegrajske skupine v Grčiji, prav tako pa je izpostavil, da so južne in jugovzhodne meje EU odprte in nemočne kot pred tremi leti. “Če se bo val migrantov nadaljeval, bo to predstavljalo varnostno grožnjo Evropi,” je opozoril.

N. Ž.