fbpx

Zaskrbljujoči podatki iz evropskega poročila: Prihaja veliko več migrantov, kot je sprva kazalo …

foto: Reuters

Poročilo ISAA (integrirana situacijska ozaveščenost in analiza), ki ga pripravljata Evropska komisija in Evropska služba za zunanje delovanje, je na podlagi razpoložljivih informacij iz 21 držav članic prikazalo grozljive rezultate, in sicer bistveno povečanje števila migrantov, ki so prišli iz Turčije v Grčijo, pot pa jih vodi tudi v Slovenijo. Poročilo je rezultat le iz dveh tednov, zadnjega v aprilu in prvega v maju. Številke so zagotovo zaskrbljujoče, saj vsakodnevno v Evropo vstopa na tisoče ilegalnih migrantov, od teh pa so jih oblasti v dveh tednih nazaj v Turčijo vrnile le 13. Čeprav vemo, da jih večina ne beži iz vojnih držav, ampak stremijo k boljšemu življenju in širjenju islamske kulture, med njimi pa so tudi islamski skrajneži, ki povzročajo preplah in razdejanje po Evropi.

Ni skrivnost, da se proti Bosni in Hercegovini giblje do 120.000 migrantov, ki vstopajo na Hrvaško in nato nadaljujejo pot do Slovenije. Pritisk migrantov na nekdanji zahodni balkanski poti je okrepljen, na območju med Grčijo in Albanijo je namreč v tem trenutku od 50.000 do 60.000 migrantov, katerih edini cilj je, da pridejo v zahodno Evropo. V Sarajevu že vlada kaos, saj v BiH dnevno vstopi okrog 100 migrantov iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžirije, Maroka, Iraka, Turčije, Irana, Tunizije in drugih držav, ti ljudje pa so na poti v Slovenijo.

Statistika v poročilu je pokazala, iz katerih smeri prihajajo migranti. Ti se gibljejo iz afriških držav v Španijo proti Franciji, z različnih strani prihajajo v Italijo in iz Turčije množično v Grčijo, proti Bosni in Hercegovini ter v Slovenijo. V preučevanem obdobju dveh tednov so zabeležili tudi okoli 600 migrantov, ki so pri prehodih izgubili življenje.

Zemljevid prihodov migrantov v Evropo v obdobju od 23. aprila do 6. maja 2018. (Foto: Evropsko poročilo)

Glavni dogodki v obdobju od 23. aprila do 6. maja: 

– 3.662 migrantov je prispelo v EU samo iz Turčije (le v dveh tednih), kar je največja tedenska številka od konca lanskega leta. Skupno število prihodov iz Turčije v EU leta 2018 trenutno znaša 16.556, kar je za približno 127 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

– 1.747 migrantov je prispelo po osrednji mediteranski proti. Skupno število prihodov po tej poti v letu 2018 je trenutno 9.567.

– 1.437 migrantov je v obdobju dveh tednov prispelo po zahodni sredozemski/atlantski poti. Skupno število prihodov v letu 2018 znaša 7. 272, kar je za 29 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2017.

– 20.498 prošenj za mednarodno zaščito je bilo vloženih v zgolj dveh tednih v vseh 27 državah EU.

–  Le 13 migrantov so vrnili iz Grčije v Turčijo v skladu z dogovorom EU-Turčija.

–  V Grčiji je 16.565 migrantov, ki čakajo, da pot nadaljujejo.

Pomanjkljivost, ki so jo med drugim navedli v poročilu, je hitrost operacij vračanja iz Grčije v Turčijo. “To je treba namreč nujno izboljšati, tudi za državljane Sirije. Treba je okrepiti prizadevanja za prepoznavanje migrantov z negativnimi namerami in treba jih je vrniti iz Grčije v Turčijo.”

Spodnja tabela prikazuje prehode ilegalnih migrantov v zahodni Balkanski regiji v obdobju od 9. aprila do 6. maja – zaskrbljujoče je, da je število prihodov iz Hrvaške v Slovenijo največje. Izhodov ne prikazuje, torej so verjetno ti migranti zaprosili za azil, kar ni čudno, če pa jim država nameni skoraj 2 tisoč evrov.

Prihodi ilegalnih migrantov v države zahodnega Balkana v obdobju od 9. aprila do 6. maja 2018.

Slovenija na 13. mestu od 30 držav glede števila prošenj za azil
Še ena tabela z zaskrbljujočimi podatki. Prikazuje namreč število prijav oziroma prošenj za azil. Slovenija se med 30 državami znajde na 13. mestu, pa ne po številu v razmerju do števila prebivalcev, ampak po absolutnem številu prijavljenih za azil. Pred Slovenijo so zgolj večje države, ki imajo 2 milijona prebivalcev (kolikor je nas vseh skupaj) za manjše mesto. Iz tabele je razvidno, da smo v petih mesecih v našo deželo dobili 834 migrantov.

Število prošenj za azil v obdobju od 9. aprila do 6.maja 2018.

A. G.