fbpx

Zavrnili spremembo zakona: Pakistanci bodo še naprej lahko poročali 16-letnice

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Islamsko pravo dovoljuje otroške poroke, kar potrjuje tudi podatek, da je imela Mohamedova najljubša žena Aiša šest let, ko se je z njo poročil, in 9 let, ko se je prvič z njo “spolno združil”. 

V Islamabadu so pakistanski zakonodajalci soglasno zavrnili predlog zakona, katerega glavni cilj je bil zvišanje minimalne starosti deklic za poroko. Zakon je predvideval, da bi bila minimalna starost za poroko 18 let, s čimer pa se zakonodajalci niso strinjali in tako še vedno velja, da se deklica lahko poroči že pri 16 letih.

Predlagano spremembo zakona so soglasno zavrnili, v obrazložitvi pa navedli, da je “ne-islamska”. 

Praksa v islamskem svetu je, da poročajo mlade deklice, nekatere že tako mlade, da bi morale prestopiti prag osnovne šole, ne pa biti žene. To opravičujejo s podatkom, da je prerok Mohamed poročil svojo najljubšo ženo Aišo, ko je imela 6 let, spolno pa se je z njo združil, ko je dopolnila 9 let. Res nepozaben rojstni dan (sarkastično, op. p.)! Seveda pa muslimani vztrajajo, da Mohamed, čeprav je imel spolne odnose z 9-letno punčko, ni bil pedofil, saj naj bi bilo to v tistih časih nekaj normalnega.

M. S.