fbpx

ZDA bodo v ponedeljek slovesno odprle novo veleposlaništvo v Jeruzalemu

Ameriski predsednik Donald Trump je sporocil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

ZDA bodo v ponedeljek slovesno odprle svoje veleposlaništvo v Jeruzalemu. Za selitev ambasade iz Tel Aviva v Jeruzalem se je 6. decembra lani odločil predsednik Donald Trump, ko je Jeruzalem priznal kot prestolnico Izraela. Veleposlaništvo bo sprva nameščeno v prostorih dosedanjega konzulata v soseski Arnona.

Trumpova odločitev je navdušila Izraelce, ki po njem poimenujejo ulice in parke, jeruzalemski župan Nir Barkat pa je napovedal, da bodo po Trumpu poimenovali tudi krožišče blizu novega veleposlaništva.

Trumpa sicer na odprtje veleposlaništva ne bo, bo pa zbrane nagovoril prek video povezave. V Jeruzalem pa bo poslal visoko delegacijo, v kateri bodo namestnik državnega sekretarja John Sullivan, minister za finance Steven Mnuchin, Trumpova hči Ivanka in njen soprog Jared Kushner. Slovesnosti naj bi se udeležilo okrog 700 ljudi, večinoma Američanov, med njimi kongresnikov in drugih, ki čutijo posebno vez z Izraelom.

Otvoritev bo predvsem simbolična, saj se bo poleg veleposlanika Davida Friedmana tja iz Tel Aviva sprva preselilo manj kot deset diplomatov. Za potrebe selitve so na poslopje konzulata pribili novo tablo z oznako, da gre za veleposlaništvo, in opravili nekaj manjših gradbenih del. V ameriškem veleposlaništvu v Izraelu je zaposlenih 850 ljudi in ZDA bodo v Jeruzalemu potrebovale precej večje poslopje, a ga ne bo še nekaj let in tudi ni jasno, kje bo nova lokacija. Selitev je simbolična tudi zato, ker bo otvoritev 14. maja, na dan izraelske državnosti.

C. Š., STA