ZDA bodo zaradi napada z živčnim plinom uvedle sankcije proti Rusiji!

Foto: epa

Zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julio marca letos je ameriški State Department napovedal uvedbo sankcij proti Rusiji. Do ukrepa je prišlo po tem, ko so EU skupaj z ZDA do sedaj izgnale okrog 100 ruskih diplomatov. 

Zastrupitev v Salisburyju z živčnim bojnim strupom novičok, ki je bil nastavljen na kljuki vhodnih vrat njune hiše, je dvignila veliko prahu. Velika Britanija je krivdo pripisala Rusiji, saj je znano, da je ruski predsednik Vladimir Putin Skripalu v preteklosti že grozil.

Heather Nauert, tiskovna predstavnica State Departmenta, je izpostavila, da so ameriške obveščevalne službe potrdile, da je Rusija uporabila kemično orožje, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom. Glede na to, da sankcije zadevajo le prepoved prodaje občutljivih snovi, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo kemičnega orožja, to pomeni, da učinek ne bo znaten.

Foto: epa

To pa tudi zato, ker bodo veljale določene izjeme v primeru vesoljskega prometa in zračnega potniškega prometa, poroča STA. Po predvidevanjih State Departmenta je pričakovati, da bodo sankcije Rusijo oškodovale v vrednosti več sto milijonov ameriških dolarjev. Do uvedbe ostrejših sankcij pa bo prišlo v roku 90 dni, če Rusija ne bo podala zanesljivih zagotovil, da do česa podobnega, kot je bil napad v Salisburyju, ne bo prišlo. Prav tako pa bi do teh prišlo v primeru, če ta ne bo omogočila mednarodnih inšpekcij svojih bioloških in kemičnih zmogljivosti.

Velika Britanija nad odločitvijo ZDA navdušena
Vsekakor so ameriške sankcije najbolj pogodu Veliki Britaniji, potem ko je ta pričela dobivati občutek, da zaradi odnosa predsednika Donalda Trumpa in Vladimirja Putina izgublja najtesnejšega zaveznika. Iz britanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da trden mednarodni odziv na uporabo kemičnega orožja v Salisburyju Rusiji nedvomno pošilja sporočilo, da brezobzirno obnašanje ne more miniti brez posledic.

N. Ž.