ZDA opazile rusko mornarico, ki se pripravlja na morebitni preizkus torpeda “sodni dan”

Foto: Twitter

Američani so razkrili ruske načrte, in sicer naj bi v Arktičnem morju želeli preizkusiti torpedo ‘doomsday’ – v prevodu sodni dan. Torpedo Pozejdon 2M39 bi lahko izstrelili iz ruskega Belgoroda, najdaljše podmornice v oceanu, pravijo ameriški viri. Novembra 2020 je Christopher Ford, takratni pomočnik državnega sekretarja za mednarodno varnost in neširjenje orožja, dejal, da so bili pozejdoni zasnovani tako, da “z radioaktivnim cunamijem preplavijo obalna mesta”. 

ZDA že nekaj tednov opazujejo ruska plovila, ko se pripravljajo na testiranje novega torpeda na jedrski pogon, je za CNN povedal visoki ameriški uradnik. Med plovili, ki so sodelovala pri teh pripravah, je bila Belgorod, podmornica s križarskimi raketami, prilagojena za posebne operacije, ki lahko izstreljuje podvodna vozila brez posadke vključno s torpedom Pozejdon 2M39. Prejšnji teden so opazili ladje, ki so zapuščale območje testiranja v Arktičnem morju in se vračale v pristanišče, ne da bi opravile teste, je trdil vir. ZDA domnevajo, da so Rusi morda naleteli na tehnične težave.

Ameriški uradniki so povedali, da bo Rusija morda ponovno skušala preizkusiti torpedo, vendar poudarjajo, da bodo vode, kjer potekajo preizkusi, kmalu začele zmrzovati, kar bo skrajšalo čas za morebitne operacije. Če bi do preizkusa torpedov prišlo, bi to zagotovo dodatno zanetilo napetosti med Rusijo in ZDA v obdobju, ko so zaradi vojne v Ukrajini že na zgodovinsko visoki ravni. Pozejdon 2M39 je podvodno vozilo brez posadke na jedrski pogon, ki lahko nosi tako konvencionalno kot jedrsko strelivo. Njegov jedrski pogonski sistem daje pozejdonu skoraj neomejen doseg. ZDA ne verjamejo, da bi kakršen koli poskus dejansko vključeval detonacijo jedrskih naprav, vendar bi potencialna nevarnost lahko izvirala predvsem iz okvare jedrskega pogonskega sistema.

Predsednik Vladimir Putin je med svojim govorom leta 2018 prvič oznanil obstoj pozejdona in ga označil za “inovativno” novo orožje. “Jedrska enota je edinstvena, ker je po površini majhna, hkrati pa ponuja neverjetno razmerje med močjo in težo. Je stokrat manjša od enot, ki jih poganjajo sodobne podmornice, a je še vedno močnejša in lahko 200-krat hitreje preide v bojni način, torej doseže največjo zmogljivost,” je takrat dejal Putin. Mimogrede, Belgorod je najdaljša podmornica, ki danes pluje po oceanih. Dolg je 178 metrov in širok 15 metrov ter tehta približno 30 tisoč ton.

https://twitter.com/Worldsource24/status/1590718966405947392?s=20&t=QDpe1sRPO1eOk9_5_hf7-g

Ameriški uradniki so razdeljeni glede novih obveščevalnih podatkov, ki kažejo, da je ruska vojska razpravljala o scenarijih za uporabo jedrskega orožja.  TASS je pred tem poročal, da je pozejdon zasnovan tako, da se izstreli z razdalje nekaj sto kilometrov in da s potovanjem po morskem dnu zdrsne mimo obalne obrambe. Novembra 2020 je Christopher Ford, takratni pomočnik državnega sekretarja za mednarodno varnost in neširjenje orožja, dejal, da so bili pozejdoni zasnovani tako, da “z radioaktivnim cunamijem preplavijo ameriška obalna mesta”. Raziskovalna služba ameriškega kongresa (CRS) je aprila sporočila, da je bil Pozejdon 2M39 zasnovan kot povračilno orožje, zasnovano za vrnitev udarca na sovražnika po jedrskem napadu na Rusijo. Po poročilu CRS bi Belgorod lahko prevažal do osem pozejdonov, nekateri viri trdijo, da do šest.

Sara Kovač