fbpx

ZDA resno razmišljajo, da bi v Ukrajino poslale orožje za obrambne namene

Foto: Twitter

Obrambni minister Združenih držav Amerike James Mattis je v torek za Breitbart izjavil, da zelo resno razmišljajo o pošiljanju obrambnega orožja v Ukrajino, ki se bori z ruskimi separatisti za svojo mejo z Rusijo. Ukrajina je namreč že od leta 2014 žrtev ruske agresije, v vojni pa je življenje izgubilo več tisoč ljudi.

“Zelo resno razmišljamo o tem,” je dejal Mattis na novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Na vprašanje, ali tudi predsednik Donald Trump podpira pošiljanje orožja v Ukrajino, kar bi razburilo Rusijo, je odgovoril, da mora spoštovati predsednikovo zaupanje in njegove predloge. Mattis je prepričan, da Rusija tega dejanja ne bo vzela kot provokacijo, saj se Ukrajina bori na svojih tleh in v tem primeru ni agresor.

Šele Trumpova administracija se je primerno odzvala na rusko agresijo
Rusija je marca leta 2014 napadla Ukrajino. Od takrat se proruski separatisti v vzhodni Ukrajini borijo proti ukrajinskim silam, v ruski agresiji pa je umrlo veliko število ljudi. Obamova administracija je prav zaradi strahu pred Rusijo Ukrajini namesto obrambnega smrtonosnega orožja poslala vozila, medicinsko opremo, odeje in drugo pomoč, s katero ni želela provocirati Rusije.

Predsednik odbora za oborožene sile v senatu John McCain je izjavil, da podpira morebitno pošiljanje obrambnega orožja: ”Povečanje nevarnosti agresivnega napada Rusije bo morda spremenilo razmišljanje Vladimirja Putina, da se bo v celoti strinjal z minškimi argumenti in bodo tako ustvarjeni stabilnejši pogoji na tleh, kjer trenutno ni nobene varnosti.” “Dokler nihče ne bo ukrepal, Rusija nima nobenega razloga, da bi spremenila svoje vedenje, in tako dolgo lahko pričakujemo samo še več nasilja,” je dodal.

Pogrebna slovesnost ob smrti vojaka 72. brigade Leonida Dergacha 3. februarja 2017, ki je bil ubit na vzhodu Ukrajine v spopadu blizu mesta Avdiivka. (Foto: epa)

Mattis je med obiskom obljubil, da Združene države Amerike podpirajo Ukrajino ”v vseh pogledih”. “Ne, ne bomo sprejeli ruskega zaseganja Krima. In kljub zanikanju Rusije vemo, da si prizadevajo s silo preoblikovati mednarodne meje,” je rekel Mattis.

N. Š.