ZDA se pripravljajo na reševanje s helikopterskim denarjem: Vsak državljan lahko pričakuje ček v vrednosti 1.000 dolarjev!

Donald Trump (Foto: epa)

Tudi v ZDA se število okužb z novim koronavirusom nezadržno širi in administracija Donalda Trumpa že razmišlja o poostritvi ukrepov za zajezitev virusa. Ukrepi bi lahko preprečili dostop do zaslužka milijonom Američanov, zato administracija razmišlja tudi o reševanju situacije s t. i. helikopterskim denarjem. Kot je sporočil finančni minister Steven Mnuchin, bi lahko vsem državljanom poslali čeke v višini 1.000 ameriških dolarjev, iz česar bi bili morda izvzeti tisti z visokimi dohodki. Ukrep helikopterskega denarja sicer pridobiva vse širšo podporo. Ker gre tokrat za krizo realnega gospodarstva najverjetneje ukrepi, kakršni so bili sprejeti ob zadnji finančni krizi, kot je na primer kvantitativno sproščanje, ne bi učinkovali. V Hong Kongu so ukrep helikopterskega denarja že napovedali in sicer lahko vsak stalno prijavljeni prebivalec računa na 10 tisoč hongkonških dolarjev.

V Združenih državah Amerike so po zadnjih podatkih zabeležili že 6.536 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je že 116 bolnikov. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa že razmišlja o poostritvi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, kar bo pomenilo, da številni v času morebitne prepovedi izvajanja nekaterih storitev in karantene ne bodo imeli možnosti za zaslužek. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je tako napovedal, da načrtujejo paket ukrepov v vrednosti bilijona ameriških dolarjev, med drugim bodo Američani plačilo davčnih obveznosti v višini do enega milijona dolarjev lahko odložili za 90 dni, gospodarske družbe pa v višini do 10 milijonov dolarjev.

Američani lahko v primeru poostritve ukrepov pričakujejo čeke v višini 1.000 dolarjev
“Razmišljamo o tem, da bi Američanom takoj poslali čeke,” pa je Mnuchin povedal glede možnosti ukrepanja v obliki t. i. helikopterskega denarja, do česar bi lahko prišlo hitro: “In mislim takoj, v naslednjih dveh tednih.”

Zamisel, da bi vsak polnoleten Američan prejel 1.000 dolarjev pomoči, v zadnjem času pridobiva podporo različnih republikanskih in demokratskih kongresnikov. “Mislim, da je jasno, da ne potrebujemo pošiljati čekov ljudem, ki zaslužijo milijon dolarjev letno. Ampak to je ena od zamisli, ki nam je všeč. To bomo danes preučili in po tem bomo sporočili podrobnosti,” je v torek še povedal Mnuchin.

Kot navaja CNN, je Trump ob tem spregovoril tudi o logističnem vidiku pomoči: “Mislim, da bomo naredili nekaj, da bodo denar prejeli kakor hitro bo mogoče. To morda ni točen način, kako bomo to storili, ker nekateri ne bi smeli prejeti čekov v višini 1.000 dolarjev. Ampak na koncu imamo jasno zamisel, kaj bomo storili.”

Steven Mnuchin in Donald Trump (Foto: epa)

Ukrep helikopterskega denarja dobiva vse širšo podporo
Ukrep t. i. helikopterskega denarja je sicer predlagal profesor s Harvarda Jason Furman, ki je v času predsednika Baracka Obame vodil Svet ekonomskih svetovalcev, v torek pa se je podpori predlogu pridružil tudi republikanski senator Mitt Romney, ki je pojasnil, da bi to “družinam in delavcem pomagalo pokrivati kratkoročne obveznosti in bi povečalo potrošnjo.” Predlog sta prav tako podprla konservativna ekonomista Michael R. Strain in Scott Gottlieb iz American Enterprise Institute, ki takšen ukrep zagovarjata “začasno in samo za države, ki se soočajo z resno epidemijo.” Furmanov predlog sicer predvideva, da bi se plačevanje takšne pomoči državljanom nadaljevalo tudi v letu 2021, če bi brezposelnost zaradi krize narasla nad 5,5 odstotka in bi nad tem tudi vztrajala, navaja Axios.

Mitt Romney (Foto: epa)

Dolivanje denarja v finančni sektor tokrat ne bo delovalo, ker se soočamo s krizo realnega gospodarstva
Zadnjo finančno krizo se je sicer reševalo s programom kvantitativnega sproščanja, s katerim so centralne banke odkupovale državne obveznice in druge finančne instrumente. “To ni finančna kriza,” pa je glede trenutne situacije za CNBC povedal strateg Andrew Freris, izvršni direktor Ecognosis Advisory in dodal: “To je kriza realnega gospodarstva.” Kot je še povedal, dolivanje denarja samo v finančni sektor ne bo reševalo težav, s katerimi se trenutno soočamo.

Foto: iStock

V Hong Kongu bo vsak s stalno prijavljenim prebivališčem prejel 10 tisoč HKD
Ukrep helikopterskega reševanja so za reševanje težav, s katerimi so se tam soočili ob izbruhu novega koronavirusa, že sprejeli v Hong Kongu. Februarja je tamkajšnja vlada napovedala, da bo vsak prebivalec v starosti nad 18 let prejel 10 tisoč hongkonških dolarjev (pribl. 1.170 evrov). Ukrep je bil po mnenju nekaterih tam nekoliko nepremišljen, saj za to namenjajo 71 milijard hongkonških dolarjev, da bodo denar nakazali 7,1 milijona prebivalcem, a dejansko tam živi le 5,5 milijona tistih s tam prijavljenim prebivališčem.

Hong Kong (Foto: Wikimedia Commons)

Rok Krajnc