fbpx

ZDA so zaprle svoja predstavništva v Turčiji, Trump napovedal uničenje teroristov

Foto: epa

“Umor ruskega veleposlanika v Ankari, teroristični napad v Zurichu in včerajšnji napad v Berlinu, so dovolj. Treba je uničiti teroriste,” je napovedal bodoči ameriški predsednik Donald Trump. Po tragičnem incidentu je prišlo do streljanja tudi pred ameriško ambasado, vendar k sreči ni bilo ranjenih.

Umor ruskega veleposlanika Andreja Karlova v Ankari je ameriški predsednik Trump označil za kršitev vseh pravil civiliziranega sveta, ki je vredna vsesplošne obsodbe. Veleposlanika je ubil 22-letni turški policist, ki ima le dve leti delovnih izkušenj. Pozornost je pritegnil z vzklikanjem, da je Bog velik, da gre za odgovor na Sirijo in posebej mesto Alep. Rusija v Siriji pomaga režimu predsednika Bašarja al Asada, s katerim je pred dnevi neusmiljeno strla ves odpor upornikov v vzhodnem delu mesta Alep.

Po besedah turškega notranjega ministra, Suleymana Soyluja, je bil 22-letni Mevlut Mert Altintas pripadnik posebne protiizgredniške enote policije. Policija je zaprla njegovo mater in sestro, preiskava pa še traja. Do napada je prišlo pred srečanjem zunanjih ministrov Irana, Turčije in Rusije, ki je bilo napovedano za danes. Iran in Rusija podpirata šiitski režim Asada, Turčija je bolj na strani sunitskih upornikov. Turška tiskovna agencija Anadolu je danes poročala, da so člane storilčeve družine – gre za mater, očeta, sestro in še dva sorodnika – pridržali v zahodni provinci Aydin, prav tako pa so pridržali njegovega sostanovalca v Ankari.

Pokalo je tudi pred ameriško ambasado
Le nekaj ur po umoru ruskega veleposlanika v Turčiji Andreja Karlova so odjeknili streli tudi pred ameriško ambasado, storilec, turški javnosti zaenkrat poznan samo kot Sahin S., pa v incidentu ni bil poškodovan. Lokalni mediji so na spletu objavili tudi posnetek, na katerem je razvidno, da je strelca policija aretirala. Ni še jasno, če je Sahinov motiv povezan s ponedeljkovim večernim umorom Andreja Karlova, ki je padel pod streli 22-letnega pripadnika enot za obvladovanje nemirov v Ankari, Mevlüta Merta Altintasa.

Ameriško ambasado so po dogodku iz preventivnih varnostnih razlogov začasno zaprli, zaposleni so lahko poslopje zapustili šele v jutranjih urah. Prav tako je vodstvo ambasade civiliste javno pozvalo, naj se ambasadi v torek še izogibajo in naj ne potujejo v jugovzhodno Turčijo. Lokalni mediji poročajo, da je bil strelec civilist brez kartoteke, šlo naj bi za moškega, starega okrog 50 let. Kaj naj bi skušal sporočiti z dejanjem, policija še ugotavlja, incident pa bo ob umoru Andreja Karlova hitro utonil v pozabo.

Predstavnik turških varnostnih sil je povedal, da imajo ‘zelo močne indice’, da naj bi morilec ruskega veleposlanika prihajal iz mreže verskega voditelja Fehtullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Ta naj bi stal tudi za spodletelim državnim udarom v Turčiji julija letos.

Trump napovedal obračun z islamisti
Donald Trump
glede napada v Berlinu, kjer je tovornjak zaoral v množico na božičnem sejmu in pobil 12 ljudi, ne dvomi, za kaj je šlo, in je ob sožalju sorodnikom žrtev dejal, da je šlo za grozljiv teroristični napad na nedolžne. Trojček terorističnih napadov je v ponedeljek zaokrožil strelec v Zürichu, ki je vstopil v muslimansko molilnico in začel streljati. Pri tem je ranil tri ljudi in pobegnil. Policija ga še ni prijela, zato še tudi ni jasen motiv za njegovo dejanje.

“Islamska država in drugi islamistični teroristi nenehno pobijajo kristjane v njihovih skupnostih kot del svetovne svete vojne in jih bo treba izbrisati z obličja Zemlje, kar bomo storili skupaj s partnerji, ki imajo radi svobodo,” je sporočil Donald Trump.

B. J., STA