ZDA: Tudi demokrati začenjajo spoznavati, da je migrantska kriza uničujoča za mesta in ljudi

Župan New Yorka Eric Adams (foto: epa)

Da je priseljevanje migrantov postal uničujoč problem, meni celo demokratski župan New Yorka, ki je še nedavno goreče zagovarjal priseljevanje. Danes Eric Adams trdi, da bo migrantska kriza “uničila New York City”, s tem obratom pa je zabil žebelj v krsto zagovornikom odprtih meja, poroča RMX.

Po letih promoviranja New Yorka kot “zavetnega mesta”, je demokratski župan New Yorka Eric Adams obrnil ploščo in dejal, da “ne vidi konca” divjajoči migrantski krizi, in opozoril, da bo nenehen dotok nezakonitega priseljevanja uničil New York. Adams, ki je nekoč mesto označil za “zavetje prišlekov”, zdaj poziva migrante, naj se držijo stran, potem ko je od lanske pomladi v New York prispelo več kot 110 tisoč migrantov, število migrantov, ki se zanaša na nastanitev v mestu, pa se približuje številki 60 tisoč.

“Dobivamo 10 tisoč migrantov na mesec,” je dejal Adams med sredinim nagovorom v mestni hiši in opozoril, da so javne storitve postale zasičene in da kriza ne kaže znakov popuščanja. “Nikoli v življenju nisem imel težave, ki ji ne bi videl konca. Temu ne vidim konca. Temu ne vidim konca. Ta težava bo uničila New York City,” je dejal udeležencem. “Imeli smo 12 milijard dolarjev primanjkljaja, ki ga bomo morali zmanjšati. To bo vplivalo na vse storitve v tem mestu. Mi vsi. Prišlo bo v vaše soseske. To bo vplivalo na vse nas. To sem rekel lani, ko smo jih imeli 15 tisoč, in to govorim zdaj, ko jih je 110 tisoč. Mesto, ki smo ga poznali, bomo izgubili. In vsi smo v tem skupaj,” je dodal.

Njegove pripombe o grozljivih razmerah v mestu so prišle manj kot dve leti po tem, ko je Adams obljubil, da bo New York ostal zatočišče za migrante, ki pod njegovo upravo sledijo ameriškim sanjam. Takrat je okrcal južne ameriške zvezne države pod vodstvom konservativcev, kot je Teksas, zaradi izvajanja restriktivne politike priseljevanja. V zadnjih mesecih pa je Adams trdno spremenil svoje prepričanje. Že julija je demokratski župan napovedal načrte za razdeljevanje letakov na ameriško-mehiški meji, ki bi migrante odvračali od poti v mesto, pri čemer je pojasnil, da so stroški hrane in prevoza v New Yorku dragi in da ni “nikakršnega zagotovila”, da bodo novinci imeli dostop do stanovanja in socialnih storitev. “Prosimo, razmislite o drugem mestu, ko se boste odločali, kje se boste naselili v ZDA,” je pisalo v zadnjem odstavku na letaku.

Foto: TWITTER

Priseljenci predstavljajo tudi velik strošek za domače prebivalce
V sredo je Adams nadaljeval svojo tirado proti 110 tisoč priseljencem, ki jih je mesto sprejelo v malo več kot enem letu, in opozoril, da mora mesto njihove otroke nahraniti, obleči, namestiti, izobraziti, oprati rjuhe za perilo in jim dati vse, kar potrebujejo, tudi zdravstveno varstvo. Adamsov na novo sprejeti skepticizem do liberalne politike priseljevanja je vplival na javno mnenje do vseh demokratov, vendar Adams ni popustil. Na njegove besede so se odzvali tudi številni domači in tuji voditelji, ki jih prav tako pesti neskončna migracijska kriza.

Tisti, ki verjamejo v odprte meje, so daleč od zdravega razuma
Odzval se je tudi britanski konservativni televizijski voditelj Nigel Farage, ki je na X objavil posnetek, v katerem je povedal: “Že leta govorim, da kot država ne moremo sprejeti neštetih milijonov ljudi. In ko gre za tiste, ki prihajajo nezakonito, so to stroški in breme, kar je nepošteno. Narobe je,” je dejal in dodal, da so ljudje, ki verjamejo v odprte meje, in tisti, ki pravijo, da lahko sprejmemo vsakogar, vedno bolj oddaljeni od zdravega razuma.

T.B.