fbpx

ZDA začele obsežno protiteroristično akcijo v vseh 50 državah, džihadisti pa grozijo, da bodo “udarili” vsak dan

Foto: YouTube.

Mnogi se sprašujejo, kdaj bodo islamski skrajneži znova udarili na ozemlju Združenih držav Amerike, saj so njihova tarča v zadnjem času predvsem države Evropske unije. FBI se tega boji, zato preiskuje džihadiste v vseh 50 ameriških zveznih državah, saj so obveščevalne službe prišle do podatkov, da skrajneži pripravljajo serijo napadov na ZDA, ki naj bi se dogajali vsak dan, na različnih lokacijah. Kot je javnost v teh dneh večkrat opozorila administracija novega predsednika Donalda Trumpa, so ZDA tarča teroristov, ki se nahajajo bodisi zunaj, bodisi znotraj ameriškega ozemlja.

Kot opozarja Trumpova administracija, gre za džihadiste, ki imajo svojo vest, toda njihovo vest sta izoblikovala islam oziroma doktrina džihada. Skrajneži delujejo po načelu šeriatskega prava, ki jim ga narekuje sveta knjiga Koran. Kot je namreč lani poleti v svoji izjavi za javnost zapisala teroristična skupina Islamska država, “je to vojna muslimanske nacije proti vsem nevernikom. Alahovo besedo širimo z mečem in krvjo. Gre za zavezo v Koranu, gre za besedo našega Gospoda”.

Poznavalci se bojijo, da težav z islamom ne bosta končali nobena vojna niti konec Islamske države. Islamska država je v zadnjih mesecih nekajkrat zelo jasno sporočila preostalemu svetu, da niti umik zahodnih zaveznikov s teritorijev, ki jih trenutno zavzema omenjena teroristična skupina, ne bi končal svete vojne. “Tudi, če nas nehate bombardirati, zapirati, nas mučiti, osvajati naše teritorije, se bo naše sovraštvo nadaljevalo. Toliko časa, dokler ne nehate obstajati, ali pa sprejmete islam,” je avgusta izjavila skupina Islamska država.

Problematično je, ker zahodni mainstream mediji te grožnje ne dojemajo resno, zato o jasnem sporočilu Islamske države praktično niso poročali. Trenutna ameriška vlada pa se grožnje očitno še kako zaveda, saj je Oddelek za domovinsko varnost (DHS) v teh dneh začel temeljito preiskavo radikalnih islamistov v vseh 50 ameriških zveznih državah. Grožnja s terorizmom v ZDA je namreč po mnenju obveščevalnih služb najvišja po 11. septembru 2001.

Od leta 2013 obveščevalne službe preprečile vsaj 37 terorističnih napadov
Sekretar DHS John Kelly je javnosti danes razkril, da je bilo od leta 2013 na ozemlju ZDA zabeleženih in preprečenih vsaj 37 terorističnih napadov, ki jih je načrtovala Islamska država. Kelly je kot glavno težavo izpostavil na široko odprte ameriške meje, kar posamezniki, tako ali drugače povezani s terorizmom, s pridom izkoriščajo. V ZDA, tako kot evropski teroristi, po informacijah obveščevalnih služb še vedno prihajajo kot migranti.

“Ne vemo, kakšni so njihovi nameni. Ne vemo, od kod prihajajo. Popolnoma slepi smo pri našem nezavedanju, česa so sposobni,” je navedel Kelly v izjavi za javnost. Vse več pa je tudi na ameriških tleh vzgojenih teroristov, saj so v zadnjem letu zabeležili 36 takšnih primerov v 18 različnih zveznih državah. To so slabe napovedi za ZDA, meni Kelly, saj strokovnjaki ocenjujejo, da se je samo v Evropi v zadnjih letih kar 10 tisoč državljanov držav Evropske unije odločilo, da se pridružijo vojski zloglasnega kalifata.

T. F.