Zdaj že levi ameriški politiki ugotavljajo: “Pod Bidnovo administracijo meja ni zavarovana”

Foto: epa

Kongresnik Henry Cuellar (D-TX), čigar okrožje je na meji med ZDA in Mehiko, se je odzval na zadnje številke, ki jih je objavilo Ministrstvo za domovinsko varnost (DHS) o krizi na meji. Opozoril je, da meja pod sedanjo demokratično administracija ni varna.

DHS je v petek pozno zvečer objavil septembrske številke. Te so pokazale največji porast nezakonitih tujcev, ki jih je DHS kdaj zabeležil (227.547) v mesecu septembru. Proračunsko leto 2022 se je končalo z največ nezakonitimi srečanji s tujci na južni meji v zgodovini DHS (2.378.944), na južni meji je bilo prijetih več znanih ali domnevnih teroristov (98) kot v prejšnjih petih letih skupaj (26), na južni meji je tudi umrlo več migrantov (856) kot katero koli drugo leto.

Kongresnik Henry Cuellar je za Fox News Sunday komentiral nedavne pripombe podpredsednice Kamale Harris, da je meja varna. “Prvič, ne, meja ni varna,” je dejal Cuellar. “Ko imate lani 1,7 milijona posameznikov in zdaj še 2,7 milijona, je to več kot 4,5 milijona posameznikov, ki se srečajo na meji, plus – če dodate pobege, bo to več kot 5 milijonov posameznikov v samo dveh letih. Meja ni varna, ni zavarovana,” je pojasnil in dodal, da je številka tako visoka tudi zato, ker ne nosijo nobenih posledic.

Cuellar je povedal, da se je  z upravo pogovarjal teden dni pred decembrom – to je bilo decembra 2020 in ekipi za prehod je začel govoriti že decembra 2020, da se bo to zgodilo, morali bi biti pripravljeni. “In če nimamo posledic – lahko smo na meji sočutni, vendar moramo uveljavljati zakon. In če ne vračaš ljudi, potem boš imel tole,” je pojasnil. Že pred časom pa je za Fox News dejal, da predsednik Joe Biden ni upošteval njegovih pozivov, naj učinkoviteje ukrepa ob rekordnem porastu migracij na južni meji, ki so ga republikanci postavili za temelj svojih prizadevanj, da bi se uveljavili v južnem Teksasu na vmesnih volitvah.

Cuellar je bil eden najbolj glasnih in doslednih kritikov Bidnovega ravnanja z mejo znotraj predsednikove lastne stranke vse od takrat, ko je demokrat iz Lareda prvič opozoril na val migrantov v prvih mesecih predsednikovega mandata z objavo fotografij. Slike so sprožile nekaj, kar je postalo vztrajno negodovanje desnice nad pristopom administracije do meje. Uradniki so poročali o rekordnih 2 milijonih srečanj z migranti – od katerih večina išče azil v ZDA – od lanskega oktobra. Cuellar je v intervjuju za Hearst Newspapers dejal, da je večkrat poskušal prepričati Bidnovo administracijo, naj prisluhne njegovim nasvetom, začenši med predsedniškim prehodom leta 2020.  “Zadnje čase nisem poskusil, ker so mi praktično dali znak, da imajo svoj načrt,” je dejal in dodal: “Kot vidite, ta ne deluje.”

Sara Kovač