fbpx

Že spet: Spolni napadi migrantov na dekleta na švedskem glasbenem festivalu

Slika je simbolična (Foto: Istock)

Policija na Švedskem preiskuje pet primerov posilstev in 40 primerov spolnega nadlegovanja na dveh glasbenih festivalih. 

Tuji mladi moški so obtoženi napadov na glasbenem festivalu, dva od sedmih pa so že aretirali in jima odvzeli prostost. Policija je prejela prijave petih primerov posilstev in 12 primerov nadlegovanja v mestu Bravalla, kjer se je odvijal največji glasbeni festival na Švedskem, 35 primerov spolnega nadlegovanja pa so prijavili v kraju Putte in Parken v kraju Karlstad, kjer je bila najmlajša žrtev stara komaj 12 let.

Po poročanju policije dva osumljenca prihajata iz bližnjega migrantskega centra za mlade migrante. V povezavi z enim posilstvom policija še vedno išče moškega, ki govori polomljeno švedščino, piše britanski Telegraph.

“Skurite se v peklu”
Zadnja poročanja o spolnih napadih migrantov so na Švedskem sprožila jezne odzive aktivistov, politikov in glasbenih izvajalcev festivala. Pop pevka Zara Larsson je po koncertu dejala, da si napadalci zaslužijo, da se skurijo v peklu. “Bodite prekleti tisti, ki brezsramno posilite dekle v javnosti,” je zapisala na Twitterju, hkrati pa dodala, da je lahko sram tiste fante, ki dopuščajo, da se dekleta ne počutijo varno.

Country pevka Pernilla Andersson, ki je nastopala na festivalu Putte in Parken, pa je oblasti pozvala, naj se zavzeto borijo proti odgovornim. “Za glasbenika je nepredstavljivo, da med njegovim nastopom posilijo dekle,” je sporočila za javnost.

“Bili so migranti. To je resnica”
15-letno dekle, ki je bilo na koncertu in ni želelo biti imenovano, je dejalo, da so migranti spolno nadlegovali pet od njenih šestih prijateljic. “Moški je prišel za mano in se pričel drgniti ob mene,” je dejala in dodala, da je enako počel z eno od njenih prijateljic. Po njenem je šlo za 18–19-letne fante, ki niso bili iz Švedske. “Verjetno so bili migranti. Nočem reči tega, vendar je to resnica,” je dodala.

Januarja so bili švedska policija in mediji obtoženi, da so prikrili večje število spolnih napadov na poletnem festivalu v Stockholmu, pri katerih so bili udeleženi migranti. Incident je prišel v javnost šele po novoletnih napadih v Kölnu.

M. P.