fbpx

Zelenski: Nobena ruska raketa nam ne more prekiniti božičnega duha

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal čudež ukrajinskega naroda. (Foto: epa)

Preživeli smo napade, grožnje, jedrsko izsiljevanje, teror in raketne napade. Preživeli bomo tudi to zimo, ker vemo, za kaj se borimo,” je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videoposnetku, ki je po spletu zakrožil na božični večer. Zelenski na posnetku stoji na temni ulici z božičnim drevesom in redkimi lučkami v ozadju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na božični večer objavil videoposnetek, v katerem je nagovoril prebivalce Ukrajine, poudaril pomen poguma in jih pozval, naj vztrajajo v uporu proti ruski agresiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Verjamemo, da bo solze zamenjalo veselje, da bo po obupu prišlo upanje in da bo življenje premagalo smrt,” je še dejal ukrajinski predsednik. Spomnil se je tudi na Ukrajince, ki so pobegnili v tujino ali morajo božič preživeti v ruskem ujetništvu.

Po ruskih napadih na energetsko infrastrukturo v Ukrajini ulice in hiše letos morda ne bodo sijale tako svetlo kot običajno, toda noben ruski dron ali raketa ne moreta prekiniti božičnega duha,” je dejal Zelenski.

Tudi v popolni temi se bomo našli, da se močno objamemo. In če ne bo ogrevanja, se bomo ogreli z velikim objemom. Ne bomo čakali na čudež, naredili ga bomo sami,” je dodal.

V Ukrajini je sicer božični dan 7. januar, ko praznujejo pravoslavni kristjani, vendar že dlje časa praznujejo tudi 25. decembra – glede na raziskave se zaradi vojne v Rusiji vse več ljudi obrača h kulturi zahodnih cerkva, dodaja dpa.

Sara Kovač