fbpx

Ženska z otrokom je bila med žrtvami 18-letnega Maročana v terorističnem napadu na Finskem

Foto: STA

V včerajšnjem terorističnem napadu z nožem je bilo na Finskem napadenih kar osem ljudi, vključno z materjo, ki je med hojo potiskala otroka v otroškem vozičku, preden se je policija odzvala in ustrelila napadalca v nogo ter ga aretirala. Dve osebi sta zaradi divjanja 18-letnega Maročana izgubili življenje. 

Čeprav so bili mnogi nemudoma prepričani, da je incident, v katerem sta umrli dve osebi, povezan s terorizmom, pa policija sprva ni želela potrditi, da preiskuje napad kot teroristično dejanje.

Prizaneseno ni bilo niti materi z otrokom
Policija je po dogodku sporočila, da je bilo v centru mesta Turku v napadu z nožem zabodenih več ljudi, lokalni mediji pa so razkrili, da je bila v moriji z nožem žrtev tudi ženska z otrokom, ki ga je potiskala v vozičku. Sprva so številni poročali, da naj bi bilo v incident vpletenih več napadalcev, policija pa je glede tega sporočila, da preiskuje, koliko ljudi je bilo vpletenih v incident.

Foto: epa

Trije so bili huje poškodovani
Policija je napadalca ustrelila v nogo, preden ga je 20 minut po tem, ko je izbruhnil alarm, pridržala. Očividci so onemoglim žrtvam pomagali do prihoda reševalcev, nato pa so bili ti odpeljani v bolnišnico. Trije izmed njih so zaradi hudih poškodb potrebovali operacijo. Ena oseba je zaradi življenjsko usodnih ran umrla na kraju napada, druga pa je umrla ob prihodu v bolnišnico. Vse žrtve so bile po navedbah Mirrorja odrasle osebe.

Foto: epa

Policija na včerajšnji tiskovni konferenci ni želela razkriti identitete napadalca in žrtev. Notranja ministrica je po napadu sporočila, da se je v državi dvignila stopnja ogroženosti. Čeprav so nekateri ob gledanju posnetkov s kraja napada zatrdili, da je bilo mogoče slišati vzklike Allahu Akbar, pa drugi na nasprotni strani trdijo, da je bilo mogoče slišati vzklik “Pazi!”. Policija je sporočila, da ne more potrditi, ali je bilo mogoče slišati kakšen vzklik v arabščini ali ne.

Foto: STA

Očividci so bili v šoku
Prve fotografije, ki so nastale po napadu, so razkrile vrsto okrvavljenih ljudi, vsaj ena ženska je ležala na tleh mrtva. Očividec je opisal, kako je ranjena ženska z otrokom zaradi poškodb zgrmela na tla. Kent Svensson, moški, ki je v času napada sedel v sosednji kavarni, je povedal, da je lahko slišal, kako je ženska glasno kričala. “Videl sem velik nož v napadalčevih rokah, medtem ko je ta zbadal to osebo na tleh, medtem pa so ljudje v paniki bežali in se na varno skrivali v bližnjo kavarno. Težko natančno opišem, kako je bil videti, saj sem lahko videl le ta nož … bilo je grozno.”

Druga očividka Paimii Riikka Hagman je dejala, da so ljudje tekli in vpili, zaradi česar je bilo težko razločiti, kdo je tisti, ki lovi, in kdo tisti, ki beži. “Kričanje se je okrepilo ob napadu na žensko z otrokom in povsod je bilo ogromno krvi.” Takoj za tem je policija pozvala ljudi, naj se izogibajo središču mesta, poleg tega je za bližnje nakupovalno središče veljal bombni preplah. Zaradi tega razloga je bil ta skupaj s knjižnico in bazenom evakuiran.

Mesto Turku se nahaja na jugozahodnem delu Finske. Lokalna policija je ob 14.50 sporočila, da je bilo v središču mesta z nožem zabodenih več oseb, in dodala, da so ustrelili napadalca, eno osebo pa priprli.

N. Ž.