fbpx

Ženske ne smejo potovati več kot 77 kilometrov brez moškega spremstva

Foto: Pixabay

Ženskam ne bi smeli dovoliti, da brez moškega spremstva potujejo na daljša potovanja, svojim pripadnikom svetuje britanska islamska skupnost. Sekretarka za mednarodni razvoj Justine Greenin pa je takšne pozive označila za sramotne, saj po njenem tovrstna prepričanja ne sodijo v sodobno Veliko Britanijo. 

Navodila združenja so namreč takšna, da ženskam ni dovoljeno prehoditi razdalje, ki so jo pretvorili v tri dni hoje, v kolikor jih ne spremlja mož ali bližnji moški sorodnik. Islamska skupnost prav tako moškim narekuje, naj imajo daljšo brado, ženske pa morajo stalno opozarjati, naj si zakrivajo obraz.

“Alah ve najbolje”
Takšna navodila je skupina objavila v obliki vprašanj in odgovorov, ki ponujajo “rešitve za dileme” pri socialnih, verskih in finančnih zadevah. Spodaj pa je pripis, da “Alah ve najbolje”. Greeninova je prepričana, da so takšni napotki sramotni in za Veliko Britanijo nesprejemljivi. “V Veliki Britaniji ni prostora za takšne stvari, saj je to v nasprotju z našimi vrednotami,” je pojasnila za The Telegraph. Od islamske skupnosti zato pričakuje, da bo te pripombe umaknila. Slednja se sicer na pozive še ni odzvala.

Omenjena skupina je navedena kot podružnica Muslimanskega sveta Britanije, kot je razvidno iz podatkov na njihovi spletni strani, pa se med drugim financirajo tudi iz občinskih sredstev.

Tudi muslimanom se zdijo takšna pravila sporna
Odzval pa se je tudi nekdanji predsednik Islamskega sveta Britanije Sheik Howjat Ramzy, ki je dejal, da takšna pravila ne sodijo v današnji čas in da tega ne bi smeli početi, sploh če je to v nasprotju z željami žensk. “To je zelo stara tradicija, ki so ji ljudje sledili zato, ker za varnost žensk takrat ni bilo ustrezno poskrbljeno,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da muslimani ne bi smeli početi takšnih stvari. Po njegovem bi morale biti ženske svobodne in bi jim morali pustiti iti, kamorkoli želijo.

Nekdanji predsednik islamskega sveta je opozoril tudi, da daje islam ženskam v resnici veliko svobode. Direktor Državne sekularne družbe Keith Porteous Wood je izrazil upanje, da je ta “srednjeveška praksa” osamljen primer. Po njegovem bi bilo potrebno poiskati sankcije za takšno omejevanje človekove svobode.

N. K.