fbpx

Zgodovinsko srečanje kitajskega in tajvanskega predsednika

Foto: STA

V Singapurju se bo danes zgodilo zgodovinsko srečanje. Prvič po letu 1949 se bosta srečala predsednika Kitajske in Tajvana. Xi Jinping in Ma Ying pravita, da je namen srečanja utrditev miru in ohranjanje obstoječega stanja, ne bosta pa podpisala nobenega dogovora.

Njuno srečanje je prvo srečanje na najvišji ravni po koncu kitajske državljanske vojne, ko so člani nacionalistične stranke Kuomintang po porazu proti komunistom zbežali v Tajvan, kjer so ustanovili svojo vlado. Nato so bili do leta 2008 odnosi med državama precej hladni, prvi premiki so se začeli po letu 2008, ko je mesto tajvanskega predsednika prevzel Ma.

V Pekingu vidijo Tajvan kot del svojega ozemlja oziroma kot eno izmed svojih pokrajin, s katero je nujna ponovna združitev. Kitajska je Tajvanu predhodno že zagrozila, da bo uporabila vojaško silo, v kolikor bodo storjeni koraki v smeri tajvanske neodvisnosti. Medtem na tajvanskih ulicah že potekajo prvi protesti proti napovedanemu srečanju, saj se ljudstvo boji vpliva Pekinga.

Ma bo prihodnje leto po pričakovanjih odstopil kot predsednik, saj sta za njim že dva mandata, poroča STA. Na januarskih volitvah najbolje kaže glavni opozicijski – Kitajski nenaklonjeni – Demokratski napredni stranki, kar izredno skrbi kitajsko vlado.

A. D.