fbpx

Zgodovinski objem papeža in ruskega patriarha: “Končno se vidiva, brata sva!”

Foto: epa

Papež Frančišek in patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril sta se sestala na letališču v Havani. Gre za prvo srečanje vrhovnih poglavarjev katoliške in ruske pravoslavne cerkve po razkolu krščanskega sveta na rimskokatoliški in pravoslavni del leta 1054. Papež in patriah sta se ob pozdravu tudi objela.

Papež Frančišek je začel šestdnevni obisk v Mehiki, kjer bodo v ospredju migracije in številna druga vprašanja. Na poti iz Rima se je ustavil na Kubi, kjer se je na letališču v Havani sešel na zgodovinskem pogovoru s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom. Na to srečanje so se pripravljali kar dve leti.

Papež je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa najprej vzkliknil “Končno se vidiva, brata sva!” “Jasno je, da je to božja volja,” je dodal, v nadaljevanju pa patriarha večkrat v španščini nagovoril z “brat”. Patriarh pa je dejal, da so “zdaj stvari lažje”.

Srečanje ob pravem času na pravem mestu
Ob prihodu na letališče je patriarh v izjavi za medije menil, da prihaja do srečanja ob pravem času in na pravem kraju. Po njegovih besedah ni ovir za organizacijo novih tovrstnih srečanj.

Najvišja predstavnika obeh Cerkva bosta na približno dveurnem srečanju predvidoma govorila predvsem o preganjanju kristjanov na Bližnjem vzhodu ter ga sklenila s sprejetjem skupne izjave.

Širša politika gradnje mostov
To je prvo srečanje vrhovnih poglavarjev katoliške in ruske pravoslavne cerkve po razkolu krščanskega sveta na rimskokatoliški in pravoslavni del leta 1054.

Papež je ta teden v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera zbliževanje s pravoslavno cerkvijo označil za del širše politike gradnje mostov.

Sveti sedež in moskovski patriarhat ob tem upata, da bo dogodek tudi znamenje upanja za vse ljudi dobre volje. Vse kristjane vabita h goreči molitvi, naj Bog blagoslovi srečanje, da bo lahko dalo dobre sadove.

V središču tudi Mehika
Iz Havane bo papež odpotoval na večdnevni obisk v Mehiko, kjer bo obiskal tri mehiške zvezne države ter prestolnico Ciudad de Mexico. Mehika se sooča s številnimi vprašanji, ki jim Frančišek v svojem pontifikatu namenja posebno pozornost – od migracij, trgovine z orožjem in drogami do prostitucije, korupcije, pravic avtohtonega prebivalstva in varovanja okolja.

Osrednja tema obiska bodo migracije, eden od vrhuncev obiska pa bo sredina maša na mehiški strani reke Rio Grande, ki razmejuje Mehiko in ZDA, in jo bodo lahko spremljali tudi verniki na ameriški strani.

B. O., STA