Zimbabvejski predsednik Mugabe odhaja po 37 letih

Robert Mugabe (Foto: epa)

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je po 37 letih na oblasti v pismu podal svoj odstop s takojšnjim učinkom, je sporočil predsednik zimbabvejskega parlamenta Jacob Mudenda. Za odstop se je odločil, medtem ko je parlament začel razpravo o njegovi odstavitvi.

Čeprav je nekoč dejal, da bo Zimbabve vodil do svojega stotega leta, se je v državi začel odkrit boj za oblast, ko je dopolnil 90 let in je vidno oslabel. Že več let krožijo govorice, da naj bi danes 93-letni Mugabe imel raka na prostati. V zadnjih letih se je tudi večkrat spotaknil ali padel, lani pa je v parlamentu prebral napačen govor.

Strel v koleno
Za njegovo možno naslednico je že nekaj časa veljala njegova soproga Grace. To je postalo še bolj verjetno, potem ko je Mugabe 6. novembra odstavil podpredsednika države Emmersona Mnangagwo, ki je tudi imel možnosti za predsedniški stolček in bil v minulih mesecih v vse ostrejšem konfliktu z Mugabejevo soprogo.

S tem si je eden od še živečih diktatorjev z najdaljšim stažem po mnenju analitikov zadal strel v koleno. Vojska, ki je neprikrito podpirala Mnangagwo, je prejšnjo sredo prevzela oblast, Mugabe pa je bil v hišnem priporu in vztrajno zavračal pozive k odstopu.

Robert Mugabe (Foto: epa)

Ultimata ni upošteval
Vladajoča stranka ZANU-PF ga je v nedeljo odstavila s položaja predsednika stranke in mu postavila ultimat, da mora v manj kot 24 urah odstopiti kot predsednik države, sicer bodo v parlamentu sprožili postopek odstavitve. Ultimata ni upošteval, zato je stranka danes uresničila svojo napoved in začela postopek.

Nekaj ur za tem je Mugabe v pismu podal svoj odstop s takojšnjim učinkom, je sporočil predsednik zimbabvejskega parlamenta Jacob Mudenda.

B. O., STA

 • Caetano

  Diktator Mugabe je torej vendarle odstopil. Vendar pozor to je bil le dvorni udar! Tudi Emerson Mnangagwo, ki naj bi ga nasledil je sodeloval v kampanji nasilja nad belci in tistimi črnci, ki so bili na strani opozicije.

 • Valter BraniSlav

  Tito je pravocasno umrl, na vrhuncu slave.
  TA CLOVEK JE POVSOD IMEL SRECO

  • xtc

   Ne ni je imel živ jebzgnil na UKC.

 • hle

  Je pa kerlc ni kaj pri 93 so ga komaj spravili v penzijo da nam ne bodo zdaj njega dajal kot primer ko bodo delal novo pokojninsko reformo

 • xtc

  Če ne bo korenitih spremembbodo kar tonili.

 • Olga_10

  Kdaj bo šel Kučabe, bomo čakali do 93 leta?! Ga bo nadomestila tajnica Špela, tako kot Mugabejeva žena, ker je Štefka prestara?