fbpx

Življenje ruske elite: Nakupovanje v Parizu, jahte, vile in vojna proti “zlobnemu zahodu”

Svetlana Zakharova in njen mož, namestnik obrambnega ministra Timur Ivanov (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Ob vse hujšemu zaostrovanju vojne v Ukrajini je na spletu kot dokaz zaokrožil še en šokanten razkorak med brutalno realnostjo, s katero se soočajo ruski vojaki, ki hočeš nočeš izpolnjujejo ukaze kremeljskega vrha, in tistimi, ki so del t. i. družbene nadstavbe (če uporabimo marksistično terminologijo). Nakupovanje v Franciji, jahte, vile, kaviar in šampanjec – medtem ko vojska Ruske federacije tudi za ceno lastnih vrtoglavih izgub kosi po Ukrajini – skoraj ni razkošja, ki si ga Putinovi najtesnejši zavezniki ne bi privoščili. Eden takšnih je namestnik obrambnega ministra Timur Ivanov in njegova soproga Svetlana Zaharova. 

Timurja Ivanova bi lahko opisali kot vojnega inženirja. V ruskem vojaškem stroju je odgovoren za investicijski del, torej za gradnjo vojašnic, barak, podmorniških baz, letališč kot tudi bolnišnic in vrtcev. Skozi njegove roke gredo torej vse večje investicije v infrastrukturo. Zaharova, njegova soproga, po zapisih Pekka Kallioniemija, finskega izvedenca, v večji meri živi “na možev račun”. Vsi njeni poslovni podjemi naj bi bili v stečaju, prihodki, ki jih zasluži kot vplivnica in televizijska voditeljica, pa ne morejo zadoščati za razkošni življenjski slog, ki ga živi in dokumentira na socialnih medijih. Kot boste videli na spodnjih fotografijah, naravnost obožuje nakupovanje, jahte in glamur.

Z vsem tem ne bi bilo nič narobe, če premoženje, ki ga troši, ne bi bilo neposredno povezano z ruskim vojaškim strojem, ki kosi smrt po Ukrajini. Denimo v istem času, ko so ruske letalske sile bombardirale teater v Mariupolju, v katerem naj bi umrlo do 600 civilistov (teater je služil kot civilno zaklonišče), je Zaharova nakupovala v pariški trgovini z dragocenim nakitom Joel Arthur Rosenthal, piše Kallioniemi. V omejeni trgovini se cene za artikle začnejo pri vrtoglavih 100 tisoč evrih.

Nato se odpravi v London, kjer živi njen sin, in malo za tem v Pariz, kjer je obiskala svojo hčerko. V Parizu opravi za 8 tisoč evrov nakupov oblačil znamke Prada. Skupaj s hčerko preživita kak mesec v Evropi. V tem času njen mož Timur neposredno sodeluje v vojnem trudu Ruske federacije, ki načrtno bombardira civilne cilje v Kijevu.

Glamurozno življenje ruske elite je prosto dosegljivo na spletu, saj ga dosledno dokumentirajo. (Vir: Twitter)

Družina ruskega veljaka Ivanova preživi vsako leto avgust na Azurni obali v Franciji. S fotografij je razvidno, da svoj čas preživijo v vili, njen najem pa stane vrtoglavih 120 tisoč evrov mesečno. Za dobro mero najamejo še jahto za 90 tisoč evrov in dodatne ruske kanale na televiziji za skromna dva tisočaka. Timur Ivanov ni nič drugačen od kremeljskega režima in kot tak velik nasprotnik Nata, zaradi katerega naj bi bila Rusija eksistencialno ogrožena, vendar zaradi tega nima prav nobene težave počitnikovati v Franciji, eni ključnih  držav Nata.

Izogibanje sankcijam
Ruske elita ima sicer od začetka vojne nekoliko oteženo počitnikovanje v Evropi. Del sankcij zoper ruski režim so tudi omejitve potovanj najodgovornejšim za vojno, kar premeteno obidejo, tako da so naročila napisana na njihove voznike avtomobilov, varuške, nakupe pa opravljajo prek njihovih “offshore” podjetij.

Dmitri Peskov v medvedjem kostumu pri Ivanovih (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Družina Ivanov – Zaharov pa je tudi v odličnih prijateljskih odnosih z bolj slavnim Dmitrijem Peskovom, kremeljskim tiskovnim predstavnikom. Ta se je nekoč udeležil zabave, ki so jo organizirali, oblečen v medveda. Sicer tudi Peskova hči živi v Parizu, v državi, ki kot članica Nata Rusijo bojda smrtno ogroža.

Odtujenost tudi od lastnih rojakov
Celotna zgodba pa ima še prav posebno plast sprevrženosti. Če se njegove žene ne dotaknejo ukrajinske žrtve, ji je očitno prav vseeno tudi za življenja njenih rojakov.

Gal Kovač