fbpx

Žižku se je zmešalo: Svetilnik Evrope – Madžarsko, Poljsko, Madžarsko označuje kot osi zla!

Filozof Slavoj Žižek (Foto: STA).

Znani slovenski filozof Slavoj Žižek je srednjeevropske države, ki predstavljajo enega najbolj normalnih delov Evrope, mednje je sicer neupravičeno uvrstil tudi Slovenija, obtožil, da ustvarjajo nove osi zla, za katere je značilno nasprotovanje migrantom, ki množično prihajajo iz Azije in Afrike v Evropo. V osnovi te nevarnosti je po njegovem mnenju neobičajna kombinacija antisemitizma in islamofobije.  

Žižek je za temelj svoje izjave vzel izjavo madžarskega premierja Viktorja Orbana, da sta Srednja in Vzhodna Evropa coni brez migrantov, po tem, ko so se Poljaki, Čehi, Slovaki, Romuni in  Madžari zavzeli za to, da Evropa postane varna, pravična, krščanska in svobodna Evropa.

Filozof je spomnil na izjavo Orbana, ko je dejal, da nikoli ne smemo podcenjevati moči temne strani. Po njegovem mnenju je Orban, medtem ko je govoril o obstoju zarot, ki stojijo izza migrantske invazije v Evropo, prevzel reference iz serije Vojna zvezd. Takšno vztrajanje je po njegovo primerljivo z nacističnimi inspiracijami o conah brez Židov.

“Vendarle obstaja razlika, saj pri antisemitski ideji Židov obstaja nevidni mojster, ki vleče konce sveta in nadzira realnost. Muslimanski migranti se od Židov razlikujejo že po tem, da so preveč vidni. Če nekdo v migracijah vidi zaroto, potem je treba predpostaviti, da misli, kako Židje stojijo za vsem,” pravi Žižek in dodaja, da je pri trendu nesprejemanja določenih kvot migrantov v nekaterih državah članicah EU mogoče govoriti o novih oseh zla.

Viktor Orban (Foto: epa)

To, da Orban postaja vzor, za Žižka predstavlja nevaren znak za Evropo
Med osi zla Žižek prišteva Slovenijo, Hrvaško, Madžarsko, Češko, Poljsko, baltske države in zdaj tudi Avstrijo. “Najbolj tragični aspekt je nepripravljenost Evrope, da pokaže jasno stališče glede te skupine, torej, ali da svojim državam omogoči, da te sprejmejo svojo politiko glede migrantov ali da sprejme bolj učinkovite ukrepe proti tistim, ki kršijo skupna pravila. Orban, ki je bil pred nekaj leti označen kot eden izmed nesprejemljivih voditeljev, zdaj ne postaja le sprejemljiv, ampak postaja celo vzor.” To predstavlja po Žižkovem prepričanju nevaren znak za Evropo.

H. M.