fbpx

Znani zdravnik Fauci sporočil ameriški mladini: “Niste imuni ali varni pred tem, da resno zbolite!”

Dr. Anthony Fauci (Foto: posnetek zaslona)

Tudi v ZDA situacija zaradi izbruha novega koronavirusa postaja vse bolj resna in direktor tamkajšnjega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci je v nedeljo v zvezi s tem nastopil v vseh petih najpomembnejših jutranjih televizijskih oddajah. Med drugim je posvaril mlade pred virusom in jih opozoril, da lahko virus prenesejo na svoje starejše sorodnike, svaril pa je tudi pred morebitnim pomanjkanjem respiratorjev v primeru hitrega širjenja okužb.

“Življenje v Združenih državah nekaj časa ne bo takšno, kot smo ga vajeni,” je v oddaji CNN povedal direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci. Dodal je: “To bomo morali sprejeti, če želimo storiti kar je najboljše za ameriško javnost.” Kot navaja Axios, je Fauci spregovoril v vseh petih najpomembnejših ameriških jutranjih televizijskih oddajah, da bi javnost opozoril na pomen družbenega distanciranja ob izbruhu novega koronavirusa. Med drugim je povedal, da bi lahko tudi v ZDA bili priča takšnim razmeram, kot so trenutno v Italiji, če se ne sprejmejo pravočasni ukrepi.

Tudi mladi niso imuni ali varni pred tem, da resno zbolijo
“Mladi bi morali biti zaskrbljeni iz dveh razlogov. Niste imuni ali varni pred tem, da resno zbolite, kljub temu, da številke kažejo, da so bolj ogroženi starejši in tisti z obstoječimi zdravstvenimi stanji,” pa je Fauci sporočil mladim na NBC in dodal, da virus ni matematična formula: “Zaščitite se in ne pozabite, da lahko postanete prenašalci. Čeprav morda ne zbolite resno, ste lahko oseba, ki virus prenese na vašega dedka, babico ali drugega starejšega sorodnika. Zato mora vsak vzeti situacijo resno, četudi je mlad.” Povedal je tudi, da bodo morali biti v tem času pri ukrepih pretirano agresivni, mlade pa je še pozval, naj ne obiskujejo barov in restavracij.

Dr. Anthony Fauci (Foto: epa)

Fauci opozoril pred pomanjkanjem respiratorjev v primeru hitrega širjenja virusa
Fauci je med drugim še povedal, da imajo ZDA na zalogi 12.700 respiratorjev, a to morda ne bo zadostovalo, če se bo virus širil prehitro: “Če nimate dovolj respiratorjev, je očitno, da jih ljudje, ki jih bodo potrebovali, ne bodo mogli dobiti. Zato bodo morda morale biti sprejete težke odločitve.”

Glede na podatke Univerze Johnsa Hopkinsa so imeli do nedeljskega jutra v ZDA zabeleženih skoraj 3 tisoč okužb z novim koronavirusom, ki je tam terjal že 57 žrtev.

Rok Krajnc