fbpx

Zunanji minister Lavrov je končno priznal: Naš cilj je širši kot “osvoboditev” Donbasa

Zunanji minister Sergej Lavrov je končno priznal, da se ruski ozemeljski apetiti ne omejujejo na Donbas. (Foto: Wikimedia commons)

Nič več utvar. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je končno priznal, da geografski cilji “posebne vojaške operacije” niso več omejeni vzhodno regijo Donbas, ampak zajemajo tudi številna druga ozemlja. Čas za osvoboditev okupiranih ukrajinskih ozemelj se izteka, saj bi njihova priključitev k Rusiji razmere dodatno zapletla. Prihajajo tudi vesti, da naj bi EU sprostila finančno blokado nekaterih ruskih bank v zameno za deblokado žita in gnojil. 

Poleg tega je ruski zunanji minister Sergej Lavrov posvaril, da bodo število ciljev še povečali, če bo Zahod Ukrajini dostavil orožje dolgega dosega. Ko je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je diktator Vladimir Putin zanikal, da bi največja država sveta nameravala okupirati ukrajinsko ozemlje. Govoril je namreč o “demilitarizaciji” in “denacifikaciji” napadene države, kar sta Kijev in Zahod razumela kot izgovor za vojno, poroča Rzeczpospolita.

Potem ko je bila Rusija poražena pri svojem začetnem poskusu zajetja Kijeva, pa je rusko obrambno ministrstvo 25. marca razglasilo, da je prva faza “posebne operacije” končana in da se bodo odslej osredotočili na osvojitev glavnega cilja – “osvoboditvi Donbasa“. Skoraj štiri mesece pozneje je bilo zasedeno Luganška regija, ena od dveh regij, ki tvorita Donbas, vendar pa še veliko manjka, da bi Rusija okupirala celotno območje Doneške regije. Obenem je Putin zasedel območja izven Donbasa – na jugu države (na območju Hersona in Zaporožja).

Od ukrajinskega žita so odvisne številne afriške države. Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Polska Agencja Prasowa pa poroča o tem, da se Ukrajini izteka čas za osvoboditev okupiranih ozemelj. Putin bi namreč utegnil nelegalno priključiti okupirana ukrajinska ozemlja Rusiji, zatem pa bi grozil z jedrskim orožjem pod pretvezo “obrambe ruskega ozemlja“. Agencija Reuters poroča, da namerava EU omiliti sankcije, naložene na ruske banke, da bi prišlo do sprostitve trgovine s hrano in gnojili. Načrtuje se odmrznitev nekaterih finančnih sredstev. Blokada ukrajinskih pristanišč naj bi namreč močno prizadela številne afriške države, ki so odvisne od ukrajinskega žita in gnojil.

Domen Mezeg