fbpx

Zvezdnik Iggy Pop: “Jaz sem konservativen”

Rokerska ikona Iggy Pop. (Foto: epa)

Letos mineva 40 let, odkar je Iggy Pop izdal skladbo “I’m a Conservative” in z njo razgalil svoj konservativni pogled na družbo. Desna politična prepričanja pa si z Iggyjem Popom deli še mnogo drugih rokerjev in pankerjev.

Leta 1970 je Iggy Pop izdal skladbo “I’m a Conservative” (Jaz sem konservativec). Liberalni glasbeni mediji so skladbo opisali kot briljantno satiro in ploskali domnevnemu norčevanju Iggyja Popa iz konservativnih družbenopolitičnih nazorov. A kaj kmalu se je izkazalo, da ne gre za satiro, pač pa za glasbenikov osebni pogled na družbo. “Ne, dejansko sem konservativen,” je v odgovor dejal Iggy Pop.

Ni lahko biti konservativen
V skladbi govori o tem, da biti konservativec ni lahka naloga, a je kljub temu srečen. “Zjutraj se smejem, živim brez skrbi, za nič nisem prikrajšan in nič nikoli ne boli,” se bi v slovenskem prevodu glasila peta kitica. Izrazi, da je ponosen in da bi mu veliko pomenilo, če bi tudi drugi razmišljali tako kot on − razumno in z bistro glavo.

Glasen podpornik Ronalda Reagana
Težko si je zamisliti, da bi bil konservativec človek, ki je skoraj vso svojo glasbeno kariero nastopal nag, se med nastopom z razbito steklovino izživljal nad svojim telesom in veljal za enega bolj razvpitih performerjev. Veliko o političnem prepričanju Iggyja Popa sicer ni znano, a ravno dovolj, da lahko sklepamo, da se nagiba v desno. Desetletje po tem, ko je izdal skladbo “I’m a Conservative”, je bil glasen podpornik republikanskega predsedniškega kandidata Ronalda Reagana, ki je leta 1981 nastopil kot 40. predsednik ZDA. “Čakal sem na nekoga, ki lahko govori o radostih svobode in hkrati enakosti,” je dejal, ko je izrazil podporo Reaganu.

Ronald Reagan (Foto: Wikimedia)

Levica zagovarja represijo
Čeprav javno nikoli ni izrazil pripadnosti desni politični opciji oziroma republikancem, je s svojimi izjavami dal jasno vedeti, na katero stran se nagiba. Ko se je v 90. letih prejšnjega stoletja za predsedniški stolček ZDA potegoval Bill Clinton, je Iggy Pop po pogodbi z glasbeno založbo sodeloval v oglaševalski kampanji “Rock the Vote” v podporo Clintonu. Založba mu je uredila tudi volilno pravico, saj ni bil registriran volivec, na volitvah pa je obkrožil Clintona, čeprav je dejal, “da ve, da je pokvarjen”. No, tudi s kasnejšim republikanskim predsednikom Georgem W. Bushem ni bil ravno zadovoljen, s čimer je pokazal, da se zavzema predvsem za svobodo in da se mu zdi ideja o svobodi, kot jo predstavljajo levičarji, represivna.

Desničarji tudi Ramones
Iggy Pop je eden med mnogimi rokerji in pankerji, ki se nagibajo v desno. Čeprav pank večkrat nasprotuje sodobnemu političnemu esteblišmentu in opeva anarhično družbeno ureditev brez voditeljev, ki bi usmerjali in omejevali družbo, so največja imena pank scene večkrat izrazila podporo desnim političnim predstavnikom. Ko so bili pankerji Ramones leta 2002 sprejeti v Dvorano slavnih roka, je Tommy Ramone izkoristil priložnost in dejal: “Bog blagoslovi predsednika Busha, Bog blagoslovi Ameriko!”

Tommy Ramone (Foto: epa)

Levičarje je razburil tudi Moe Tucker, frontman skupine The Velvet Underground, ko je pred leti močno okrcal socializem. “Besen sem, ko vidim, kako nas vodijo proti socializmu. Besen sem nad izjemno potrato denarja, medtem ko se potrebne stvari prelagajo, ker zmanjka sredstev,” je dejal pred leti. V tako imenovanem klubu svobodomiselnih rokerjev pa najdemo tudi Erica Claptona, Davida Bowieja, Iana Curtisa, Alicea Cooperja in še mnoge druge.

Jon Petek