fbpx

Vremenske nevšečnosti – močan veter in deževje, a kmalu nas spet čaka sneg

Največ dežja bo na zahodu države (foto: Arso).

Še v začetku leta smo bili deležni prave zimske pravljice z nizkimi temperaturami, zdaj pa nas je zajelo neobičajno toplo vreme. Kar do 16 stopinj se je ogrelo, kar je bolj značilo za hladno poletje kot pa za sredino januarja. Sta pa deževje in veter povzročila tudi nekaj nevšečnosti.

Danes je predvsem v zahodni in delu osrednje Slovenije deževalo. Pihal je okrepljen južni do jugozahodni veter. Popoldne so se padavine od zahoda krepile in širile proti vzhodu. Ponoči bodo padavine oslabele in postopno ponehale. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1000 metrov nad morjem.

V torek bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Ponekod bo pihal veter zahodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, v severnih krajih malo pod 0, najvišje dnevne od 6 do 11 stopinj Celzija.

Opozorilo
Vremenska fronta je dosegla Slovenijo in jo bo v večernih urah postopno prešla. Padavine na severozahodu so že začele slabeti. Ob nevihtah ob prehodu fronte bodo krajevno še možni močnejši nalivi. Jugozahodni veter je tudi začel počasi slabeti.

Predvsem ponekod na Koroškem in Dolenjskem so imeli nekaj težav zaradi močnega vetra, poroča STA. Na območju občin Podvelka in Radlje ob Dravi so radeljski prostovoljni gasilci in delavci podjetja Voc Celje s cest odstranili nekaj dreves, med drugim z glavne ceste Dravograd-Maribor pri hidroelektrarni Vuhred.

Na širšem območju Tolmina, Bohinja in v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju se razlivajo posamezne reke in manjši vodotoki, na teh območjih pa nadaljnje naraščanje rek pričakujejo tudi v prihodnjih urah. Tudi drugod po državi so v večernih urah možni hitri porasti in razlivanja manjših vodotokov in hudournikov.

Konec tedna sneg
V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Nekoliko hladneje bo.

V četrtek bo sprva precej jasno in ponekod po nižinah megleno, čez dan pa se bo oblačnost od jugozahoda povečala. Popoldne bo na Primorskem pričelo deževati, zvečer in v noči na petek pa bodo padavine zajele vso Slovenijo. V notranjosti bo večinoma snežilo.

Ogrožena tudi ograja
Zaradi poplavljene žične ograje ob Kolpi za zdaj škode niso ugotovili, se pa bojijo, da bi ob obilnejših padavinah ograja lahko zaradi težjega vodnega plavja popustila in se odtrgala. Zato se dogovarjajo, da bi na najbolj ogroženih mestih žično ograjo prekinili in jo delno odstranili, je za STA povedala županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič.

Žično ograjo bi delno odstranili na najbolj ogroženih mestih, ko bo voda upadla, in sicer tako, da bi jo lahko takoj postavili nazaj, če bo to potrebno. Ograjo, ki ji preti narasla Kolpa, naj bi najprej odstranili tam, kjer je predvideno, da bi jo nadomestili s panelno, je še pojasnila Čemas Stjepanovičeva.

B. O.