Neurja naplavila nove teoretike zarot

Meteorolog Branko Gregorčič iz Arsa (Foto: STA/družabna omrežja)

Na družabnih omrežjih se je pričela širiti vrsta najrazličnejših razlag, zakaj smo v zadnjih dveh tednih priča takšnim neurjem, ki so povzročila obilico nejevolje in materialne škode. Teoretiki zarot pravijo, da se za vsem skupaj skriva človek, ki naj bi vplival s tehnologijo za ionosferske raziskave HAARP, radarskimi valovi. Pojavila pa se je celo teorija za veliko točo v sosednji Italiji, ki naj bi vsebovala polno strupov (za zdravje nevarne elemente aluminij, barij in stroncij). “Žal teoretiki zarot najpogosteje niso dojemljivi za razlage, ki jim ne ustrezajo”, pravi meteorolog Branko Gregorčič iz Arsa, ki je tudi pojasnil vremensko dogajanje v zadnjih tednih. 

Spomnimo. Že pred leti, ko so na Hrvaškem, Srbiji in Bosni in Hercegovini zaradi obilnih deževij utrpeli uničujoče poplave, je na Hrvaškem pričela krožiti novica o tem, kako naj bi predstavniki elit s pomočjo sistema HAARP, ki je nameščen na Petrovi gori na Hrvaškem v bližini srbske meje, negativno vplivali na življenja ljudi. Glede dežja so trdili, da kaj takega še niso videli, glede obstoja samega sestava HAARP pa zatrjevali, da je lokacija znana. Za podporo svojih trditev so še priložili sliko iz Google Maps, ki naj bi prikazovala lokacijo polja anten.

Portal Dnevno.hr je v članku “PANIKA U HRVATA: Otkrivene stravične HAARP antene u Hrvatskoj? Nalaze se u hrvatskim šumama i u blizini ovog hrvatskog grada?!”, ki sicer ni več dostopen, po poročanju Siola navajal, kako naj bi oblasti obstoj HAARP prikrile z ukazom odstranitve dokaza o obstoju. Nato pa se je izkazalo, da sta bili primerljivi fotografiji, kjer naj bi bil nekje HAARP sistem viden, drugod pa ne, posneti isti dan, le da je bila druga fotografija bolj približana in nekoliko obdelana s pomočjo Photoshopa. Na žalost ljubiteljev teorij zarot se je nato v Facebook skupini “Uklonimo HAARP s hrvatske zemlje”, kjer je portal tudi našel prej omenjeni sliki, ki naj bi dokazovala obstoj HAARP, javila oseba, ki je stala za avtorstvom vsega skupaj in priznala, da je šlo le za šalo. Facebook skupina je bila ustanovljena kot nekakšen eksperiment, da bi se videlo, koliko ljudi bi nasedlo. Člani omenjene skupine so bili nad priznanjem ogorčeni in pričeli avtorja obtoževati, “da se je prodal svetovnim elitam”. Čeprav je bilo že pred leti razkrito, da je šlo v vsem skupaj le za šalo, pa se je omenjena novica širila tudi v teh dneh.

Foto: Posnetek zaslona na strani Miljenko.info

V luči nedavne toče v sosednji Italiji se je v teh dneh pričela širiti novica o tem, kako naj bi velikanska toča vsebovala strupe. Izsledki analize v laboratoriju naj bi pokazali, da naj bi toča vsebovala za zdravje nevarne elemente (aluminij, barij, stroncij). Ob tem so ob priloženi sliki toče zapisali, da bi naj to bil neizpodbiten dokaz, da v tem primeru ne gre za naraven led.

Vir. Facebook

Ob vsaki ujmi zaživijo razne teorije zarote
Za komentar smo vprašali Branka Gregorčiča iz Arsa, ki pravi, da ob vsaki večji naravni ujmi žal oživijo tudi razne teorije zarote. “Podoben primer smo imeli ob katastrofalnem žledu leta 2014,” pravi. Spomnimo. V času žledoloma smo lahko tudi pri nas poslušali, kako naj bi bila zanj odgovorna zveza NATO, ki naj bi nad Slovenijo poslala posebna letala s posebnimi strupenimi kemikalijami. Teoretiki zarot so se pri tem sklicevali na sledi “chemtraile”, ki naj bi jih za seboj puščala letala. Vse to, čeprav smo že leta 1899, torej, ko še ni bilo Natovih letal, utrpeli hud žled, ki je prizadel Notranjsko. V tej katastrofi, ki je predvsem prizadela Pivko, je bilo po navedbah portala Ciklon.si poškodovanih kar 95 odstotkov dreves.

Pri Arsu so tedaj pojasnili, da beseda “chemtrail” predstavlja skovanko iz besed “chemical” in “trail” in pomeni kemično sled. Nekateri pa to besedo uporabljajo kar analogno besedi contrail, ki pomeni kondenzacijsko sled. “Pristaši t. i. “teorije zarote” trdijo, da se “chemtraili” razlikujejo od “contrailov” po tem, da so jim namenoma dodane dodatne kemijske substance z ne povsem jasnim namenom vpliva na podnebje oz. človeštvo, od “contrailov” pa se razlikujejo predvsem po obstojnosti v ozračju,” so pojasnili in dodali, da svetovna meteorološka srenja enotno zagovarja prepričanje, da gre v primeru kondenzacijskih sledi letal, na katera opozarjajo nekateri, za “običajne kondenzacijske sledi, ki smo jim priča že odkar obstaja letalski promet na velikih višinah”.

Za lažje razumevanje so tudi pojasnili, kako sploh nastanejo kondenzacijske sledi letal. “Reaktivna potniška letala letijo na nadmorski višini med 10 in 14 km. Fizikalno ozadje pojava kondenzacijskih sledi letal, pogoji, v katerih nastanejo in kako se razkrojijo, so poznani in jih je mogoče pojasniti z znanjem osnov fizike. Ob izgorevanju kerozina nastajata ogljikov dioksid in vodna para. Iz enega kg kerozina (C12H26) v procesu izgorevanja nastane 1,38 kg H2O in 3,1 kg CO2. Za vsako sekundo leta pa veliko potniško letalo porabi približno 2 kg goriva. Vroč izpuh, ki vključuje tudi drobne delce nečistoč oz. saj, se pomeša med izrazito hladnejši okoliški zrak. Ko se z dodatno vlago in delci nečistoč obogatena mešanica zraka ohlaja, se zaradi prenasičenja z vodno paro na delcih nečistoč izločajo drobne kapljice vode, ki zelo hitro zmrznejo,” so poudarili in dodali, da za to ni potrebna dodatna kemija.

Od relativne vlažnosti zraka na višini leta pa je po njihovih besedah odvisno, kako izrazite in dolgotrajne kondenzacijske sledi (contraile) letala puščajo na nebu. Če je vlažnost visoka, se sledi letal širijo in vztrajajo dlje časa, drugače pa le-te kmalu izginejo. Ker pa letala zaradi zagotavljanja varnosti letijo na različnih višinah, je tudi možno, da “istočasno nekatera puščajo daljše, druga pa krajše sledi, saj so meteorološki pogoji na posameznih višinah pogosto različni. “Po navadi je kakšen dan ali dva pred prihodom vremenske motnje več vlage v ozračju, zato so tudi sledi letal takrat bolj opazne.”

Ob tem so pojasnili, da čeprav noben letalski izpuh ni čist (kerozin je po lastnostih med petrolejem in dizelskim gorivom), ne poznajo študije v znanstveni literaturi, ki bi potrjevala, da je “kemična sestava kondenzacijskih sledi letal, na katere opozarjajo nekatera gibanja, drugačna od običajnih, in bi torej nastala zaradi letal, v katerih izpuh bi bile dodane posebne kemikalije“. Teorija zarote po njihovih besedah enostavno ne zdrži kritične presoje. Spodnja slika tudi predstavlja dokaz, da so že leta 1945 na nebu vidne obstojne kondenzacijske sledi letal:

Vir: Arso

Pojasnilo vremenskega dogajanja v zadnjem času
Glede vremenskega dogajanja v zadnjih tednih Gregorčič pojasnjuje, da v letošnjem juliju meja med hladnejšim in vlažnim atlantskim zrakom ter vročim afriško-sredozemskim zrakom večinoma poteka prek območja Alp. “Kadar zaniha proti jugu, območje neviht in neurij zajame tudi Slovenijo, ob pomiku proti severu pa smo beležili krajše vročinske valove, ki so se praviloma že po štirih ali petih dneh zaključili s krajevnimi neurji,” je pojasnil.

Nevihtni sistemi se po njegovih besedah najpogosteje začnejo razvijati nad zahodnimi ali južnimi Alpami oz. tudi na prehodu med Padsko nižino in Alpami, nato pa hitro potujejo proti vzhodu. “Vzdolž svoje poti povzročajo neurja ne le pri nas, ampak tudi na severu Italije, jugu Avstrije in kasneje tudi na Madžarskem in severu Hrvaške. Zaradi hitrih pomikov v prevladujočem močnem zahodnem višinskem toku so neurja največ škode povzročala predvsem z močnimi sunki vetra, nekaj težav je bilo seveda tudi zaradi udarov strel, toče in nalivov,” je izpostavil in dodal, da žal teoretiki zarot najpogosteje niso dojemljivi za razlage, ki jim ne ustrezajo.

Foto: STA

Kar se tiče napovedi, pa po besedah Gregoriča velja, da toplejše, kot je ozračje, več energije je na voljo za vremenske procese. “To se lahko poleti odraža v intenzivnih vročinskih valovih in posledično suši in požarih (pri nas npr. lani) ali pa v večji uničevalni moči neurij (npr. letos).”

Nina Žoher