2. tir: Zgodba o socialistih, ki trošijo naš denar

Mitja Iršič.

Že dva meseca se bodem z mlini na veter javne uprave Republike Slovenije, pa sem ves zafrustriran mislil napisati kakšno krepko o tem, kako je področje javnih storitev na splošno pod vlado Mira Cerarja implodiralo v sramotno greznico nepotistično izbranih uslužbencev, ki ne vedo, zakaj so tam, in duha ubijajoče, sami sebi namenjene birokracije. Potem pa sem se spomnil …, saj res, ta vikend je referendum o zakonu o drugem tiru. Aktualna tema, o kateri se bodo gotovo pogovarjali vsi. Po premisleku pa sem ugotovil, da je referendum dejansko le drugi obraz iste pošasti – socialisti, ki nerazumno trošijo denar, ki ni njihov.

Medtem ko tole pišem, še ne vem, ali bo vlada uspešno izvršila zadnji rop v svojem mandatu, preden se preseli v ropotarnico novih obrazov, kjer svoj večni mir že uživajo Zares, NeoLDS, Pozitivna Slovenija in – kot politično truplo – Zavezništvo Alenke Bratušek.  Zdi se mi, da bo. Morda je to del moje pesimistične narave. Morda pa imam občutek, da je reklamna kampanja med povprečnim prebivalstvom najbrž delovala, saj je bila noro silovita, na ravni kakšne multinacionalke, ki išče nov korporativni imidž in v ta namen zapravi par milijonov – svojih – evrov.

Kdor misli, da vsi vaški in mestni reklamni panoji, prelepljeni s TOVORNJAKE-NA-VLAKE SMC butlparolami, in neusmiljeno bombardiranje z internetnimi oglasi stanejo skupaj zaokroženih 97.000 evrov, je naiven ali pa se spreneveda. Njihov oglas za drugi tir je na socialnih omrežjih vsaj tako pogost kot tisti od Jennifer iz okolice Arje vasi, ki je sama doma in si želi seks zdaj takoj. Stvar izredno spominja na medijski stampedo, ki smo ga bili deležni v času izdelave lika in mita Mira Cerarja, najplemenitejšega med plemenitimi in najpravičnejšega med pravičnimi, ko so v javnost bruhali plakati za hobi politično stranko brez izdelanega političnega programa in so bivše žene v medije pisale, kako srečne so bile, da jim je bila izkazana čast biti Mirova žena vsaj enkrat v življenju. Očitno je drugi tir prav tako pomemben za interesna ozadja, kot je bilo narediti fatamorgano Mira Cerarja kot velikega voditelja.

Morda bi nasprotna stran lahko bila za odtenek bolj agresivna in PR-ovsko spretna v svojem sporočilu. Morda z roganjem nadutega vladnega desanta:

“STE VEDELI, da bodo Daimlerjevi samovozeči tovornjaki v Nemčiji do leta 2018 pri nas pa že do 2025 prepeljali več tovora bolj varno in hitreje kot katerikoli vlak na svetu? ZDAJ VESTE!”

“STE VEDELI, da bi morali za popolno ekonomsko izrabo drugega tira, kot si ga je zamislila vlada, obnoviti celotni sistem železnic, za katerega se nikomur niti sanja ne, koliko bi stal, projekcije pa se gibljejo od 5 milijard evrov naprej? ZDAJ VESTE!”

“STE VEDELI, da je tretji pomol Luke Koper, ki je ključen za ekonomsko upravičenost drugega tira, še daljni sen in da ga boste plačali vi? ZDAJ VESTE.”

Seveda na drugi strani podpornikom zavrnitve zakona o drugem tiru niso prizanašali mediji, še posebej nacionalna televizija, ki se je vedla tako pristransko, da je to sramota za javni zavod, ki ga plačujemo vsi. Na obe soočenji so povabili ogromno ljudi, mnogo takih, ki niso tam imeli kaj iskati. Na drugo soočenje pa so nasprotnike zakona diskreditirali s podtaknjenim duševnim bolnikom. Najbrž upajoč, da bodo ljudje njegove bizarne izbruhe enačili z vsemi, ki so si upali povedati, da si ne želijo korupcijsko kondicioniranega zakona o drugem tiru. Zakaj je bil v studiu ta osebek, ni znal odgovoriti nihče od odgovornih. Niti zakaj so predsedniku Državnega sveta dovolili, da svečanost ob pripojitvi primorske matični domovini izkoristi za reklamno promocijo drugega tira. Bi rekel, da je bila reklama vsaj zastonj, a se hitro spomnim, da RTV SLO plačujemo vsi. 12,75 evrov, da vam lahko Mitja Bervar v “prime-timu” pove kakšno pametno analogijo o osvobodilni fronti in nujnosti takojšnjega začetka preplačanega gradbenega projekta.

Dejstvo je, da povprečen državljan ve izjemno malo o drugem tiru. Kar precej se jih bo odločilo na podlagi zavajajočega spina vladnega PR-a, rekoč “Aha, ZDAJ VEM! Tudi jaz sovražim tovornjake, drugi tir moramo zgraditi zdaj, pa naj stane kolikor hoče!” Samo da se gradi, pa tudi če zmanjka kak dolarček – prosto po Stanovniku. Vlada to zelo dobro izkorišča; preprosti, lepo zveneči odgovori na vprašanja, ki jih nismo nikoli zastavili, kar bruhajo iz njihovih oglasov. Medtem ko odgovorov na ključna vprašanja ne bomo nikoli zvedeli, ker nanja nihče ne zna odgovoriti.

Koliko bo projekt stal? 700 milijonov ali 1,4 milijarde? Morda 2 milijardi? Z DDV ali brez? Bomo gradili enotirno ali dvotirno? Kakšna je cena dvotirne gradnje?
Ah, tistih par sto milijonov gor ali dol … Bo projekt na začetku uporabe že zastarel? Bodo tovornjake na vlake spravili s prisilo ali z zmanjšanjem koncesij za kontejnerski prevoz? Je ta izpad vkalkuliran v končne številke, ki nam jih ponujajo? Kakšna je strategija prevzema tveganja? Kaj se bo zgodilo, če se logistična panoga (ki že sama po sebi ne nosi ravno bajnih dobičkov) v dveh desetletjih podre, na kar strokovnjaki ob vse bolj opešanem kitajskem zmaju opozarjajo že več let? Kako si bodo partnerji delili stroške spremenjenih dejanskih okoliščin? Kakšne so posledice nadzora civilne družbe, če je ta naklonjena vladi? Kako bomo preprečili, da Metod Dragonja ne bo nadzoroval samega sebe?

Zanimivo je, da Vlada na začetku svojega mandata ni startala s tako manično – skoraj nevrotično – potrebo po prvi lopati drugega tira, kot jo izkazuje danes. Minister Gašperšič je v trenutku lucidnosti izjavil, da se drugi tir v tem mandatu najbrž ne bo gradil, ter celo, da drugega tira ne potrebujemo še 30, 40 let, in da se bodo posvetili rešitvam, ki bi razvoj Luke Koper omogočili za naslednje desetletje tudi brez drugega tira.

Od tiste izjave se ni spremenilo povsem nič: trasa je ista, finančna konstrukcija identično nepopolna, okvirna cena še naprej divje skače. A vlada je tako odločena začeti projekt, da je pripravljena v ta namen sprejemati ad hoc zakone, namerno predstavljati zavajajoče podatke, del stroke, ki ji oporeka, namensko omadeževati. Vse, da se bo le gradilo. Ustvarja se stanje fiktivne nujnosti. Če ne zdaj, potem ne bo nikoli. 27 kilometrov  železnice je tako odločilno, da bo Slovenija postavljena na stranski tir, če se ne podvizamo. Celotno gospodarstvo je odvisno ne le od tega, da se tir gradi, ampak da se začne graditi za časa te vlade, najbolje kar jutri, če bo deževalo, pa pojutrišnjem. Ko se začne naslednji mandat – bognedaj desni –, bo že prepozno, čeprav bi bil pol cenejši in/ali na drugi trasi. Masovna hipnoza deluje. Pogovarjam se z ljudmi, ki so prepričani, da bomo v notranjosti Slovenije do 2030 ostali  brez osnovnih dobrin, če ne zgradimo drugega tira.

Drugi tir bo za več desetletij finančna injekcija za gradbince
Nekaterim je sumljiva vloga 2TDK. Predvsem zadnjega preživelega nacional-interesnega oldboysa Dragonje in vseh gradbincev, ki se bodo v upanju na z aneksi bogata desetletja nanj priklopili. Te lažni magister Leben miri z zagotovili, da bosta nad projektom poleg naših kastriranih institucij bdela tako Evropska  komisija kot Evropska investicijska banka. Sem že pomirjen. Aja, sem pozabil, da je imel tudi TEŠ6 mednarodni nadzor. In da sta EK in EIB skozi desetletja financirala poln koš nasedlih investicij, ki so imele veliko več skupnega s politiko kot s poslom in tržno ekonomijo.

Socialistični projekti se ne izplačajo
En tak primer marljivega mednarodnega nadzora in desetletij strokovnih študij je bil projekt dvonadstropnega širokotrupnega letala Airbus A380, ki ga je panevropski konzorcij EADS (danes Airbus SAS) predlagal za približno 9 milijard evrov kot odgovor na legendarni ameriški Boeing 747. Od leta 1988 do 2000 je EADS skupaj z zainteresiranimi vladami (predvsem tistimi, kjer bi se letalo gradilo, torej Francijo, Veliko Britanijo, Nemčijo) sestavil cel opus strokovnih del, ki so brez izjeme nakazovala, da bodo letalske družbe v naslednjih 20 letih potrebovale vsaj 1.200 letal tipa VLA (Very Large Aircraft, zelo velika letala, kamor sta spadala le B747 in potencialni A380). Projekcije so bile tako mamljive, da so se evropske inštitucije skupaj z žegnom nacionalnih vlad, lačnih novih industrijskih delovnih mest, na vrat na nos spustile v projekt za obljubljenih 9 milijard.

Danes 17 let po začetku projekta, so jih prodali 317 (od tega so jih dostavili le 215), projekt pa je družbo (in EU davkoplačevalce) stal približno 30 milijard evrov, raste pa vsak dan, ko je model v proizvodnji. Do 2020 bo A380 najbrž ukinjen zaradi akutnega pomanjkanja naročil, že danes pa jih prodajajo z neto izgubo. Se pravi, da proizvodnja vsakega letala stane več kot vsota, za katero ga lahko prodajo. Na drugi strani Atlantika je Boeing že v zgodnji fazi projekcij – skupaj s pomembnim delom strokovnjakov s področja aviacije – predvidel, da bodo izredno velika letala tipa B747/A380 izumrla (razlogi za to so prekompleksni za okvire tega članka, a so že tedaj bili zelo očitni). Poročila, ki se niso skladala z realnostjo takojšnjega začetka ogromnega industrijskega projekta, so kot neutemeljena zavrnili vsi akterji: EK, EIB, Blair, Schröder, Chirac (ne vem, ali je naključje, da so vsi socialisti) kot tudi tedanje vodstvo EADS.

Megalomanski transportni projekt. Enostranske, s strani izvajalcev in interesnih skupin podprte strokovne analize. Politika izvršenih dejstev in zagon projekta, še preden je finančna projekcija zaključena. Žegen evropskih institucij. Nadzor nacionalnih vlad. Nepredvidene težave z izvedbo. Katastrofalne napake v oceni mednarodnih razmer, ki bi upravičevale projekt. Posledična eksplozija nenačrtovanih stroškov, skupaj z mankom ekonomske upravičenosti. Vas zgodba na kaj spominja??

S tem, da je treba povedati naslednje:  EADS je vsaj v osnovi družba, podvržena tržnim zakonitostim. Del izgube so krili tudi sami. Še danes jih vsako četrtletje, ko objavijo rezultate poslovanja, boli glava, da so bili tedaj tako sanjavo zaletavi. 2TDK, vlada Mira Cerarja, evropski nadzorniki in zainteresirani gradbinci nimajo takšnih težav, ker bodo jemali izključno iz edine denarnice, ki nima dna, – iz javne.

Kdo bo čez leta spraševal lažnega magistra znanosti Jureta Lebna, zakaj  potencialne sanjave finančne konstrukcije niso dosanjale svojega smisla? Takrat bo že zdavnaj na kakšnem EKO projektu v okviru javne uprave razmišljal, kako najbolje zapraviti denar, ki ni njegov.

Kdo bo spraševal Metoda Dragonjo, zakaj je tako slabo svetoval 2TDK, da se je financiranje raztegnilo globoko v drugo polovico stoletja? Nihče. Tako kot ga danes nihče več ne sprašuje o tem, zakaj je njegova hči dobila službo na DUTB ali poslih z Lekom iz devetdesetih, za katere je bil v kazenskem postopku, niti o odgovornosti za odganjanje tujih kupcev Heliosa, ki bi lahko zaradi njegovega politiziranja brž propadel.

Kdo bo spraševal Mira Cerarja, zakaj je cena drugega tira tako poskočila, da ga bodo plačevali še naši pravnuki? Tedaj, ko bo spet v varnem zavetju službe povprečnega dolgočasnega birokrata ali profesorja in bo POP-ovim novinarjem kot glavni strokovnjak za ustavno pravo v Sloveniji spet citiral člene ustave RS, za katere so preleni, da bi jih prebrati sami, bo nedotakljiv.

Tako kot je nedotakljiv Borut Pahor glede TEŠ6, Simone Dimic, hudodelskih navez znotraj MNZ, afere IranGate …

Leta 1990 smo namreč odločili, da nam je dovolj socialistov, ki trošijo naš denar
Svet bo šel naprej tudi po nasedlem projektu. Tega se zavedajo vsi akterji. Zato tako vestno preslišijo vsak poziv, naj za lastne napačne poslovne odločitve odgovarjajo z vsem svojim premoženjem ali pa naj vsaj v projekt, v katerega tako strastno verjamejo, vložijo lastna sredstva.

Čez 20 let ne bo nihče vedel, da je bil minister na MZI neki stric Gašperšič ali da je bil premier neki dolgočasni birokrat, ki je bil prej znan kot sin jugoslovanske elite. Vedeli pa bodo, da imamo enega od najvišjih davkov na dohodke fizičnih oseb na svetu. Da se je “krizni” DDV ohranil za vse večne čase. Da plačujemo višje cene goriv kot sosednje države. Da plačujemo za pravico imeti v svoji domovini nepremičnino. Da plačujemo nadpovprečno visoko dajatev za uporabo cest, ki se bo le izjemoma uporabila za popravilo teh cest.

Le tega ne bomo vedeli, zakaj je tako. Na žalost. Če bi vedeli, kako pomembno k takemu stanju poleg splošne korupcije in nepotizma pripomorejo pajdaški javni infrastrukturni projekti, bi bila udeležba na referendumu takšna kot na plebiscitu leta 1990. In rezultati tudi.  Leta 1990 smo namreč odločili, da nam je dovolj socialistov, ki trošijo naš denar.

Mitja Iršič

 • Tetka iz ozadja

  Česarkoli se stranka SDS loti, je obsojeno na propad.

  • Več ko je neizobraženih, manj pametnih….predvidevam da taki projekti kot je 2 tir so v prednosti.

  • karlina

   Aja, ti si malo zamešala tetkica, oz. tetek.SMC je tista, vaša SMC !!!!!!!

 • Jst ocenjujem, da nas bo ta projekt verjetno stal cca 1,9 miljarde eur.

  • bubamara

   Se strinjam. In kaj dobimo državljani v zameno za ta denar ?

   • Šipak

    • karlina

     TOČNO

   • karlina

    REVŠČINO, REVŠČINO, NOVE VIŠJE DAVKE, NE BO POKOJNIN , ITD

  • KIKI

   Si že bolj točna kot naša vlada, ki nič ne ve!!! Ne gre za končno cifro, gre za
   gomilo sredstev, ki se bojo pretakale v oaze in žepe , samo v TIR2 ne!
   Zamujeni bojo vsi roki, o vsem ostalem ne boste nikoli, razen laži,
   izvedeli ničesar!

   • karlina

    Še navaden drzavljan, ki gradi, kupuje karkoli , ve, koliko je priblizna cena, ti kradljivci pa ne

    • KIKI

     To gre pa takole:
     Babica je poslala mojo mamo na trg in ji naročila kilo solate in dve kili
     krompirja. Zabičala ji je, da sme solata stati 1 eur, prav tako 2 kg krompirja;
     Mama je šla in je dooolgo hodila do trga in še dalje nazaj in ko je prišla končno domov je bila brez 5 evrov. Babica se je zelo razjezila in jo vprašala za pojasnilo
     o manjkajočem denarju, pa je vse natančno in lepo razložila:
     najprej sem srečala Franceljna, ki me je prosil za 1 evro in sem mu ga dala,
     potem sem srečala Micko, ki je tudi prosila za 1 eur in sem ji ga dala…in, kje je še 1 evror? Tega sem porabila za potne stroške! In kje sta solata in krompir!?
     Joj, sem jih čisto pozabila.kupit. ..
     Tako bomo morali tudi mi pozabiti na 2 tir.!!! ..

     • karlina

      Bolje ne bi mogel razloziti, seveda za tiste, ki razumemo.

  • karlina

   KRAT NAJMANJ 2 !!!!!!

 • Krtača 20

  Janša pa še kar čivka o provizijah iz Irana ki jih ni bilo. Nekak ne ve a so ble al je problem ker jih ni blo. Do referenduma še ni prišel.

  • beno

   Pa ne boš še nehal tule laži razširjat. ? Sramu pa res ne poznaš.

   • Krtača 20

    Kučanu se bo dons samo smejalo na poti od kavice in tortice do banke. Udba je mela zabavo s prostitutkami dolgo v noč. Mal vas je treba dražit.

    • KIKI

     Kaj bo le stara rdeča svinja s prostitutkami ? Edino, če si bila ti tam in si
     mu plačala! Zastonj pri Kučanu ni nič!

 • Božo

  Želeli ste referendum in ga dobili.

 • if

  Nedemokratična Slovenija je dobila preživetveno referendumsko injekciijo, demokratična Slovenija klofuto, ki jo bo kot blaginjsko in razvojno omotico čutila vsaj dve desetletji in pol.

  Okoliščine, ki so povzročile refredumum, neodzivanje odgovornih glede NLB medrnarodne pralnice denarja in protipravno obravnavanje masovnih migracij dokazujejo, da RS z vseh njenih vrhovnih funkcij vodi kriminal.

  Slovenija je na poti blaginskega, razvojenga in slovensko narodnega propada!

  • Krtača 20

   Torej stara čivkarija z desne. Zdaj ko referendum ni uspel, je bil pa nedemokratičen? Tepec.

   • if

    V zapisanem ne trdim, da je bil referendum nedemokratičen!

   • karlina

    TEPCI STE VI, ker verjamete laznjivcem

  • Karmen

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • RATATA

   Mene sam skrbi, kdo bo za pijačo dal ko umrla bo država?

  • karlina

   PROPAD IN PREPRAD, POTONILI BOMO, na koncu bomo revni, kot v Venezueli, zapomnite si to

 • Zgornji

  Meni se pa Daaaaaaaleč Največji Spomenik Korupcije zdi TEŠ6 … !!! ! !!!

  • bubamara

   TEŠ6 nam bo vsaj omogočil, da bomo nekaj let neodvisni od tuje elektrike. TEŠ pokriva 1/3 potreb Slovenije po elektriki.Od 2. tira slovenski državljani ne bomo imeli nič. Plačali pa bomo enkrat več kot za TEŠ6.

   • KIKI

    Za to miljardo in pol porabljenih v investiciji TE6, bi jo za to vrednost lahko uvažali do leta 2050 in še bi ostalo za rdeče “smrkce”

   • Zgornji

    A v 21. Stoletju greš ti nazaj na premog, namesto na AMTERNATIVNA Goriva !!! ??? !!! Mislim, ti pa si res “napredna” , … Po Tvoje bomo Zelo Kmalu v KAMENI DOBI kot navadni Kremenčkovi !!! ! !!! :-P

    • bubamara

     Kakšno alternativo pa ima Slovenija?

     • Zgornji

      Od vetrnih elektrarn, do sončnih elektrarn in hidroelektrarn , itd , ter še vse kar je možnega .

     • bubamara

      In zakaj jih nima toliko, da nadomestijo TEŠ6 ? V SLO je alternativa edino JEK 2. Rajši imam JEK2, kot pa da zajezijo vse SLO reke. Sončne celice niso več alternativa, ker porabiš več energije za proizvodnjo celic, kot jo le-te dajo. Alternativa je sončno energijo spreminjati v termo energijo; kar v vročih deželah že pridno izkoriščajo. Pri nas to ne bo nikoli možno. Veter pa ni alternativa za SLO, ker je premalo območij s konstantnim vetrom. Lahko se postavi nekaj deset, vendar je to zelo, zelo daleč, da pokrijejo tretjino potrebne energije za SLO. Premog na koncu niti ni tako več umazana proizvodnja, kot je nekoč bil. Tehnologija kot v TEŠ6 se gradi po celem svetu.

     • Zgornji

      Problem Številka Ena : Ko greš enkrat na Fosilna Goriva, ti je Konec Neizbežen !!! ! !!!
      Vprašanje Številka Ena : Kaj je narobe z zajezitvijo Vseh rek ???

     • bubamara

      Izumrtje avtohtonih vrst rib. Alternativna energija za SLO je edino, da zapremo vse eletrarne na fosilna goriva in živimo od tuje “umazane” elektrike.

     • Zgornji

      Aja … in, K A J imaš ti od teh rib ??? A jih toliko poješ , in to celo Samo naše –
      domače ??? Ribožerka maybe ??

  • KIKI

   Prvo lopato za TEŠ6 je zasadil tovariš ROP in tako se je tudi nadaljevalo -ROP =rop!
   Še danes slišim velike rdeče Velenjske lobiste (Meh, Kontič), ki so se drli z vseh omizij, kako pomembna investicija je 6 blok, koliko premogovnih rezerv imamo do let 2030 in koliko delavcev
   in njihovih družin bo žalostno končalo v lakoti in bedi!
   Slovenci smo, kot lahko vidite, nezrel narod, nad katerim se še danes izživlja krdelo pogoltnih
   rdečuhov!
   Že danes pa se 200 mio eur preko tovariša Dragonje & company veselo deli pod mizo!!!

   • karlina

    Ne vsi SLOVENCI, samo tisti-rdeči

   • Zgornji

    JA, IN PREMOG UVAŽAMO PA IZ – K I T A J S K E !!! ! !!! ČE PA TO NI ABSURD NEKIH ZLOBNIH PARAZITSKIH BOLANIH ROPARSKIH KORUPTIVNIH HINAVSKIH PODKUPLJIVIH GNILIH SMRDLJIVIH ZAJEDALSKIH POKVARJENCEV , POTEM PA TUDI NEVEM KAJ JE … !!! ! !!!

 • antimur

  Za vstrajnost in trud za referemdum vse pohvale Viliju Kovačiču, toda ta bitka je bila že izgubljena vnaprej. Nikakor ne moreš premagati umazanega nasprotnika s pošteno borbo. Ta levofašistična golazen, ki je okupirala vse institucije in pomembna mesta v državi, predvsem pa medije in finance, se gre podlo igro, ki bi ji zavidala tudi Himler in Stalin. Za zmago bi bilo bolj vredno, da bi vsi, ki smo proti tej kraji, s silo pomendrali te kriminalce in končno rešili Slovenijo. Čakamo samo na apel tistih na desni strani, ki nas lahko mobilizirajo.

  • karlina

   TOČNO, PODPIS

 • montyamp

  Po referendumu se da najlažje oceniti koliko je še Slovencev v Sloveniji .

  • pater karel jošt

   očitno nas je več kot klerofašistične nagnusne sodrge.

   • karlina

    PRIJAVA ZA ZALITEV !!!!!

  • Jurij Musar

   Bolj se da oceniti koliko je bedakov. 170.750 vas je glasovalo proti razvoju Slovenije. Malo. Pravzaprav spadamo med pametnejše narode.

   • Karmen

    MI SMO GLASOVALI PROTI KRAJI NAŠEGA DENARJA. ČE NE BI UDBOMAFIJA IN KOMUNISTIČNI TOVARIŠI – KATERE VOLIŠ, KRADLI IN POBIJALI TER MEDIJSKO UNIČEVALI DRUGAČE MISLEČE, BI BILA SLOVENIJA NA STOPNJI RAZVITOSTI AVSTRIJE. PO PRVI SVETOVNI VOJNI SMO BILI ENAKO RAZVITI. AVSTRIJA JE ŠLA V EVROPO, MI PA NA BALKAN, ZA POVRH PA SMO POTEM ŠE DOBILI KOMUNISTIČNO OBLAST, KATERA PA NI ZNALA NIČ DRUGEGA KOT KRASTI.
    SFRJ JE ŠLO TAKO ZELO DOBRO, DA JE LETA 1983 BANKROTIRALA. ENAK SCENARIJ SE POD ENAKO VLADAVINO ODVIJA SEDAJ, PRI NAS PA IMAMO MED VOLILCI ALI ZAPELJANCE ALI PA TOTALNE BEDAKE.

    • RATATA

     Karmen, ne jezi se preveč, saj ti lahko škodi.
     O tem jm nihče ne more nič dobrega povedati tako pohabljen je v glavi.

     • Karmen

      Hvala za nasvet. Ampak veš, sedaj se bolje počutim, ko sem stresla iz sebe .

     • karlina

      EDINO PRAVILNO IN TOČNO SI NAPISALA

    • Jurij Musar

     Zapeljuje vas RKC, za bedake pa vas ima SDS. Meni RKC že 70 let krade denar, pa se ne pritožujem.

     • karlina

      A bejz, nisem vedela, ze od mojega krsta dalje sem kristjanka, pa mi RKC še do danes ni poslala nobene poloznice, ali mi jemala denar

     • Jurij Musar

      Saj od Slovenske vojske tudi ne dobivaš položnic, pa jo vseeno plačuješ. Tako je tudi z RKC.

     • Karmen

      Me pa res zanima kako ti RKC krade denar. Ti pa res pišeš bedarije in to bedarije na kubik, katere so te naučili komunajzarji. Slučajno sem v cerkvi pri financah in vem za ves denar kam gre in zakaj se porabi. Od takilih cvetk, ki si ti ga pa sploh nič ne dobimo, vse verniki sami plačamo. IN TO DVAKRAT.

     • Jurij Musar

      Nisem financar in se ne zanimam za te stvari. Vem pa, da cerkev prejema denar od države za različne aktivnosti in mislim, da tudi nekaj za župnike in njihove pokojnine, predvsem pa cerkev ne plačuje davkov in je zaradi tega prikrajšan proračun. Podrobnosti me pa ne zanimajo, to bi morala bolj vedeti ti, ki se ukvarjaš s cerkvenimi financami.

     • Karmen

      In kakšnih davkov ne plačuje cerkev. Ko smo na cerkvi zamenjali streho, nismo bili oproščeni plačila DDV-ja. Ko smo menjali žlebove, mimogrede le ta so trikrat ukradli, smo plačali DDV. Ko smo obnavljali cerkev v Crngrobu, smo farani s pomočjo donatorke iz Avstrije obnovili državni kulturni spomenik prvega ranga, ki je spomeniško zavarovana. Projekt je stal več kot 100.000,00 eur, pa država ni dala nič denarja. Delali smo po navodilih spomeniškega varstva, njihovo kontrolo smo morali plačati. Ko smo gradili in zgradili novo cerkev in mežnarijo (požgali so ju partizani) na Planici nad Kranjem, tudi nismo bili oproščeni DDV-ja. Podrli smo tudi kaplanijo in naredili novo, zopet z DDV-jem. Zgradili smo še popolnoma nov objekt, kjer imamo večnamenski prostor, pravimo mu Jurjeva dvorana, ti šment, zopet smo plačali davke. V nedeljo imamo blagoslov zvona, katerega smo morali peljati v Nemčijo na popravilo, ker je bil počen- vse skupaj nas bo stalo 12.000,00 eur, pa moramo zopet plačati davek. Čaka nas še streha na cerkvi na Križni gori in podiranje starega hleva in zidanje novega objekta, mogoče pa nam tu ne bo potrebno plačati davek. A ja , pa še to, ko smo prodali cerkveno zemljo, smo tudi morali plačati davek. Pa še bi lahko naštevala. Sicer smo pa cerkev ljudje, ki smo obenem tudi državljani Republike Slovenije, zato tudi plačujemo davke.

     • Soave

      + + + + + + + + + + +

    • karlina

     VELIK, DVAKRAT PODČRTAN PODPIS, NI KAJ DODATI !!!!!!!!!!!!

  • karlina

   TOČNO, ne vem, če nas je PRAVIH DOMOLJUBNIH SLOVENCEV še pol milijona

 • pater karel jošt

  kdo pa je ta lažnivi semeniščnik!? hujskaški plačanec kosovarjeve televizije. ivan janša pa po novo dozo tablet. kaj njega briga!? zagonil je 4 milijone davkoplačevalskega denarja za nesmiseln referendum, masti se s poslansko plačo in nakradenim denarjem iz patrije. A je sploh volil!? po nepreverjenih podatkih ivan janša golfari na mauritiusi medtem ko njegova ulja žre drek in slamo in zvesto plačuje sds članarino.

  • učko

   Zagonu je 3,5 milijone ojrov Cmero, ker ni pustil, da bi bil referendum na dan predsedniških volitev, svinja komunjarska !!!!

   • pater karel jošt

    Pa menda veš da sem se šalil.

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • janez zorman

  In potem se bojo “nevolilci”, čez deset let, ponovno čudili, zakaj hudiča moramo ponovno dokapitalizirati “nacionalne” banke ?!

  • Jurij Musar

   Banke prodajamo.

   • janez zorman

    Udboparitija z svojimi vojščaki (ki celo vojaško tajno službo izkorišča za svoj blagostan), nikoli ne bo prodala NLB.

    • Jurij Musar

     Upam, da imaš prav.

     • janez zorman

      Obrestna mera 0.0 ?

     • Jurij Musar

      Še boljše bi bila negativna.

    • Jurij Musar

     Iz tvojih ust v Božja ušesa. Upam, da imaš prav.

    • karlina

     TOČNO

  • karlina

   ITAK

 • učko

  Pejte dons pogledat na obstoječo enotirno, če je kakšna gužva z vlaki !!! Nikjer nobene gužve, obstoječa proga lahko prepelje 10 do 20 X več tovora kot ga sedaj prepelje !!!!!

  • Jurij Musar

   Tudi ti si eden od desničarskih strokovnjakov.

   • učko

    Jest sem levičar, nisem pa levuhar tako, kot si ti !!! Levuharji kradete delavcem in zažirate davkoplačevalski denar !!!!

    • Jurij Musar

     Tudi med levičarji vas je nekaj bedakov.

     • traktor

      Jure,saj veš.Ti sploh nisi levičar.Ti si samo stari bedak.

    • Jurij Musar

     Me pa res zanima kakšen levičar si ti. Kakšna so tvoja osnovna gledanja na dogajanja pri nas in v svetu? Si za javno zdravstvo in šolstvo? Si za smrtno kazen? Si za razprodajo našega premoženja? Kako gledaš na istospolne?

     • učko

      Sem za javno šolstvo in zdravstvo! Pa tudi privatnega ne izključujem, mojemu zobarju moram pač plačevat, drugače bi bil že davno brez zob, če bi hodu k “javnemu zobarju” !!!! Javno zdravstvo pa je pri nas “mafijsko zdravstvo”, kjer na vrsto za preglede in operacije pridejo preko vrste samo privilegirani režimski osebki, ostala raja pa crkuje v čakalnih vrstah. Moje geslo je: tržni kapitalizem temelji na dobrih delavcih in strokovnjakih, ki pa so tudi potrošniki z veliko kupno močjo. Potem lahko tržni kapitalizem laufa, drugače ne more, če večina nima denarja za naj osnovnejše. Torej RAZVITI ZAHOD !!!!!! Nisem pa za levuharsko odtujevanje in krajo in kopičenje bogastva v rokah režima, ki potem razdeljuje po svojih “režimskih kriterijih” kolk kdo zasluži, ker bi to moralo biti v pristojnosti “TRGA” ne režima !!!! Zaenkrat pa je zate tole več kot dovolj !!!

     • Jurij Musar

      Ti nisi levičar, temveč neoliberalec. Da boš vedel za naprej.

     • karlina

      VELIK, PODČRTAN PODPIS !!!!!!

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • rabbit

   Seveda je ni ker še ti nimajo kaj vozit.Pretovora bo tudi manj če bo Avstrija zgradila moderno dvotirno progo do Trsta, Madžari s Kitajci pa moderno dvotirno progo do Reke.

   • karlina

    Ko bo, če bo sploh kdaj zgrajen 2. tir, bo PRAZEN !!!!!!

 • črnaovca

  To ni sam zgodba o socialistih ki trošijo naš denar, naš denar trošijo tudi razni pobudniki referendumov za katere se ve da ne bodo uspeli. No socialisti bi vsaj nekaj naredili za napredek, desnaki bi nas vrnili v srednji vek in nam vladali z mečem in križem

  • učko

   JaJotova 1. vlada je bila po vseh ekonomskih parametrih DALEČ najbolj uspešna vlada. Prejšnja kriminalna Ropova, še bolj pa kriminalne Boratova in Buteljškova, da ne omenjam … !

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • janez zorman

   Zakaj referenduma ni bilo mogoče izpeljati na dan predsedniških volitev ?! Zaradi “usranih” gat udbopartije !

   • karlina

    PODPIS

  • Kosobrin

   Mislim, da je to že tretji referendum večnih zdraharjev SDS, ki ni uspel. Uspelo jim je samo izgubiti velik kup denarja. Slovenci imamo tega dovolj.

  • karlina

   VELIK POPDIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 • test

  nekaj casa sem bil zelo skepticen, ce podatki o IQ na nacionalni ravni res drzijo:
  https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country#

  po vcerajsnjem referendumu je jasno, da drzijo in slo res nismo najbolj brihtna nacija. se posebaj zato, ker so nam komunjare, ki jih z lahko poimenujes tudi imbezili, pobili cvet inteligence. rezultat je povprecen IQ slo 96 kar je 5 tock manj od recimo avstrijcev ali celo 2 manj od hrvatov!!

 • Kosobrin

  Drugi tir potrebujemo in vsako čakanje ter zavlačevanje bi ga še podražilo. S tem denarjem, ki smo ga vrgli proč zaradi referenduma, bi lahko zgradili kakšno železniško postajo ali že obstoječe obnovili. Takole imamo v državi, kjer je dvomilijonski narod na smrt skregan. V tem ni nobenega napredka, temveč eno samo nazadovanje. Narod si je pisal sodbo sam – ne frak je ni in ne talar!

  • karlina

   Ja, 2. tir, vendar ne po Cmerarjevo

 • Kosobrin

  Tako mala udeležba na referendumu je tihi protest ljudi, ki imajo tega zdraharstva že preko glave! Dovolj nam je!

  • Johan

   POTEM PA UŽIVAJTE V IZKORIŠČANJU ŠE NAPREJ !

  • test

   to ni noben protest ampak maloumnost. kako si lahko indiferenten do dejstva, da:
   1. drzava gradi drugi tir in ne zasebnik?
   2. projekt, ki ga bodo vodili totalno nekomptentni ljudje tupa leban, lahko na koncu nanese celo 1,4 miliarde eur za 27km tir zasnovan pred 30 leti!!

   3. v nemciji se iz nürnberga proti frankfurtu gradi zeleznica po kateri bodo vozili vvlaki s hitrostmi preko 300km/h. gradijo jo avstrijci s patentirano tehnologijo, kjer so tiri po celotni trasi vibracijsko izolirani. trasa 50km bo stala ca. 1miliardo eur!

   4. po soocenju na rtv slo je bilo jasno povedano, da z geoloskimi raziskami terena sploh niso zaceli oz. druga, sploh se ne ve, ce ja na omenjeni trasi mogoce graditi tir!

   5. kaksen je ROI tega projekta ne ve od vladne strukture nihce!!

   6. v tem projektu se spetvpleteni isti akterji poimensko, ki so bili prisotni ze v gradnji AC kriza (iz 1miliarde bil podrazan na 5miliard) ter TES6.

   In to je zate imbecilj zdraharstvo, da poizkusas vsaj z referendomum ustaviti naslednjo krajo!! trivialno krajo

  • karlina

   A bejz, da vam je dovolj-šele sedaj se bo začelo in tudi končalo, potonili bomo, verjemi

 • Johan

  Pošteno povedano 88% Slovencev sploh ne potrebujejo ti..drugega tira, ta je namenjen Luki Koper ( tu je zaposlenih 75% TUJCEV) in jugo mafiji, zopet bo dela za bosance, da nas bo izčrpavala še naprej. Slovence je potrebno uničit, to načrtujejo jugoviči !

  • bubamara

   Koliko jih je šele na železnici.

   • karlina

    Iz zaupnih virov vem, kako se dela in kako delajo na zeleznici-čisti socialistični sistem, groza, pa imajo nadvpovprečne plače v Sloveniji, ja itak je pa največ samo juznjakov.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Marija

  Zdrava pamet ne more tega dojeti : gledajo kako jim denar jemljejo direktno iz žepa, pa se še tako obrnejo, da jim lažje kradejo. Potem pa še okradeni razlašajo kako je taka kraja dobra za nas. Razburjajo jih samo tisti, ki jim povedo, da imajo lopovi roke v njihovih žepih. Pa razumi, če moreš?!!!

  • karlina

   TOČNO-razumemo le tisti, ki imamo zdravo kmečko pamet

 • Hun

  sami ste si krivi…organiziral bi nepristranske strokovnjake ne pa psihopate tipa Kozjek poslal v studio na rtv..

  • učko

   Te psihopate in provokatorje so zrihtali na rdečuharski RTVS. Ja, pobudniki referenduma so si sami krivi, da so bli tako slabo pripravljeni !!!! Proti zločinskemu režimu moraš biti bistveno, bistveno boljši !!!!

   • test

    tu se moram tudi jaz strinjat, da tako Kovacic, ki enostavno ne zna dovolj hitro in natancno argumentirat .. je komunikacijsko presibek, kot tudi prof.dr. Duhovnik &co niso bili na nivoju neke precizne debate. Se vec, slednje so s provokacijami, da nic ne znajo in ne vedo nekega dejansko slaboumnega Bartonellija kompletno vrgli iz kurza. Plus taga omenjanje Duhovnika neke firme Skaza, ki roko na srce ni noben faktor, je bilo popolnoma zgreseno … ljudje pac niso studenti v predavalnici in jih taksno brezvezno mlatenje slame nic ne zanima!

   • Hun

    pametvat kaj in kako in kdo je kriv je kasno..

    • karlina

     No, kdo je kriv, vsi dobro vemo, kajne

     • Hun

      ti

   • karlina

    Lumparija SMC-na kubik, kot volitve leta 2014, Bog si vedi, kaj te rdeče barabe pripravljajo za volitve drugo leto, mozni so vsega-preko trupel, kot njihovi predniki

 • althar

  Danes stopa v veljavo nov heštag:
  #Evo_Butalci_ tole_se_vam_je_podražilo_zaradi_2._tira

  Z njim bomo začeli kar kmalu, najkasneje novembra, ko bo znana nova cena vinjete. Udbomafija stane ;-)

  • dež

   Udeležba in izid glasovanja na referendumu kažeta, da bečki konjušari niso tako daleč od resnice.

 • totex39

  Pustili smo, da so se v državi razbohotili komunistični mafijci in so tudi vedno močnejši in to samo zaradi tega, ker jih nismo pravočasno zatrli. Nekaj bolj konkretnega se bo moralo narediti, da bo njihova moč izginila. Trajalo bo pa še nekaj časa, da se bo to uresničilo ali pa tudi nikoli več.

  • karlina

   TOČNO-TONEMO, TONEMO, POTONILI BOMO, KMALU

 • Artur

  Janša bo treba iti na ulice na trge med protestnike jih zbobnati skupaj v tisočih, desettisočih, stotisočih in jasno in glasno kakšno reči z vsem v zvezi s sedanjo socialistično svinjarijo pa boste desni morda le dobili državnozborske volitve drugače ste opleli , treba je guzo dvignit s parketa in oditi vun med vol – ilce .

 • Lisjak

  Zdaj me je pa v resnici strah naslednjih parlamentarnih volitev.

  • bubamara

   Naj te potolažim. Ne bo nič drugače kot sedaj. Slovenci imajo najraje tiste, ki jim omogočajo ugodno življenje za malo ali nič dela. Politik, ki želi, da narod živi od svojega dela, nima prihodnosti na SLovenskem političnem parketu.

  • janez.pokoncni

   Upravičeno

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • sprehajalec

  Malo sem listal pri sosedih, ki se ubadajo z istimi težavami in imajo podobne teme. Ker jih je še enkrat več, je treba samo deliti številke iz članka z 2, pa dobimo slovenske razmere.

  Najmlađi korisnik mirovine NOB-a ima 14 godina. Zvuči
  šokantno, ali zakon omogućava nasljeđivanje mirovina boraca NOB-a
  suprugama, djeci, unucima, pa čak braćama i sestrama! Zakon je preuzet
  iz Jugoslavije i do današnjeg dana nije promijenjen, pa je to razlog
  zašto danas 75 posto partizanskih mirovina čine nasljeđene mirovine, dok
  su svega 25 posto starosne, ‘prave’ partizanske mirovine

  Broj korisnika mirovina boraca NOB-a za razdoblje od 1994. do 2003. godine:

  Godina Broj korisnika na dan 31.12.

  1994. 107.887

  1995. 94.405

  1996. 69.293

  1997. 75.500

  1998. 75.320

  1999. 73.466

  2000. 72.382

  2001. 78.148

  2002. 74.668

  2003. 68.206

  Razumljivo je tudi potem kričanje, o izdajalcih, pa spravi pa rdeči zvezdi. ker za vsemi temi številkami stoji denar.. Ojroti.

  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/penzija-i-borcu-koji-je-1945-imao-samo-tri-godine-1013836/

  • KIKI

   Aaaa? Nisem vedel, da stari partizani še aktivno “fukajo” in delajo male partizančke!?
   Vidiš, vidiš, dobra penzija, dobra hrana :
   Brez skrbi svoje žive dni,
   pa ti pri stotih še stoji!…..

   • sprehajalec

    Viagra dela čudeže Kiki. Recept zanjo pa na socialno. Pa spet nažiga kot maja in junija 1945 leta.

   • karlina

    Novi partizani so v zvezi borci ze lahko , ko dopolnijo 15 let-SVINJARIJA OD SVINJARIJE

 • herman

  Ste vedeli, da bomo 4 milijone stran vrženih evrov za nepotreben referendum, ki sta ga izsilila državljan Vili in njegov boter Ivan, poravnali davkoplačevalci? Zdaj veste!

  • MižekFiga

   Kakšna razlika je med štirimi (4) miljoni in stirimi (4) miljardami. Znaš to izrazit s faktorjem. Znaš mogoče izrazit letni proračun države s faktorjem proti štirim miljonom. No in samo omenjam še dolg države izražen faktorsko ???
   Kaj naj te skrbi, če je en miljon dovolj za eno polno pokojnino z vsemi prispevki.
   Faktor, ki ga omenjam je samo 1000 (tisoč). Cerar, ki je izsilil gradnjo 2TDK je pod pod faktorjem tisočic.
   Edino poravnava si zadel, samo nekaj tisočkrat pramajhno. Sramuj se, FUJ!

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • karlina

   4 milijoni proti milijardam, je velika razlika, se ti ne zdi

 • Krtača 20

  A ni to fajn. Cel kup gradbincev bo zaslužilo, cel kup ljudi v familije prineslo plače, standard bo šel gor, večja bo potrošnja itd; večji zaslužki. Super! Pa ja ne boste rekli desni da bi radi ljudem odrekli vse to? Kar se pa finančnega nadzora tiče, pa itak upajmo na najboljše. Desni niste nobena garancija da se ne bo kradlo. Sploh odkar si vaši veljaki na Dobu redno podajajo kljuko.

  • sprehajalec

   Cel kup gradbincev bo zaslužilo, cel kup ljudi v familije prineslo plače, standard bo šel gor, večja bo potrošnja itd; večji zaslužki. Super!

   Na Kosovu in v Bosni, pa Bolgariji. V Sloveniji bodo samo še višji davki.

   • KIKI

    A nezaposleni doktorji in inženirji bojo tudi gradili in si peli:
    “mi gradimo ceste pruge” , v nadaljevanju pa odgovor:
    “a ne zase , le za druge!!!!”, tako kot vedno v naši vukojebini!

    • karlina

     TOČNO IN KAR NAENKRAT BO SLOVENIJA DOBILA NOVE DRZAVLJANE , SUPER KAJNE

   • karlina

    TOČNO, kot vedno, bodo zaposlovali ljudi iz teh drzav, za majhe plače-zanje-velike, ker v teh drzavah je standard katastrofalno slab, ampak kmalu bo tudi pri nas tako, se bojim.

  • učko

   Dob bi moral biti 1000x večji, da bi lahko gostil vse “režimske lopove”. Vendar grejo noter vsi, tudi nedolžni, samo režimski ne. Le tisti, ki so se zamerli režimu !!!

   • karlina

    TOČNO, pa PB tudi, kajti takšne neboluze nastanejo samo v glavah psihično motenih oseb

  • MižekFiga

   Po izkušnji cestnega križa je kjer končna cena presegla planirano za 5x, pa čas izgradnje podobno. Če primerjam socialistično izgradnjo predora med Koprom in Izolo, pa še več kot 5 krat. Blagor gradbincem, ker bodo imeli Kramparji in Lopatarji za 45 let dela.

   Bi prosim na glas povedal kateri “naši” veljaki so na Dobu ??? Bqavčar je prestopnik v LDSove tajkune!

  • Karmen

   Delo bodo dobila državna podjetja ali pa inžiniringi, le-ta bodo delo dali naprej podizvajalcem, ki pa svojega dela ne bodo dobili plačanega. Tako bodo postali plačilno nesposobni, posledica tega bo, da jim bo država zaplenila premoženje. Lahko, da bo še kateri podizvajalec naredil samomor.
   VSE TO SMO ŽE DOŽIVELI IN VIDELI. RDEČI BARONI BODO KRADLI IN SLUŽILI, MALI ČLOVEK PA NAJ SE HEBE.

   • karlina

    VELIK PODPIS

   • traktor

    Upam,da bo kdo od teh preden se fenta pospravil še kakšnega od prascev,ki mu bodo uredili osebno katastrofo.Potem bo hitro drugače.

  • karlina

   O, ljubi Jezus, tebi so pa res dobro oprali mozgane, ni kaj

   • traktor

    Da ti lahko operejo možgane,mora v glavi pač nekaj biti.Če bi obstajal možganožer bi pri njem crknil od lakote.

 • RATATA

  Mitja mnogo ve, kar se referenduma tiče je z nasveti sicer malo pozen, njegovega načina razmišljanja bi se pa lahko naučili.
  Ključni so podatki, ki jih nimamo in nam jih nihče ne servira, sami smo pa preleni ali pa imamo preveč dela s preživljanjem sebe in družin, da bi si jih prisrfali.

 • rrrrr

  Zakaj je Švica svetlobna leta pred Slovenijo? Tam na referendumih zmaga boljša polovica nad slabšo, v Sloveniji pa je ravno obratno.

  • KIKI

   Rdeča barva je pač bolj vidna, naši ljudje pa v glavnem nevedni in prestrašeni še iz časov
   “diktature proletariata”! – še pomnite tovariši?

   • karlina

    TOČNO, ze dobrih 70 let, še vedno in na zalost, je SLOVENIJA-KOMUNISTIČA !!!!!

 • janez55

  Kam se je pa po polomu skril veliki doboljub Ivan, da se še ni nič oglasil? Verjetno čaka, da bodo tablete prijele.

 • xtc

  Ko berem umsko defektne leve komentarje in poslušam nekatere ljudi se vidi ,da Slovenci niso nori ampak neizmerno pokvarjeni,da glasujejo za nateg tisočletja seveda ne brez razloga umska defeknost in upanje,da morda tudi njim morda ob kakem takem projektu pade sekira v med.
  Realno pa si vežejo finančni štrik,saj je projekt popoln kiks.

  • KIKI

   Ah, rdeča Primorska, ki jo v glavnem nateguje srbski lobi (Popović-Mišič),
   je po ukazu F21 za Tir 2(1) dvignila pogoltne tace; če bo kaj profitirala, še
   ne ve, dobro pa je za vsak slučaj biti poleg, ko se bo kradlo iz obubožane malhe!
   Apatični, že z Magno posiljeni Štajerci, odrinjeni Prekmurci, pa so šli raje v vinograde,
   kot, da bi se poniževali pred umazano, sprenevedajočo, kradljivo drhaljo, vlado!
   Zdaj bomo vsaj 20 let poslušali in se naposlušali o veliki, zelo transparentni investiciji,
   ki pa žal, zaradi pomanjkanja raziskav in nepredvidenih del presega predvidene
   vrednosti vsako leto vsaj za 10-20%…stare zgodbe, ki Slovencev ne izučijo!
   Na današnji dan so prva sredstva za I. fazo pripravljalnih del že varno spakirana
   na poti za Lichenstein , Luxenburg…v klasične, dobro varovane finančne oaze! Za
   začetek bo o.k. ostalo naj plača narod sam, saj se je odločil na referendumu! , bo novo
   geslo državnih prevarantov !
   Želim vsem veselo in srečno desetletje ! In, držite se za denarnice, da vam ne iztrgajo
   še zadnjega centa!!!!

   • MižekFiga

    Primorci imajo samo en stavek: “Mi ta drugi tir rabimo”:
    Cena in čas izdelave jim je španska (primorska) vas. Oportunistično lažejo tudi vaščani ob progi. Nimajo pravice racionalno razmišljat. So pod pritiskom Danilotüve Udbe.

    • Gru

     Vsi lazejo razen vas, a n?

   • karlina

    VELIK, PODČRTAN PODPIS !!!!!!!

  • Prle

   Ha,ha,ha,ha, tako razmišljanje je značilno za popolne laike.

  • karlina

   PODPIS

 • Prle

  Bravo, včeraj smo vam pokazali, kako stojijo stvari v Sloveniji. Izgubili ste še en referendum več, drugi tir se bo gradil transparentno, saj bo sds ves čas vtikal nos v finance. Zakaj se toliko sekirate?

  • MižekFiga

   Mala razlika je: Duhovnikova cena je 0,8 miljarde v času 3-4 let in to je leto pred dokončanjem avstrijske povezave. Komunistična cena še vedno ni znana, čeprav je brez DDV. Čas pa je največ 45 let in temu Prdo ti ploskaš?

   • Prle

    Figec,nekaj je pavšalna ocena,drugo je realno stanje. Itaq bodo sds klečeplazniki fotografirali in razčlenili vsak račun do potankosti.

    • MižekFiga

     Kaj pa dela Računskoi sodišče, če je pod pravim vodstvom!

    • MižekFiga

     Prdek, kaj nakladaš: “Klečeplazniki” ?????. Daj posveti se še malo ddr. Kučanovim “Ritoliznikom” ?

     • Prle

      Figonja, moram reči, da te zastopim, včerajšni poraz vas je dodobra potolkel. Jutri je nov dan.

  • rabbit

   Ti res nisi najbrž nič izgubil, ker si pri koritu smo pa izgubili vsi državljani, ki bomo morali take bedarije plačevati. V Kanadi 2,5 km proge brez zemljišča stane 5 milijonov dolarjev kanadskih, da se razume.

  • tohuvabohu

   Raje povej, kako si cvilil ko ste rdečkarji izgubili nešteto referendumov. Samo v enem dnevu ste jih izgubili pet!

 • MižekFiga

  Projekt je bil izpeljan po ddr. Kučanovem mafijskem naročilu. Vse se je zgodilo v zaprtem krogu sedanje koalicije z VELIKO MEDIJSKO PODPORO, najbolj RTV. Ceno so znižali brez DDVja, kar gre na račun vseh državljanov, šolstvo, pokojnine … Strokovnjaki svetovalci in podobni niso nikoli bili javni. Vsi pomisleki so upravičeni, čeprav goljufivi, kljub iznajdlivim izgovorom. Vendar pod drugo vlado bo pela druga šiba, vsem slovenskim socialističnim demokratom, beri bivšim komunistom.

 • Gru

  O bogi Duhovnik , njegova firma nebo delala projekta in nebo padlo par milijonckov v njegov zep ;)

  • MižekFiga

   Koliko bo padlo v goljufivi ddr. Kučanov žep, še po njegovi smrti, saj bo zadeva trajala kar 45 let? Se ti kaj sanja?

   • Gru

    Ne sam Kucan ni direktor podjetja za projektiranje ;)

    • karlina

     Seveda ne, je pa GLAVNI PREDLAGATELJ KRAJE ZA 2. TIR, ITAK

  • karlina

   A bejz, no bo padlo pa v zep Cmerarjevim tajkunom iz F21, kajne

 • Anton

  že brez tehnikarij oz vsebine samega projekta, bi morali iti vsi an volitve in obkrožiti proti. projekt kot tak je finančno nedodelan, zgornja meja stroškovne obrmeenitve projekta ni dodelana, kar je sila čudno oz ni normalno, milo rčeeno in kar kliče po kraji, pe enkrat slabih miljarda evroiv natančneje 961 miljonov brez ddv-ja, pazi za samo 1 tir je milo rečeno kraja brez primere , kar se pa tiče referenduma, pa sem mnenja da je bil izsiljen, Vili je dober človek, pošten, katewremu ni vseeno kako se negospodasrko, neekonomično troši davkoplačevalski denar za praktično vsak projket, ki je na državni ravni.Torej krivda ni na civilni iniciativi, davkoplačevalci se ne damo, temveč volilcev, kateri niso dali proti, temu nedodelenameu, tako iz pravnega, ekonomičnega kot strokovnega vidika projektu. To nas bo še teplo v to sem prepričan 100%. Če imamo razlog da jemljemo kretit, nedavnotega sos e na novo zapufal za cca 700 miljonov (vprašanje vladi, naj nam davkoplačevalcem pove, v kako namembnost oz namene bodo potroili ta denar?), zakaj potem ne moremo se zapufat za tistih 200 miljonov in namesto tega v zgodbo oz projekt vlačimo Madžare, ki nam bodo viseli va 45 let/več in nam dihali za ovratnik. polno nelogičnosti.

  sarkazem press

  • MižekFiga

   Drugi tir je kakor Cerarjeva (beri ddr. Kučanova) stranka. Brez vsebine, kakor balončki toplega zraka. Če poči, pa drugega napihneš in to v nedogled (vsaj 45 let) časa.

   • karlina

    TOČNO

  • karlina

   Saj se jim ne gre za 2. tir, pač pa samo za oblast in predvsem oblast-tudi volitve se blizajo , drugo leto, očitno zopet z lazjo, prevaro, hudobijo……, vedno rečem in vedno bom trdila-ti potomci komunističnih prednikov so še hujši in bolj nevarni, kot so bili njihovi starši !!!!!

 • janez.pokoncni

  26 let na 45 let podlage. Tako zelo so se ovili okrog vsake pomembne zadeve, da nas je lahko res strah prihodnosti. Tisti, ki smo kot mladeniči sodelovali v osamosvojitveni vojni, smo že zdavnaj zakorakali v srednja leta, počasi bomo, če sploh bomo, v pozna in nato konec.
  Kako zelo, zelo je mafija v SLO močna vse kaže, da bodo lahko podobno čez par desetletij pisali moji otroci.
  Imamo proporcionalni volilni sistem. Skušali smo ga spremeniti, ni nam uspelo. Mafija si lasti igrišče, postavlja pravila in določa sodnike. Ne glede na nepoštenost moramo igrati po njihovo in samo po njihovo jih lahko premagamo. SDS je (in bo vedno) mnogo premalo. Potrebujemo še dve ali tri politične opcije, ki bi znale pritegniti povsem zmešan “folk”. Primc&CO to zagotovo niso, dobri in pošteni intuzijasti, kot je recimo Vili, naredijo več škode kot koristi …
  Glede na to, kako se je vse skupaj z referendumom razpletlo, je to še en strel v koleno, še ena dodatna karta več v rokah mafije. S temi 3.3 milijoni, ki nam jih je Brglez vzel, ker referenduma ni hotel združiti z volitvami, že na veliko pritiskajo na naše hrbte in pred volitvami bomo to zgodbo slišali še neštetokrat. Nič nam ne pomaga, če mi vemo, da to ni res, da … zastonj.
  Preko medijev uspešno strupijo večino, le teh ne samo, da jim jih ne moremo iztrgati, celo vsi skupaj jim jih financiramo (ne gre se samo za RTVSLO).
  Dokler ne bomo v politiko uspeli “naplaviti” nekaj resnih, spoštovanja vrednih oseb, bo mafija “harala” po Sloveniji.

 • janez.pokoncni

  26 let na 45 let podlage. Tako zelo so se ovili okrog vsake pomembne zadeve, da nas je lahko res strah prihodnosti. Tisti, ki smo kot mladeniči sodelovali v osamosvojitveni vojni, smo že zdavnaj zakorakali v srednja leta, počasi bomo, če sploh bomo, v pozna in nato konec.
  Kako zelo, zelo je mafija v SLO močna vse kaže, da bodo lahko podobno čez par desetletij pisali moji otroci.
  Imamo proporcionalni volilni sistem. Skušali smo ga spremeniti, ni nam uspelo. Mafija si lasti igrišče, postavlja pravila in določa sodnike. Ne glede na nepoštenost moramo igrati po njihovo in samo po njihovo jih lahko premagamo. SDS je (in bo vedno) mnogo premalo. Potrebujemo še dve ali tri politične opcije, ki bi znale pritegniti povsem zmešan “folk”. Primc&CO to zagotovo niso, dobri in pošteni intuzijasti, kot je recimo Vili, naredijo več škode kot koristi …
  Glede na to, kako se je vse skupaj z referendumom razpletlo, je to še en strel v koleno, še ena dodatna karta več v rokah mafije. S temi 3.3 milijoni, ki nam jih je Brglez vzel, ker referenduma ni hotel združiti z volitvami, že na veliko pritiskajo na naše hrbte in pred volitvami bomo to zgodbo slišali še neštetokrat. Nič nam ne pomaga, če mi vemo, da to ni res, da … zastonj.
  Preko medijev uspešno strupijo večino, le teh ne samo, da jim jih ne moremo iztrgati, celo vsi skupaj jim jih financiramo (ne gre se samo za RTVSLO).
  Dokler ne bomo v politiko uspeli “naplaviti” ŠE nekaj resnih, spoštovanja vrednih oseb, bo mafija “harala” po Sloveniji.

  • Anton

   da imamo tak volilni sistem se je treba v precej “zahvaliti” sedaj že pokojnemu očetu slovenske ustave Francetu Bučarju,toliko o tem izdajalcu

   sarkazem press

   • janez.pokoncni

    Veš Anton, saj je prav, da se tolažimo, kažemo na pizdeke, ki so mafiji pomagali do ugrabiti državo ampak realno – kaj nam to pomaga? Glede na to, kako mine 26 let lahko mirno zapišem, da vsaj trenutno živečim, tudi tistim, ki so stari šele 20 let, resno zmanjkuje časa. 50 let mine kot, da bi pihnil.

    • karlina

     TOČNO, zivela sem v času najbolj krutega komunizma, dozivela sem osamosvojitev drzave Slovenije, dozivela pa bom-očitno tudi propad te drzavice, na sončni strani Alp.

     • janez.pokoncni

      Se bojim, da propad sploh ni tako zelo nemogoč. “Pufajo” nas s takšnim tempom, da se to enostavno ne more dobro končati.

   • karlina

    No, kar se tiče Bučarja, nikoli se mi ni zdel, da bi bil na strani desnice, NIKOLI !!!!

  • karlina

   PODPIS +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • karlina

  VELIK, DVAKRAT PODČRTAN PODPIS, ni kaj dodati, vse JE RESNICA, verjamem, da bomo drzavljani-davkoplačevalci, to neumnost v bodoče velikokrat PREKLELI !!!!!!!

  • Zgornji

   Amennn !!! ! !!! Žal. :-(

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!