Assunta, prepoved burke in raztrgane hlače

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

Veliki šmaren bo v mojem predstavnem svetu vedno povezan s Tizianovo Assunto, ki jo je po naročilu frančiškanov naslikal leta 1518 in še danes krasi beneško baziliko Santa Maria Gloriosa I Frari. Tudi če si samo katoliški agnostik oziroma kulturni katoličan, te obilica modre in rdeče barve, obsijanost Madone s sončno lučjo in zamaknjenost apostolov, ko jo gledajo na njenem vnebohodu, navdušijo. Kakor prevladujeta spodaj med apostoli telesnost in nemir, ki postopoma prehaja v mir duha naše Gospe, tako vidiš, da prevladuje spodaj senca, ki se proti vrhu umika svetlobi, dokler ne preide zgoraj v luč brezmadežne večnosti. Ludovico Dolce je imel kar prav, ko je Tizianovo Assunto povzdignil v sintezo, v kateri so združene “veličastnost in terribilità Michelangela, prijetnost in grazia Rafaela z živahnim koloritom, kot ga zmore samo še narava”. Tizianovo Marijino vnebovzetje je eden najlepših dokazov, v kakšni meri je evropska civilizacija zaznamovana s krščanskim izročilom. Lahko da smo že v 19. stoletju v teološkem smislu ubili Boga, a Evropa je v kulturnem smislu bila, je in bo krščanska. Ali pa je ne bo.

Veliki šmaren je dela prost dan, a v Republiki Sloveniji ni državni praznik. Živimo posvetno ureditev, v kateri so država in verske skupnosti ločene. Katoliška in protestantska skupnost uživata ta privilegij, da so velikonočni ponedeljek, binkoštna nedelja, Marijino vnebovzetje, dan reformacije in božič dela prosti dnevi. Muslimane in multikulti levičarje to moti. Podobno kot jih moti osvetljenost cerkva in zvonjenje zvonov. Sprašujejo se, zakaj še ne uživamo v kruljenju mujezina med pozivom k ezanu, zakaj je dabiha oziroma obredno halal-klanje živali prepovedano, zakaj niso ramazanski bajram, kurbanbajram, mevlud in novi hidžret dela prosti dnevi. Sprašujejo se, zakaj nas vedno več nasprotuje kopanju v burkiniju na javnih kopališčih in nošenju burke, nikaba in hidžaba v javnosti. Lapidaren, a nereflektiran odgovor bi bil, da Slovenija za zdaj še ni Slovenistan oziroma muslimanska “usrana luknja”™. Tretji člen Ustave Republike Slovenije pravi, da je “Slovenija država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe”. Slovenci smo konstitutiven narod te države, Slovenija je nacionalna država, domovina Slovencev. In ker Slovenci nikoli nismo bili muslimani, so pričakovanja in zahteve islamske skupnosti in njihovih multikulti kolaborantov neupravičene. Q. E. D.

Takšna poenostavljena razlaga ne zadošča. Slovenska ustava namreč v svojem 41. členu zagotavlja svobodno izpovedovanje vere v zasebnem in javnem življenju. Gre za eno od temeljnih človekovih pravic. Nošenje burke, nikaba ali hidžaba po zagotavljanju muslimanov pomeni svobodno odločitev njihovih žensk, da na rjuharski način simbolno izražajo svojo vero. Podobno kot se ne vtikamo v čudne navade mladostnikov, ki nosijo raztrgane hlače, tetovaže in piercinge, bi tudi muslimankam morali dopustiti nošnjo njihovih oblačil. I don’t think so. Čeprav tisti, ki nosi raztrgane hlače, lahko povzroča negativno estetsko eksternalijo, v svobodni družbi o modi in okusih ne razpravljamo. A vprašanja nošnje hidžabov, nikabov in burk presega razpravo o modi, naslavlja bistvena vprašanja liberalnodemokratske ureditve. Francija, Belgija in Danska so to vprašanje že rešile. Restriktivno. V Franciji je pred petnajstimi leti komisija mojega soimenjaka Bernarda Stasija v t. i. l’affaire du foulard razsodila, da hidžab kot verski simbol ne sodi v šolo kot javni prostor. V Belgiji in na Danskem sicer nošenja hidžaba ne prepovedujejo, velja pa v obeh državah bistveno strožja prepoved nošenja obraznih tančic na vseh javnih mestih. Belgijski zakon je že prestal preizkus na Evropskem sodišču za človekove pravice, Danci pa so pospešeno začeli pisati 1.000 kron (140 evrov) visoke kazni muslimankam za nošenje nikaba in burke.

Država pri vprašanju nošenja muslimanskih oblačil ne bi smela ostati nevtralna. Islam je namreč v popolnem nasprotju z liberalnodemokratsko ureditvijo. Ni religija, je nevarna totalitarna ideologija, preoblečena v religijo, nezdružljiva z evropsko civilizacijo. Nošenje muslimanskih oblačil pomeni simbolno zanikanje svobodne, odprte družbe. Muslimani podreditve Alahu ne zahtevajo samo od sebe in svojih sovernikov, ampak od vseh nas. Živi in pusti živeti v pluralni družbi jim je tuje. Kjerkoli so, so zavezani vzpostavitvi islamske ume.

Če lahko od hindujskih naga sadhujev zahtevamo, da se po naših cestah ne sprehajajo nagi, tudi od muslimank lahko zahtevamo spodobnost. Rjuhe naj pustijo doma.

Bernard Brščič

 • Aton

  Kaj poreče frizer Šami?

  • Vinti Oto

   Funf ojro und ein glaž refoškega zraven še za brado postričt.

   Za rit nastavit ima pa drug cenik.

 • sunday

  kot izgleda sedaj evrope ne bo več – slovenija bo pogubljena že nekaj pred tem, to kažejo zadnje volitve in nova nevlada!!!

 • VERRZIFIKATOR

  Fata Morgan

  LEPA VIDA ZA DANAŠNJI ČAS ALI REŠITEV NA OBZORJU

  Lepa Vida je ob morju stala,
  ni očem nevernim več verjela,
  ali res privide je imela,
  Fatima je tam rjuhe prala.

  Rjuhe prala, z njih umazanijo,
  vsa se v vodo z njimi potopila,
  da je Vida skoraj smrt storila,
  ko uzrla to je grdobijo.

  Se zazrla zdaj je na obzorje,
  ali tam obeta se rešitev,
  v svet normalen morda povrnitev,
  zrla tja je na globoko morje.

  Črn zamorc po morju v čolnu pride,
  lepi Vidi naglo misel šine,
  Fatimo k zamorcu v čoln porine,
  ni ju več, še preden mesec vzide.

  • Soave

   Oooooooooo, super !!

 • Darth Vader

  burke so za turke, turk je pa za v turčijo :)

 • RATATA

  Čemu bi morali Slovenci, edini konstitutiven narod v Sloveniji sploh dodatno razlagati in utemeljevati zakaj tukaj ne bo muslimanskih praznikov in njihovih zahojenih običajev?
  Zaradi neke izrojene demokracije?
  Zaradi uživanja enakosti vseh?
  Smo si ja tako zelo različni!

  • Jovo Jamnica

   Ja no… Brščič pravi…

   Takšna poenostavljena razlaga ne zadošča.

   • RATATA

    No bom pa dopolnil razlago:
    NE PA FERTIK!!

 • karlina

  TOČNO, ampak mene vedno bolj skrbi to, da nam bo ta trda-levičarska,komunistična oblast-UKINILA ŠE TISTE ŠTIRI DNI KRŠČANSKIH PRAZNIKOV, KI SO DELA PROSTI, res me skrbi. Kajti v petek sem poslušala tovarišico Tomićko, ki je ze pred glasovanjem začela blatiti RKC, mimogrede, dvakrat je ob tem omenila boga, ampak verjetno ni mislila našega-BOGA. Skratka, na vseh področjih se nam piše slabo, zelo, zelo, zelo slabo, pri tem pa jim bomo na vsakem koraku trn v peti-DOMOLJUBNI, PRAVI, VERNI SLOVENCI, ki smo jim bili trn v peti vedno, še najbolj pa v času trdega komunizma in takšnega bomo dobili tudi sedaj, edino takrat nam niso v drzavo pošiljali muslimanov, sedaj je pri vsem tem še ta hudičeva-satanistična nadloga in prav zaradi njih, se bojim, da nam bodo ukinili dela proste dni-krščanskih praznikov, zvonenje, nato pa tudi javno obiskovanje cerkva-verjetno zato, ker bodo dejali, da vse to moti-MUSLIMANSKE DIVJAKE. Pri teh trdih levičarjih, ki slavijo vse, kar je slabega in nevarnega, je pa res čisto vse mozno. Zapomnite si tudi to-drugorazredni, revni drzavljani, jim ne pomenimo -NIČ, NIČ,NIČ., manj, kot kamen na cesti. Kako je ze izjavila tovarišica Tomić-desne vlade in desničarje volijo samo revni drzavljani. Pri tem pa pozablja, ker je tako neumna v svoji glavi, da je bila tudi sama revna, ko je bila še drugorazredna igralka, dokler ni postala poslanka in pozabila na to, kaj je pred štirimi leti vpila-POSLANCE NA MINIMALCE !!!!

 • Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država, ki ji vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda.
  Ljubljano vodi poturica.
  Kako si lahko predstavljate, da bo katerikoli ukrep oblasti v smeri koristi slovenskega naroda.
  Vaše predstave so v osnovi napačne in brez sodelovanja počepnikov ne bo sprememb.
  (počepnik = osebek, ki prepušča odločive drugim, ker se ga zatiranje slovenskega naroda ne tiče in ni pripravljen na odhod na volišče, kjer bi lahko izkazal svoj patriotizem.

  • Jovo Jamnica

   Ni šanse, da me keri spet zvleče na volišče. Naj volijo tepci…

   • Vinti Oto

    Pa še kako boš šel ponovno volit svoje levake, nakladač.

    • Jovo Jamnica

     Jas sn volo Zedinjeno Slovenijo, pret tem pa nazadne SDSS, leta 1992. Takrat smo dobli 3.4% in se zarat 3% praga, uvrstili v parlament. Še kaj???
     Mi je pa moj foter, ko sn še f šolo hodo, fčasih reko… “Ti bom pokazo venti oto…”. Še zaj nea vem, kaj to pomeni, anpak sn takrat zastopo, da ga nea smem več giftat, ker bo zaropotalo.

     • Vinti Oto

      Pravilno si ga “zastopo”.

     • Soave

      Oho, tudi tebi so doma že grozili z ” venti -oto “.
      28 po riti.

      Ravno pred kratkim sem pisala o tem.

 • m_m

  Odlično zapisano! In upam, da bo objavljeno še kje …
  (Bojim se, da je upanje prazno, a vendar upanje umira zadnje.)

 • Soave

  + + + + + + + + Sijajno, g. Brščič !!
  Že uvod. . . . . opis prekrasne Tizianove Assunte je lep !! Upam, da jo je kdo med nami videl, da ve, kaj je tako lepo opisal g. Bršič.
  In iz tega je sijajno napisal nadaljevanje.
  Res je !! Zaenkrat še ni. . . .
  ” Slovenija za zdaj še ni Slovenistan oziroma muslimanska “usrana luknja”™.”
  In upam, da nas je toliko v hlačah, da nekaj takega tudi ne bomo dopustili.

 • mona lisa

  Odlično napisano.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!