Čokolino

Mojca Škrinjar.

Začudeno gledam svojega soproga zjutraj pri zajtrku. Naredi si grmado iz čokolina, jo prelije z mlekom, ravno toliko, da se malo navlaži, in začne jesti. Kako lahko ješ tako suh čokolino, ga vprašam s krvavo vestjo, da to opazim šele po toliko letih zakona. Potem se spomnim, da  je moja hči, ko je bila majhna, naredila prav enako suho grmado, sin pa je jedel lep čokolino, gladko, malodane tekočo zmes, tako kot jaz. Glej, glej, obstaja tudi gen za čokolino, se nasmejem. Dobro, ne ubadajmo se z malenkostmi, kot je vprašanje, zakaj  odrasli  ljudje jedo čokolino. Mogoče kdaj za tolažbo, kot pijejo kamilice, ki vedno pozdravijo vse, ker so nam jih skuhale naše mame, ko smo bili bolni, in potem je bilo vedno vse dobro, ko smo zdrsnili v  miren spanec in se drugo jutro prebudili zdravi.

Ta teden se je sestala protiustavna, ups, ustavna komisija. Sestavila je novo besedilo 57. člena ustave, ki zdaj določa, da je izobraževanje svobodno, da se osnovnošolsko izobraževanje, ki je obvezno, financira iz javnih sredstev  ter da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo. Na pobudo predsednika Državnega zbora Brgleza je ustavna komisija pripravila in sprejela namesto zgoraj omenjene dikcije, ki je ustavne sodnike pripeljala do ugotovitve, da mora država  program v zasebnih šolah financirati enako kot v javnih šolah, drugačno besedilo.  Glasi se: “Izobraževanje je svobodno. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno. Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo. Financiranje javnih šol  se  zagotavlja  iz javnih sredstev. Pod pogoji in na način, kot to določa zakon, se lahko iz javnih sredstev financirajo tudi zasebne šole.”

Nevednežu se zdi nova ustavna dikcija glede financiranja programov zasebnih šol nedolžna in sprejemljiva. V resnici pa je podla in nemoralna. Financiranje zasebnih šol tako ne bo več zaščiteno z ustavo, temveč bo na milost in nemilost prepuščeno vsakokratni vladi, levi, desni, stričevski, forumski, smešni, neumni, pametni …

Starši bodo v precepu. Kaj, če se neki vladi zazdi, da bi z zakonom prepolovila financiranje ali ga celo ukinila, bomo zmogli 3.000,00 evrov šolnine letno, se sprašujejo. Če vzamete dve letni bruto plači dveh učiteljic z neko delovno dobo in nazivom v prvem razredu, to pomeni 60.000,00 evrov letno, in to razdelite na 20 učencev, kar je več kot povprečno število učencev v povprečnem  razredu v Sloveniji, dobite prav to številko. To pomeni namreč financiranje  programa – to so plače učiteljev; ogrevanje, elektrika, voda, vzdrževanje stavbe tako ali tako ne sodijo v izobraževalni program. Razmislek ne traja dolgo: ne velja tvegati. In bodo dali otroke v javno šolo, zasebna bo zaprla vrata ali pa bodo vanjo hodili le otroci premožnih staršev. Tako bo zasebno šolstvo, že tako najmanjše po obsegu v Evropi, postalo elitistično šolstvo.

S socialisti je vedno tako, od takrat, ko so se skotili, do zdaj, ko so se že usmradili, oni bodo vedno rekli črnemu belo in belemu črno. Ko vam socialist nekaj reče, si je treba vedno predstavljati točno obratno in dobili boste resnico. Če predsednika največje opozicijske stranke obtožijo korupcije pri nakupu vojaških vozil in govorijo o desetinah milijonov, je treba vedeti, da je to dimna zavesa, pod katero bodo skrili milijardo krvavega terorističnega denarja, od katerega bodo sami pobasali 300 milijonov za svoje goljufive rabote. In ne bi se čudila, da bi preživeli ostanek zasebnih šol socialisti uporabili za šolanje svojih “socialističnih” otrok, katerim bi zlahka plačali  drago šolanje, zraven pa trobili, kako so zaščitili javno šolstvo. Tisti socialisti, ki blebetajo o  enakosti, sami pa se kopajo v denarju. In tisti socialisti, ki trobijo o zaščiti javnega zdravstva, in se hodijo operirat v Švico. Pa se pojdite vi tja operirat, če se morete. Me zanima, kje boste našli zdravnika, ki vam bo to napisal. Menda je oni tam v Izoli ustrelil osebnega zdravnika zato, ker mu je specialist povedal, da bi ga lahko rešil, če bi bil prišel pred dvema letoma. No, pred dvema letoma je sicer osebnega zdravnika prosil za napotnico, pa je ni dobil, najbrž uvidevnost do bolnišnic v izgubi. Ne vem, če ta zgodba drži, toda buhnila bo v vas iz vsakega vogala. Morda pa je res kaj z dimom in ognjem.

Kot mora biti tudi nekaj v tistem dimu, ko je nekdo grozil Anžetu Logarju, slavnemu preiskovalcu bančnega kriminala, da mu bo ubil starše. Morda pa je scenarij že  pripravljen.  Tak, kot se zdi v primeru Novič. Dve muhi na en mah. Zato bi moral Logar posebej pazljivo izbirati poti, po katerih se giblje. Sploh pa se veliko giblje po predelu, kjer si nekateri ljudje “zapomnijo, kdo je glasoval proti poimenovanju Džamijske ulice”, kar pomeni, da mora biti dvakrat previden.

Tonemo, tonemo proti diktaturi, prikriti, kot je ruska, kjer najdejo nadlogo v tujini, pa ji podtaknejo radioaktiven strup, da umre, novinarje ustrelijo, smrklje, ki nekaj bedastega zapojejo v cerkvi, pa zaprejo.

Sinov zamah roke me spomni na mojega očeta, prav tako je on naredil. Kako le, saj sem svoje otroke vzgajala sama in podobnost gest menda ni le od tistih nekaj prijaznih poletij, ki sta jih otroka preživela na morju s starimi starši. Se geni prenašajo tudi tako? Kretnje, okusi, življenjske poti? Ali pa so to vendar nezavedno prepisane navade?

Želela bi si, da je tako. Da sinovi in vnuki (krvni ali le idejni) slovenskih revolucionarnih zverin ne bi pobrali še njihovih zločinskih genov in bi zmogli uvideti, da lahko živijo drugače od svojih prednikov, ki so pobili pol Slovenije in jo zmetali v jame ali prepodili na druge celine. Da bi od svojih prednikov pobrali le tisto dobro in opustili slabo. Na koncu koncev gre vedno za odločitev, kako bomo živeli. Parlament ima zdaj možnost, da to pokvarjeno robo, ki jo je rodila (proti)ustavna komisija, zavrne. S tem bodo poslanci dokazali, da imajo svoje življenje v lastnih rokah in da spoštujejo tudi tuje življenje.

Mojca Škrinjar

 • Gru

  Haha ;)

  Drgac pa ” Tako bo zasebno šolstvo, že tako najmanjše po obsegu v Evropi, postalo elitistično šolstvo.”

  Kdaj pa zasebno solstvo ni bilo elitistcno? Mogoce v Sloveniji, kjer hocete denar od drzave ;)

  • Peter

   Nekateri ga hočej(m)o, drugi si ga pa kar vzamejo.
   Kateri so kateri, ti pa ne bom razlagal, ker to sam dobro veš, no.

  • Olga

   Antifa!

 • tohuvabohu

  Mojca, kdaj si bila zadnjič pri frizerju, če smem vprašati?

  • Soave

   Tohavabohu, dej mir. Nič se ne spoznaš na modo. Take frizure so sedaj moderne !

   • tohuvabohu

    A temu se reče frizura, hehe?

 • Kok zasebnih šol bosta odprla opankovič in porič v Ljubljani? Bi mogl davkoplačevalci prej vedet, koliko nas bosta koštala? Men mora bit čokolino zalit z mlekom…nič na suho, njama.

 • Olga

  Komunajzle (evropske levice Slovenija nima) na smetišče!

 • Olga

  Kućanovi hčeri so plačali neobvezno šolanje in to v tujini!
  Kaj lahko človek pričakuje od potomcev vajencev, ki se jim ni dalo delati in so raje pobili obrtnike in podjetnike in jim pokradli premoženje?

 • Soave

  + + + + + + + + +

  Pa je res podlo !Ta je pa dobra.

  ” Izobraževanje je svobodno. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno.
  Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno
  izobrazbo. ”

  Kaj je zdaj to ? Ali osnovnošolsko izobraževanje ni izobraževanje ?? Da ne napišem kaj ! Kakšna neumna , prikrita , hinavska dikcija !
  V konec te šlamastike pa kar dvomim.

 • indijanka

  Ali to sedaj pomeni, da bo morala biti opozicija pridna, da se vlada ne bo igrala z življenji otrok. Zagotovo vsi starši ne bi zmogli dodatne šolnine. Kar bi pomenilo, da bi se otroci selili v drugo šolo. Bljek..kako hudobna poteza. Sicer pa rajše prebiram Lucijine kolumne. Duhovite in polne argumentov, na katerih sloni njen pogled. Nikoli mi tudi ne povzročijo občutka, da je vse brezupno..nasprotno, zdi se mi, da bo zaradi nje in njej podobnih v moji domovini nekoč drugače.

  • DJURO SUMAR

   Me zanima kako bo tole potem, ko bodo zasebne šole ustanovili muslimani, pravoslavci in še kdo. To bo veselica. Ko bo đamija predana v uporabo, se bo začelo.

 • tohuvabohu

  Take frizure so imeli praljudje v jamah. Ali bi ti taka upala stopiti na oder?

  • Soave

   Seveda, bi poslušalci gledali grivo, ne moje obline. Poslušajo pa itak bolj malo. Očke so bolj važne.

   • tohuvabohu

    Zanimivo :)

    • Soave

     Ja, je ! Kaj vse opazijo. Ne bi mi verjel!

 • samotoje

  Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo. Financiranje javnih šol se zagotavlja iz javnih sredstev. Pod pogoji in na način, kot to določa zakon, se lahko iz javnih sredstev financirajo tudi zasebne šole.”
  Tu je zanka, s katero se bodo Brglezovi klečeplazci zadavili. Osnovna šola je obvezna-javna ali zasebna. Obvezen osnovnošolski program mora financirati država- v javni ali zasebni šoli. Kaj je obvezen osnovnošolski program, se ve in mora biti enak v javnih ali zasebnih šolah.
  Iz tega bo izhajalo tudi EU sodišče za človekove pravice. In to je treba vsem poslancem jasno povedati. Razen Moderndolfiju. On ne razume.

 • Catwoman

  Ta, cenjena gospa novinarka, podpisana pod kolumno, je precej otožna in zagrenjena gospa. Predlagam, da se namesto z zanič kolumnami, prične ukvarjati s svojim prisrčnim soprogom in mu, če je sploh kaj vredna pripravi, kot vestna žena dober in zdrav zajtrk, da se ne bo prehranjeval z odpadno hrano, polno balasta v katerih pogosto najdejo mišje iztrebke.

  • DJURO SUMAR

   Bravo Ana. Tudi katoliška družina ni več tisto, kar je bila.

   • Ana Job

    Hvala, Djuro. Se strinjam. Od nekdaj je ne prenesem. Res ubogi mož, če ga hrani s čokolinom.

    • DJURO SUMAR

     Veš, ta ženska ima resne psihične težave. Vsaj tako sem slišal, približno tako, kot je ona slišala za tistega v Izoli, ki je ustrelil osebnega zdravnika.

     • Ana Job

      Ne maram je. Pusta, zadrgnjena ženska je. Ponavadi njene kolumne preskočim. Tistemu , ki je ustrelil zdravnika pa so popustili živci. Zdravniki so zadnje čase katastrofa in slabo zdravijo bolnike. Ljudje umirajo zaradi sepse in zaradi slabega zdravljenja. Samo poglej kakšno je stanje v otroški, srčni kirurgiji. Vse gre samo še navzdol. V zdravstvu se krade 100 na uro. Denar odteka.

     • DJURO SUMAR

      O Škrinjarjevi je škoda vsake besede, zdravstvo pa je res v razsulu in se bo treba resno pozabavati z njim. Bo treba uvesti nekakšno krizno vodenje in nekaj pohlepnežev nagnati ali pa kar zapreti.

 • Get Smart

  Kolumne gospe Mojce so seveda na zadovoljivem nivoju, predvsem pa so RESNIČNE.
  To pa dodatno peče v rit vse MURGL JUGOKOMUNISTIČNE pussikatke
  (SD SMC DeSUS ZARES LDS Levica VioleteTimić Verniki Šoltesa itd.),
  kot lahko vidite tega pussikatića,
  ki si je, kot se za MURGL Pussiko, nastavljačico dupeta gazdi spodobi, nadel kakor ženski vzdevek za smetenje po spletu in za svoje spovedi,
  kaj naj bi po njegovem ženska počela in kako ubogi pussikatić mora jesti mišje iztrebke v garaži, medtem ko mu MURGL JUGOKOMUNISTIČNA gazda obdeluje tazadno.
  Po njihovih delih jih boste spoznali.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!