Kar se davkov tiče, vlada Mira Cerarja ne razočara – tokrat v zdravstvu

Romana Tomc

Po številnih akrobacijah kdaj in kako predstaviti zdravstveno reformo, se je to vendarle zgodilo. Z velikim pompom je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predstavila, kako naše zdravstvo ne bo nič boljše, čeprav bomo za to plačevali več.

Tisti, ki nekoliko podrobneje spremljamo dogajanje, lahko rečemo, da je bilo vse v skladu s pričakovanji. Najprej izgovori, prelaganja, sprenevedanja, zavajanja, potem pa veliko hrupa za nič.

Kako do zdravstva po meri ljudi?
Če bi malo pobrskala po spominu, bi se lahko spomnila, da smo o enakih vprašanjih razpravljali že daljnega leta 2007, ko smo v veliki dvorani ministrstva za zdravje teden za tednom sestankovali predstavniki ministrstva in socialnih partnerjev in se prebijali skozi neštete različice predlogov zakona. Člen za členom.

Takrat sem bila predstavnica delodajalcev, a vsak poskus, kako narediti zakon malo bolj uravnotežen, predvsem pa, kako vnesti varovalke, ki bodo prinesle boljši nadzor nad porabo denarja in večjo pravičnost med vplačanimi prispevki in dobljenimi storitvami, se je klavrno končal. Vse pod krinko javnega zdravstva. Izjemno veliko pozornosti je bilo, predvsem s strani sindikatov, namenjenih odkrivanju idej, kje nabrati še več denarja in koliko predstavniških mest jim pripada v skupščini zavoda. Kar vidim danes, ni bistveno drugače. Od tega pa je preteklo eno desetletje.

Kot rečeno, vse po pričakovanjih. Zdravstvo je preveč pomembno in dobičkonosno področje, da bi ga izpustili iz rok. Je kdo resno pričakoval rešitve, ki bi prepihale sistem? Ali pa konkretne predloge, kako bi naše zdravstvo naredili bolj učinkovito, bolj prijazno in po meri ljudi? Nič o tem, kako bomo zmanjšali korupcijo v zdravstvu (enotno naročanje seveda ne preprečuje korupcije), odpravili dolge čakalne vrste in uredili dolgotrajno oskrbo. Namesto tega smo dobili preoblikovanje prostovoljnega zavarovanja v obvezno in napoved novih prispevkov.

Prispevki niso več prispevki, so davki
V ihti, kje dobiti še kakšen evro, so napovedali celo plačevanje prispevkov od najemnin! Pa saj to ni nič drugega kot dodaten davek! Temeljno pravilo je, da  je prispevek dajatev, ki nam v sorazmerni vrednosti od vplačanega zneska zagotavlja neko protistoritev.

Vezani so neposredno na osebo, ki je prispevek vplačala. Torej, če plačamo več prispevkov za pokojninsko zavarovanje, naj bi dobili višjo pokojnino. Davki pa so dajatev, ki se izgubi v proračunu. Vlada jih malo premeša (prerazdelitvena funkcija) in nato porabi, kot se ji zdi najbolje, lahko tudi za nove ceste. Iz letala je vidno, da je v Sloveniji sistem prispevkov popolnoma porušen. Prispevki niso več prispevki, ampak so davki. To bi bilo dobro upoštevati, ko statistika meri davčno breme v državi.

Če to ne drži, je odgovor na naslednje vprašanje zelo lahek. Koliko več zdravstvenih storitev bodo dobili tisti, ki bodo plačevali prispevke od najemnin? Torej?!

Javno zdravstvo ni zastonj
Ne, ne zagovarjam “požrešnega kapitala” in rentnikov, ki oddajajo stanovanja in dobivajo obresti. Prav tako mi je popolnoma jasno, da bo treba za zdravstvo in tudi pokojnine plačevati več. To je realnost, ki se ji ne bomo mogli izogniti, če ne zaradi drugega, zaradi staranja prebivalstva. Žal tega še vedno nekateri nočejo videti ali pa (tako kot ministrica) ljudem pripovedujejo pravljice. Ljudje pa še vedno nasedejo, ker mislijo, da je javno zdravstvo zastoj. Ne ni zastonj, zelo drago je in plačujemo ga vsi.

Enkrat je treba reči bobu bob. In bob je, da vlada uvaja nove davke. Žalostno pri tem pa je, da davke uvaja zato, da bo lahko še naprej financirala ekstra dobičke dobaviteljev v zdravstvu in podpirala slabo organizacijo sistema, ne pa zato, da bodo ljudje imeli boljše storitve, da bodo prej prišli na vrsto in da bodo zdravniki dostojno plačani.

Javno zdravstvo tudi stane
Zdravstvo stane. Če ga hočemo imeti, ga moramo plačati. Ampak osnovno pravilo je, da moramo vedeti, kaj plačujemo in kakšna je cena. Konkurenca pripomore k temu, da uporabniki dobimo več in boljše storitve za nižjo ceno. Vse ostalo je sprenevedanje in omogočanje možnosti, da si nekateri v tem kalnem ribniku pridobijo poseben položaj. Še posebej sprevrženo je, da se dobički kujejo na račun zdravja ljudi.

Romana Tomc

 • janez.pokoncni

  “Prav tako mi je popolnoma jasno, da bo treba za zdravstvo in tudi pokojnine plačevati več. To je
  realnost, ki se ji ne bomo mogli izogniti, če ne zaradi drugega, zaradi staranja prebivalstva.”

  Vidiš Romana, meni pa to nikakor ni jasno in bom povedal zakaj mi ni oziroma, zakaj tebi to je jasno.

  Po letih, kaj letih, mesecih, sva si zelo podobna. Skoraj enako sva stara. A razlike hitro najdeva. Ti si diplomirala ekonomijo, jaz na tehničnem faksu. Ti leta 1994, jaz 1990 + mi je leto dni vzela JNA.
  Jaz od leta 1991 privat, jasno, v realnem sektorju, ti v bistvu več ali manj v JS, ker gospodarske zbornice (takrat) financirane iz davka (obvezne “članarine”) in raznih združenj, za gospodarstvo ravno ne moremo šteti.
  Po koncu adolescence sva pridelala ogromno razlik sva se pa nekako na koncu našla zopet kot pripadnika iste politične opcije. Jaz kot precej neaktiven član, ti kot eden glavnih funkcionarjev.

  Iz zdaj k bistvu. Tebi je jasno, da se davki morajo večati, da je potrebno plačevati več za pokojnine, zdravstvo, socialo, itd. meni pa je jasno, da je to povsem zgrešena pot.

  Kaj bi jaz naredil, če bi imel moč odločiti oziroma, kaj bi jaz zagovarjal javno, če bi imel tvojo politično moč ? ;
  – Vsem (zaposlenim, nezaposlenim in upokojencem), brez izjeme, bi omogočil izjemno ugodno delo do zneska 12.000 evrov na leto. Za ta znesek bi obračunal pavšalni cedularni davek v višini maksimalno 10 %. Tako bi za izjemno enostavna dela postali zanimivi “revni” upokojenci. Na mestih vratarjev in varnostnikov gledati mladeniče kako umirajo od dolgcajta, je greh.
  – drastično bi zmanjšal davčne obremenitve VSEH, tako firm kot zaposlenih.
  – davka na nepremičnine nikakor ne bi uvajal. Prav tako bi odpadle vse dajatve na temo dajanja nepremičnin v najem, kar bi hočeš nočeš znižalo cene nejemov.
  – Močno bi omejil VSE socialne transferje in do njih “spustil” samo osebe s priznano visoko invalidnostjo in starejše od 70 let. Otroci (brez izjem) bi dobili v šolah dva obroka brezplačno.

  Še par zadev, ki jih ne morem uvrstiti direktno med davke !
  – Radikalno bi zmanjšal vse na temo JS. Leta 1991 je štel JS cca 60.000, danes krepko preko 170.000 + še vsaj 100.000, ki so prav tako financirani s strani proračuna.
  – Birokracijo bi zmanjšal povsem na minimum.
  – Uvedel elektronske volitve, referendumski dan, itd.
  – število upokojncev bi bilo v Sloveniji verjetno znosno, predvsem pa jih ne bi bilo 600.000, če bi se držali obstoječe zakonodaje in spuščali ljudi v penzije s 40 leti delovne dobe. Podatek o povprečni oddelani delovni dobi upokojencev ob upokojitvi, se skriva kot največja državna skrivnost.

  Skratka. Oba sva člana SDS ampak najini pogledi na zame najpomembnejši zadevi v državi, davke in “debelost” države, se razlikujeva tako kot, da si ti na skrajnem polu ene politične opcije, jaz pa na skrajnem polu druge politične opcije. Bemtiš, moram priznati, iz dneva v dan so mi stvari bolj meglene.

  Za konec!
  Zakaj ima Slovenija takšno demografsko sliko je stvar debate. Verjamem, da mi je precej jasno zakaj je tako, a to je druga in dolga zgodba tisto, kar je bolj zaskrbljujoče, to defintivno ni jasno tistim, ki vodijo to državo, saj bi v nasprotnem primeru ne silili cveta slovenske mladine v odhod iz države.

  • Poštenje velja

   Kandidiraj imad moj glas in podporo

   • Prle

    Kje?V Butalah?

    • Nata

     Saj ti potemtakem tudi živiš……v Butalah ? Si kaj naredil za drugačno Slovenijo ?

   • janez.pokoncni

    Mislim, da bodo ljudje pred volitvami končno začeli brati programe političnih strank in pred oddajo svojega glasu na volitvah preverjati, kdo se vsaj z obljubami nagiba v smer normalnosti in kdo že v teoriji propagira propadanje ter vsesplošno enakost v revščini.
    Mene osebno aktivni vstop v politiko ne zanima niti karakterno nisem človek, ki bi lahko v slovenski demokraciji imel kakršnekoli resne možnosti. Privilegija, da govorim to kar mislim, si ne bi pustil vzeti, z “direktnim” jezikom pa pri slovenskih volilcih nima nihče prave možnosti. Kot člana SDS me zadnje čase tu in tam kak vidni član s kakšno čudno izjavo sicer malo zmede a upam, da gre bolj za nerodnost kot resen pomik v levo. Stranko najavlja tudi Vodopivec. Ima voljo in “klikerje” na pravem mestu tako, da bomo za naslednje volitve tisti, ki med prioritete uvrščamo predvsem gospodarske teme, imeli vsaj dve možnosti.

   • Nata

    moj tudi, moj tudi !!

  • Prle

   Nasvet: snemi očala, pa ti bo marsikaj bolj jasno,kot ti je z njimi.Sem misli, da današnji faksi nič naučijo študentov,ampak si me ti demantiral s svojimi nebulozami.

   • traktor

    Pejt raj nazaj med odpisane, tam je tvoje mesto.

    • Prle

     A maš traktor registriran?

     • traktor

      Nimam, za prebijanje skozi tale naš drek, rabim le dober reduktor.

 • soc

  Vse leve vlade po celem svetu delajo na “prerazporeditvi” denarja iz realnega sektorja v javni. Legitimizacija kraje tistim, ki denar tako ali drugače, bolj ali manj krvavo zaslužijo, da se prelije k tistim, ki so nujni za varnost in kvaliteto življenja prvih, predvsem pa dandanašnji k vedno številnejšim pijavkam in parazitom, ki jih v bistvu prav nihče od primarnih plačnikov / okradencev ne rabi, so pa nujni za obstoj in samoperpetuacijo tatinskega sistema.

  Čakam trenutka, ko bo Slovenija dobila prvo desno vlado. Res desno, ne le manj levo deklarativno. Tako, ki bo rekla bobu bob:

  – vrnila tja kamor sodi mularijo, ki bi pred sto leti ovce pasla in pomagala v mizarskih delavnicah, danes pa množično študira in z IQ 80-100 slej ko prej diplomira po nekih smešnih “humanističnih” smereh tretjerazrednih “fakultet”, torej idealno populacijo pijavk in parazitov;

  – zmanjšala javno upravo v deležu populacije na švicarsko raven, ali pa vsaj na nekdanjo jugoslovansko (…);

  – ustrezno razlikovala in primerno nagrajevala dobro in slabo delo v državnih službah;
  in posledično

  – začela vračati obdavčenje realnega sektorja v smer srednjeveške 1 (ene) desetine. In znižala obremenitev kreativnega zaposlenega posameznika z današnjih 7 (sedmih) desetin v enako smer !

  • FRANC3

   ++++++++++++++

  • Franc Novak 1979

   Mene pa zanima, koliko glasov bi dobila Stranka poštenih Slovencev(SPS) s približno takim programom:

   Vse dokler se javna uprava ne bo skrčila na stanje iz leta 1992 bo Slovenija v qrcu. Ukiniti je treba tudi VSE občine in narediti dve regiji in glavno mesto.
   Vse dokler se življenjski nivo ne dvigne na nivo, kot ga ima glavno mesto, se ves presežen denar države vlaga v regije.
   Državni svet in državni zbor se ukine, skupščina državljanov pa ima 21 poslancev, po 8 iz regij, 3 iz Ljubljane in italijanskega in madžarskega predstavnika manjšine. In to so EDINE skupine, ki se lahko proglašajo za manjšine, vse ostalo so samo ZDRUŽBE (društva) državljanov.
   Obvezna je srednješolska izobrazba, (minimum 4. stopnja), vse nadaljnje študiranje je PLAČLJIVO. Kar kdo rabi za svoje potrebe (firme ali država) bo polno štipendirano z obvezo, da se čas študija odsluži po vložku v službi štipenditorja. Tisti pa, ki bodo v odličnosti študija videli prihodnost z visoko plačo, pa si bodo študij plačali in potem jasno imeli toliko višjo plačo, da se vložek povrne.
   Seveda pa je OBVEZNO ukiniti združevanje v sindikate v VSEM javnem sektorju, saj vsi živijo zgolj in samo od prispevkov državljanov, ki ta denar v realnem sektorju ustvarijo.

   Stranka SPS ne bi bila niti leva niti desna, ampak realistična in od vseh poštenih Slovencev.

   • Nata

    Hu……….težka bo !!

    • Franc Novak 1979

     A potem misliš, da se nas niti 200 ne bo zbralo poštenih?

     • Nata

      Pa sem res v dvomih. V Ljubljani se najbolj vidi, kako so ljudje ” navdušeni ” za kakršnokoli zbiranje,
      Razen, ko jih zberejo levosučni……

     • Franc Novak 1979

      Jaz ne milim čez 200 kakih že sedaj politično orientiranih, ampak 200+ POŠTENIH Slovencev, ki bi za Slovenijo delovali zaradi ponosa, ne pa denarja.

     • Nata

      Ja, to bi bilo tisto pravo !!
      Ampak kako in kdaj …….

     • Franc Novak 1979

      Zdaj je pravi(zadnji) čas, kajti kmalu bodo forumi s šeriatskimi zakoni zaprti.

 • Olga

  Ministrica je z “reformo” uredila večji priliv denarja v zdravstveno blagajno zato, da bodo Zemljarič in njegovi hobotničafji še bolj udobno živeli! Ljudje bodo še naprej umirali na urgencah čakajoč nujne operacije!

 • tarantela

  Imam predlog:
  Javno upravo zmanjšat za 50%.
  V šole poslat samo pametno mladino, ostali naj ostanejo lepo doma in grejo delat,
  hm, tu je pa problem, ki mi ga morate pomagat rešit.
  Kam z odpuščenimi iz JU,
  kam s tistimi mladimi, ki niso šli študirat,
  kam z ostalimi nezaposlenimi, ki jih je okoli 100.000 že brez obojih zgoraj naštetih. Mogoče kar v avtobuse in čez mejo in tam skipat? Pol bojo pa doma ostali samo zaposleni in pametni, no mogoče še tastari, te bi pa lahko peljali nekam na Antarktiko in jih pustili tam umret. Povem vam, blagostanje v Sloveniji bi nam potem vsi zavidali!

  • domovina mili dom

   Predlog je enostaven. Vse tiste, ki zavirajo investicije, posledično širjenje delovnih mest nagnat na sončno upravo.
   Vpoklicati tuj kapital, če domačega ni, pa ustvarjati delovna mesta.

  • soc

   Lepo je, da si ne upaš več direktno replicirati, če nimaš povedati več kot tvoji agitprop mentorji. Predvsem mi je všeč parabola z Antarktiko. Če mi ne bi država pobrala skozi legalno krajo (v osnovi Bismarckov sistem, kot gotovo veš, saj tvoji rdeči predniki niso ničesar krivi pri iznajdbi legalne kraje sodobne socialne države, jih še ni bilo na svetu) v recimo zgolj desetletnem res lepem obdobju krepko čez milijon in bi ta denar investiral kot pameten človek sam po lastni presoji, bi se na starost mirno posral na tisto, kar mi bo “dajala” (beri vračala en delček vplačanega) republika Slovenija kot mizerno penzijo. Tako financiram pa v perspektivi iz svojega pokradenega zaslužka še tebe in tebi podobne socialno čuteče nesposobne pijavke. Ja seveda, da ti je všeč obstoječi sistem!

   Kar se pa ostalega klamfanja tiče le to, da so Ameri že zdavnaj spoznali, da je osnova svobodna (in nekoč pičlo obdavčena) iniciativa. Sociala naj poskrbi za tiste, ki tega na zmorejo sami, lenuhi, ki se hodijo štempljat v državne službe (ob številnih podplačanih garačih v bolnicah, šolah in še marsikje) pa naj, kar se mene tiče, res mirno pocrkajo od lakote.

   Sem očigledno vse tisto, čemur hkrati zavidaš in kar sovražiš, kajne?

   • rrrrr

    In zakaj si, dragi moj Soc tako brutalno popipsal Tarantelo? Pa še toliko novih/starih komunalnih neumnosti je imela v rokavu, ki smo ji ga sešili davkoplačevalci.

 • Ryuk

  Ni dražjega kosila od zastonj kosila. Velja tudi za zdravstvo.

 • MEFISTO

  Oglejte si gornjo fotko in ji dodajte podobo Ljudmile – matere naroda, kot jo skušajo promovirati v NSi in primerjajte to neskladje.

 • VERZIFIKATOR

  No, pa na zdravje!

  Lojko M. Celarec

  MILO JOKA IN REFORMNI PLES

  (iz folklorne tradicije rdečekožcev)

  Milo joka, zraven pleše kolo,
  cela reč je njen reformni ples,
  novih je korakov vrsta vmes,
  kot da bi navijala na rolo.

  Milo joka, ples ko poučuje,
  da denarja ni za ure učne,
  da priprave so reform mučne,
  vsak korak zdaj skrbno preučuje.

  Milo joka in še zraven pravi,
  da res velik je za ples naval,
  čakajočih vrste pa škandal,
  to se s plesom novim vse odpravi.

  Milo joka in odločno reče,
  da po novem v vrstah bo plešočih
  vsakič manj teles odhajajočih,
  tisti del da kot po maslu teče.

  Milo joka, vrste ker so krajše,
  saj vpisnina manj ji dá denarja,
  a nato še isti hip poudarja,
  da z reformnim plesom vse bo slajše.

  Milo joka in te zavaruje,
  če postaneš plesni njen učenec,
  vplačaš s tem vnaprej si že za venec,
  milo ker denar se izterjuje.

  Milo joka, kajti kdor zasluži
  več kot drugi šole te plesalec,
  s tem postane večji plačevalec,
  šola njena bolje s tem zasluži.

  Milo joka, a ne iz razloga,
  ker bogati malo le plačuje
  in ker revne ples ta njen sezuje,
  pravi, naj pravila vsak uboga.

  Milo joka, a ne ker plešoči
  čisto vsak bo plačeval dodatno
  in dobil bo karto nepovratno
  tja, kjer so na vence čakajoči.

  Milo joka, cela vedno znova,
  ne pomagajo nobeni praški,
  ta je ples potrjeno mrtvaški,
  vodi ga na silo črna vdova.

  • Nata

   Milo joka ? Kar naj joka. Mi tudi jokamo…….ampak ne milo ! To so solze besa !!

 • baubau

  Vedno hočem dobiti račun za vsako storitev v zdravstvu,,iz katerega bo točno razvidno, kolikšni so posamezni stroški in kdo je plačnik.

 • cosmosjasnovidec

  Kdo bo pa drugi vzdrževal migrantsko golazen,če ne domači državljani?
  Na vseh levaških medijih in radijih naznanjajo,da so”kamelotrajbarski musliči potrebni pomoči”in jim moramo pomagati.
  Če bi poklicali na pomoč mene bi jim rade volje ustregel z enim dolgim rafalom dokler ne bi ispraznil nabojnika.

 • garfi

  žitnik mora poročati o uspešnem delu Trumpa že prvi dan
  no zdaj vemo, da je klovn ki ne bo nikoli predsednik murgelčan žitnik
  kako dela pravi predsednik, ne murgelska marioneta
  levičarji so prestrašeni, kajti morali bodo oddajati prošnje za delo
  https://www.youtube.com/watch?v=HeD2sli_ATU

 • garfi

  levuharske murgelske vlade so huje kot naravna katastrofa
  in zombi vseslovenskih vstaj ni nikjer

 • piko8

  Z vesolja se vidi, kako nam LEVAKI zapravljajo državo!!! Najprej AFERA ARBITRAŽA SEDAJ “TERRAN”, IZBRISANI, NLB varčevalci !!! Pa ta mURGLSKO lEVAŠKA GOLAZEN NAS BO ŽE DRUGIČ SPRAVLA NA BOBEN !!! Nekaj pa je kristalno jasno,da kOMUNISTOV EVROPA IN RZVITI SVET NEMARA!!!

 • Borut Stari

  Najbolj obdavčeni državljani v EU in širše, Bodite prepričani, da ropanje ni dokončno. Javni dolg se je že sedaj povečal za slabih 4 miljarde €.

 • Hun

  zanima me kera vlada je spremenila davek na dobicek na 25% ?

 • Waltter

  Zanimivo dejstvo ki ga predstavlja ta gospa ampak namerno zamegljuje nekatera dejstva. Reforma je resnično slaba in ne prinaša nič več kakor obremenitve in slabšanje položaja zavarovancev. Dejstvo ki ga je izpustila ne vem če namerno vendar pa sumim je da v tujini vsi plačujejo glede na prihodke torej več imaš več plačaš – kar pa ne pomeni da več dobiš – nič enak paket kakor tisti ki vplačuje manj.
  Recimo primer – z ženo sva že dobrih 25 let v tujini in sedaj plačujeva v zdravstveno blagajno oba skupaj mesečno 1752 eur torej kar gre od najine plače in kar prispeva delodajalec je všteto. Samo imam še sp in od tega glede na prihodke vplačujem še dodatnih 16 % prilive tako da še mesečno nesem v zdravstveno blagajno med 400 do 1000 eur. Pa zaradi tega ne čakam nič manj v vrstah in ne dobim nič boljših zdravil. Pa še vsako zdravilo in bivanje v bolnici doplačujem – res gre za simbolične zneske pa vendar. Če te trofi kakšna hujša bolezen (in to me je v lanskem letu rak ki sem ga prebolel)n ti odnese še med 300-600 eur za zdravila mesečno. No v SLO je ta sreča da te prej pobere.
  Pa naj ženska malo pobrska okoli in primerja Belgijo, Nemčijo, Anglijo in Avstralijo pol pa naj prenese na razmere v SLO. Če bi v SLO delali normalno hitro in vestno bi ob ločenem denarju dobili največ kar je možno. Vendar je sistem praznjenja blagajne izjemno razvit. In v SLO ni odgovora več za tebe pa ni denarja al pa je konto prazen in moraš sam doplačat za operacije in zdravljanje kar je kar praksa v tujini

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!