Cerar ne bi na Koroško, rajši bi v Davos

Interpelacija slovenske vlade je nuja, pač zaradi tega, ker ta oblast sama od sebe ne bo sestopila, dasiravno je tudi res, da je ta interpelacija ne bo odnesla. Kljub temu bo lepa priložnost, da se nanizajo vse neumnosti in škodljive poteze Cerarjeve oblasti. Teh je veliko več, kot je povedi v vloženi interpelaciji Slovenske demokratske stranke, žalostno pa je, da je naša otopelost na škandale in nepravilnosti že dosegla stanje, ko refleksi več ne delujejo.

Pohlevno prenašamo to vladanje in se odzivamo anemično, dominantni mediji pa to stanje ustvarjajo in vzdržujejo na način, da je rok trajanja razkritih nepravilnosti zelo kratek. Ministri Cerarjeve vlade – nekatere vidimo bolj redko, kot da bi bili v ilegali – se morajo interpelacije veseliti, saj bodo lahko na odprti sceni in v dialogu odgovarjali na očitke opozicije.

Tovarišijsko ravnanje z denarjem davkoplačevalcev
Ob vloženi interpelaciji zoper vlado Republike Slovenije bo interpeliran tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Prihaja iz vrst nekdanje Zveze komunistov Jugoslavije oziroma današnjega Desusa in na tem položaju škoduje Slovencem, ki živijo zunaj Slovenije. Bil sem poslanec, ko smo sprejeli krovni zakon o Slovencih zunaj meja Republike Slovenije in tudi zakonsko predpisali, da ta resor vodi minister. Na ta način se je vsaj na simbolni ravni pokazalo, da pol milijona ljudem širom sveta, ki so Slovenci oziroma slovenskih korenin, matična država namenja posebno pozornost. Aktualni minister za Slovence v zamejstvu in po svetu pa Slovence zunaj Slovenije imenuje kar – tujci, zato se tudi ne moremo pretirano čuditi, da je ta resor v takšnem bednem stanju. V interpelaciji so naštete nepravilnosti in nekateri mimohodi tega urada, ki ga vodi Žmavc, kjer so poslovali precej po domače, bolj tovarišijsko in so davkoplačevalski denar trošili za projekte, ki niso bili uresničeni.

Prav ideološko pa delijo proračunski denar med slovenske organizacije po svetu in tiste civilne organizacije, ki se s Slovenci po svetu ukvarjajo doma. Da posebej ne omenjam, da ta minister s svojo ekipo, ki si jo je pripeljal na ministrstvo, ni sposoben razumeti novodobne slovenske migracije in preskoka od bega možganov v kroženje možganov, saj se je na tem uradu v zadnjih petih letih čas ustavil. Tudi že pred Žmavcem. Iz Slovenije se je v zadnjem letu odselilo 8654 Slovencev, večinoma mladih in izobraženih, mnogi od njih bodo na tujem tudi ostali. Ta vlada ni sposobna premisleka, kakšna je njena politika, ki preganja najbolj vitalni del Slovencev, in drugič, kako s tistimi, ki so odšli na tuje in se ne nameravajo vrniti, ohraniti stike, ki bodo koristni za obe strani. Potrebna je namreč nova paradigma sodelovanja zunaj društev in folklore.

Ignoranca spravnih slovesnosti in gospodarskega foruma
V zadnjih dneh sem bil na avstrijskem Koroškem na dveh prireditvah. Na spominski spravni slovesnosti v Velikovcu, kjer so se Slovenci in Avstrijci skupno poklonili žrtvam predplebiscitnih spopadov, Maistrovim borcem in brambovcem. Od uradne vladajoče slovenske politike tam ni bilo kakega osebka. Še prej sem bil na velikem gospodarskem forumu v Vrbi, kjer je bilo 450 gospodarstvenikov in politikov iz 25 držav. Najprej je bila na forumu napovedana udeležba predsednika vlade Mira Cerarja. Odpovedal. Nato gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Odpovedal. Pa ministra Gorazda Žmavca. Odpovedal. STA je že napovedala udeležbo zunanjega ministra Karla Erjavca. Odpovedal zadnji dan. Vrba na Koroškem ima samo zaradi stičišča treh kultur več duše kot Davos in Alpbach skupaj. Seveda, naši ministri bi raje šli v Davos ali Alpbach, le da od tam ne dobijo vabila, tak ignorantski odnos do sosednje Avstrije, slovenskega gospodarstva in manjšine na Koroškem pa je seveda škandal brez primere.

Predsedniški dodatek za lenobo in nesposobnost
V slovenskem parlamentu je med množico odborov in komisij tudi Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ki je v poslovniku opredeljena kot komisija, ki jo mora ustanoviti vsak sklic parlamenta. Več kot dve leti mandata Cerarjeve vlade je mimo in ta komisija je v tem času imela sedem izrednih sej in – ne boste verjeli – vsega eno redno sejo. Za primerjavo: v mojem mandatu smo v tem času imeli 18 rednih in 9 izrednih sej. Tudi to komisijo vodi Desusov poslanec, za katerega 99,9 odstotka Slovencev seveda še ni slišalo in ga tudi ne bom omenjal, ker to pač ni vredno. Ob takem ministru in takem predsedniku parlamentarne komisije se bodo ljudje začeli spraševati, zakaj sploh imamo te institucije, denar lahko razdelijo tudi kje drugje. Kot predsednik parlamentarne komisije ima ta mož pri plači predsedniški dodatek, svojo tajnico, sekretarko in druge bonitete, ki gredo predsednikom parlamentarnih odborov in komisij, in to za vsega sedem izrednih in eno redno sejo v več kot dveh letih. Veliko odgovornosti za to, da ta komisija ne dela, je tudi na predsedniku parlamenta, ki dopušča takšen brezbrižen odnos slovenskega parlamenta do slovenske narodne skupnosti v zamejstvu in Slovencev po svetu.

Še en koroški plebiscit?
Kaj drugega pa od teh ljudi tudi nismo mogli pričakovati. Danes imamo oblast, ki ji ni mar, da mladi in izobraženi odhajajo na tuje. Saj jih bodo zamenjali begunci in migranti. In imamo oblast, ki ji ni mar za Slovence po svetu in slovensko manjšino. Bolj se ukvarjajo s tem, kako poleg italijanske in madžarske manjšine podeliti status avtohtone manjšine še pripadnikom narodov iz bivše Jugoslavije in jim z ustavo zagotoviti tudi sedeže v parlamentu. Tako bi levica lažje vladala in počasi bi iz Slovenije naredili Jugoslavijo v malem.

In nazaj na mojo Koroško: daljši bo mandat Cerarjeve vlade, večja je verjetnost, da bo pred okroglo stoto obletnico koroškega plebiscita še en koroški plebiscit.

Miro Petek