Pravičnost in razsodnost Anje Kopač Mrak: Ko vam ugrabijo otroke, tudi štiri sodne odločitve v vašo korist ne pomagajo

Ima Anja Kopač Mrak slabo vest? (foto: STA)

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter Gibanje za otroke in družine sta točno leto dni po prvi sodbi v prid družinskega življenja koroških dečkov z babico in dedkom pripravila odmeven družinski shod v podporo vrnitvi koroških dečkov v družino babice in dedka. Na shodu so člani Odbora za varstvo pravic koroških dečkov in člani Gibanja za otroke in družine CerarŽidanErjavčevo koalicijo pozvali k spoštovanju ustavne pravice do družinskega življenja.

Mineva namreč leto dni od sodbe Upravnega sodišča v Mariboru, ki je odločilo, da je bila z odvzemom dečkov starima staršema in vnukoma kršena ustavna pravica do družinskega življenja. Odgovorni za brutalen odvzem otrok kljub štirim sodnim odločitvam, ki so ugotovile obstoj družinskega življenja med koroškima dečkoma, babico in dedkom, nadaljujejo s potrjeno protipravnim stanjem in ne želijo popraviti krivice.

Franci Donko (Foto: STA)

Sodišča na strani zagovornikov koriških dečkov
Vse višje sodne instance so pritrdile upravnemu sodišču in potrdile, da je bila “kršena ustavna pravica do družinskega življenja in številne druge ustavne in človekove pravice”. Vrhovno sodišče je zapisalo, da “med njimi (vnučkoma, babico in dedkom) obstaja družinsko življenje” ter dodalo, “da je treba pravico otrok do starih staršev in pravico starih staršev do vnukov varovati pred posegi države”. V luči tako jasno zapisanih sodnih odločb je skrajno nenavadno in nerazumljivo ter v popolnem nasprotju s poslanstvom ministrice za družino, da Anja Kopač Mrak s svojo podporo nezakonitim ravnanjem CSD Velenje in Slovenj Gradec še naprej ruši pravno in socialno državo. Vse, ki si drznemo misliti drugače, pa so vpleteni razglasili za “ulico”, ki mora poslušno molčati, če ne …

Gonja proti zagovornikom koroških dečkov ne pojenja
Anja Kopač Mrak ob podpori CerarŽidanErjavčeve koalicije v svoji zmoti nikakor ne popusti, ampak si podpornike koroških dečkov dovoli celo kazensko preganjati. V zvezi z domnevnim razkritjem identitete rejnice pa je neko vaško sodišče pretekli teden poskrbelo za novo pravno prakso. V pičlih 24 urah so uradniki spisali začasno odredbo, jo s svetlobno hitrostjo vročili ter štirim državljanom naložili visoke kazni, ker so na Facebooku odkrili javno (!) identiteto domnevne rejnice, pri kateri naj bi bila otroka nastanjena.

23. maj je dan zmage nad brezsrčno protidružinsko politiko Cerar–Židan–Erjavčeve koalicije. 24. maj je za rešitev koroških dečkov odločilnega pomena zaradi prve pravne zmage zagovornikov vrnitve dečkov starim staršem (in tudi podlaga za prvo interpelacijo ministrice za delo Anje Kopač Mrak), sledila pa je še vrsta drugih.

Po pritožbi ministrstva na ugotovitve Upravnega sodišča je Vrhovno sodišče RS razsodilo, da je bil odvzem dečkov nezakonit, da pa naj o vrnitvi otrok odloči Upravno sodišče iz Maribora, kjer se odloča o vlogi babice za rejništvo. Sledila je pritožba CSD Velenje na Ustavno sodišče RS in tudi ta je bila zavrnjena. Nekoliko spregledana, a izredno pomembna je sodba Okrajnega sodišča v Ljubljani, ki je v ločeni zadevi marca letos zavrnilo zahtevo CSD po prepovedi omenjanja koroških dečkov v medijih, ki naj bi bila po trditvah Simone Marko s tem diskriminirana oz. naj bi ju povezovali z očetom, ki je bil obsojen zaradi umora mamice koroških dečkov.

V nebo vpijoča nestrokovnost uradnih “varuhov” koroških dečkov
Simona Marko
 v svojem sramotnem predlogu zamolči, da je skrbnica koroških dečkov Alenka Gabrovec več čas omogočala škodljive stike dečkov z njunim očetom, ki je v zaporu. Po trditvah Simone Marko, s katerimi je želela doseči prepoved omenjanja koroških dečkov v javnosti, naj bi že omenjanje povezanosti dečkov z očetom, ki je v zaporu, dečkoma škodovalo. Siljenje v fizične stike, od katerih pa nista odnesla drugega kot morebitnih novih travm, pa za njo očitno ni sporno, saj niti z besedico ni protestirala proti nestrokovnemu ravnanju socialnih služb in ministrstva, ki jih zastopa.

Skriti namen Simone Marko je tako razkrit. S pravno prisilo je namreč po navodilih svojih plačnikov želela utišati zagovornike koroških dečkov, a je sodišče odločilo, da je primer koroških dečkov v javnem interesu in prikrivanja ni dovolilo. Celo več, sodišče meni, da so koroška dečka in nemočni stari starši naša skupna zgodba, zaradi ugotovljenih kršitev pa je o njej treba poročati vsestransko in vseobsežno.

Zagovorniki koroških dečkov, zbrani v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter Gibanju za otroke in družine, bomo v skladu z 39. členom Ustave RS,  na podlagi pravice do svobode izražanja, še naprej seznanjali slovensko in evropsko javnost s kršitvami človekovih pravic v žalostni zgodbi koroških dečkov, katerima Cerarjeva koalicija odreka najbolj osnovno pravico otrok do družinskega življenja.

Franci Donko

 • domovina mili dom

  Kdo se ne drži zakonov? Kriminalci. Torej po vseh de jure de facto morajo v tej verigi ugrabitve otrok vsi v zapor.

  • Franc Šink

   Še kriminalci imajo svoj kodex prava.

 • totex39

  Sramota za tako vlado, ki jo imamo, da ne pomagajo nobeni protesti, ne sodišča in enoumno vztrajajo pri svojih neživljenjskih odločitvah in da je tako nesposobna ministrica še vedno na takem položajo pa je res absurd, kar je lahko samo še pri nas, kjer se vse načrtno uničuje.

 • VERZIFIKATOR

  Tanja Mračnik

  NOV NAPEV V MRAKU

  Orkester ponovno se organizira,
  ves je performans na moč socialen,
  center premišljeno ukazovalen,
  tone vsem znane po notah ubira.

  Mračna bo sicer ta nova kantata,
  saj socialna je téma napeva,
  v njej se probleme prastare pogreva,
  vendar nedvomno bo skladna sonata.

  Tudi če kje porodi se pomislek,
  da nastopíle lahko bi težave,
  najdejo sile v orkestru se zdrave,
  vodi igralce od zgoraj premislek.

  Se z dirigentom za zdaj usklajuje,
  v mraku je marsikaj še zakopano,
  a na svetlobo prav kmalu bo dano,
  od skladbe refren kot prvi zdaj tu je.

  »Bežimo, tecimo, cigani gredo,«
  znana se pesmica sliši že v mraku,
  sleherni jo prepozna po koraku:
  »v rdečih bisagah otroke nesó.«

 • VERZIFIKATOR

  Ančka K. Mračnik

  V KROGLO GLEDA

  V kroglo gleda in očala dviga,
  je na nohtih sled krvi rdeče,
  jezno svoj pogled na kroglo meče,
  spod očal razburjeno ji šviga.

  V mraku kajpak vse se to dogaja,
  ona vedno v mrak je zakopana,
  s hudobijami predobro znana,
  vsem hudobcem črnim tam ugaja.

  In mozolj na čelu vsem spričuje,
  da je Ančka kajpak tiste baže,
  kjer vari se čudodelne maže,
  v krogli njih učinek opazuje.

  Drgne po mozolju in očalih,
  rdečih nohtov se ostrina sveti,
  kažejo se v krogli ji obeti,
  govori nagon kot pri živalih:

  »Kje še koga zlahka bi odrla,
  vzela vse mu, kar si je prislužil?
  Vse najslabše tak si je zaslužil,
  bom družino mu in dom razdrla.«

  Ančka v neizmerni hudobiji
  krogli že podobna vsa postaja,
  in uživa, ko ljudem nagaja,
  v lastni patološki histeriji.

  Dve sta le rešitvi položaja,
  da prižge se luč, izgine mrak,
  ali da zakoplje Ančko vrag,
  ravno ko iz lonca žavba vzhaja.

 • Antonius

  Takole ti je to! Po prvem orgazmu hočeš še drugega, pa tretjega in tako naprej!
  Zato pa Slovenci stalno volijo Kučanove kleptomane, da jih ves čas =bejo v denarnice in glavo.

 • KIKI

  Komaj čakam, da bo konec te vlade, ki jr naredila nepopravljivo škodo, namernih
  napak z veliko svinjarije! Močno želim, da bo resnično enkrat konec vseh vladnih nebuloz, da bo nesposoben vladni kader pregnan daleč od pozicij, ki zahtevajo človeka in ne pohlepnih maskot, ki se pasejo na rdečih pašnikih, ki jih vodi
  vol po imenu Kučan. Brezplodno stanje ene cele generacije je ta banda ustoličila
  s svojo nesposobnostjo in aroganco, z mržnjo do ljudi, ki želijo drugačno življenje!
  Potisnjeni v ozadje pomembnosti smo si zaprli mnoga vrata v gospodarstvu,
  napredku v pravni in izobraževalni sferi.

 • Morala

  Realno pogledano se v Sloveniji v večini ne spoštuje zakonov, ne referendumov in vsak uradnik si zakone razlaga po svojem!

 • Slovenec 33

  V okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda delujejo le v zatiranje in ropanje avtohtonega prebivalstva in se dogaja vse, razen pravičnosti in domoljubja.

 • vsemojebabe

  Sodna oblast je samostojna, le plačujemo jo mi. Socialni delavci pa so v socialni državi vrhovna oblast. Tako je, če imajo ljudstvo v oblasti rdeči cmeri.

 • tarantela

  Sodišče ni določilo, da je treba dati dečka v rejništvo starim staršem. To je vse.

 • Anton Slapnik

  kaj je že bilo s tistim referendumom za delati merkatorjevim trgovkam za ob nedeljah ????

 • Hribouc

  Tako je to v Kombinatu Kučanov Slovenistan.
  Sploh pa, če si Putinov nagrajenec, kot je Mrakica !
  Grauže graužaste, nagraužne !
  Delajo kar hočejo, kar jim ukažejo, tudi kradejo otroke in so nagrajenci!

  DALEČ, DALEČ SMO PRIŠLI, TAKO, DA BOMO PADLI IZ ZELO VISOKEGA NA TRDI BETON, DA BO BOLJ BOLELO!
  BANDA!

 • Vstrajnik

  Državljani zelo počasi dojemajo, kako se živi v slovenskem komunizmu. Za komunistično oblast ni ustave, ni zakonov, vse se dela po “pravilu službe” – vse samo za svojo korist. Vodstvo partije izbira za volitve podmladek, ki ga zlahka obvladuje in mu dirigira iz ozadja. Državljani pa iz volitev do volitev nasedajo “skriti” partijski vrhuški, ki komanduje dirigirani vladi iz ozadja. Pa še :
  Spletni portal Podčrto.si je od anonimnega vira uspel pridobiti občutljive informacije, ki zadevajo osnutek novega Zakona o Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji (ZSova). Novi zakon, ki ga skupaj z ozko skupino sodelavcev piše profesor s Fakultete za družbene vede, zdaj državni sekretar Erik Kopač, daje Sovi zelo široka pooblastila delovanja tako doma kot tudi v tujini, kar daje slutiti, da na vladi nastajajo zametki nove Udbe. Novi zakon naj bi Sovi tako dal pooblastila za lovljenje vohunov tujih tajnih služb v Sloveniji, slovenski agenti pa bi lahko opravljali tajne hišne preiskave slovenskih državljanov in v njihove domove nameščali celo snemalno opremo. Takšne preiskave bi lahko po novem zakonu ostale v tajnosti, kot bi tajne ostale tudi sodne odredbe in imena sodnikov, ki odločajo o odredbah.
  Si predstavljate Slovenijo, v kateri državna varnostno-obveščevalna služba v domove Slovencev namešča snemalno opremo, vdira v računalnike posameznikov in za pridobitev telefonskih številk uporablja lovilce IMSI? Vse skupaj močno spominja na akcije neke druge zločinske organizacije v nekem bivšem sistemu.
  Ali boste še spali in bojkotirali volite? Če -ja, potem imate odgovor v mojem mnenju.
  Komunistična parola za narod – “VSI SO ENAKI” , po vsem tem, kam je ta partijska vrhuška zabila Slovenijo – do podna, NE DRŽI, pa če še toliko otresajo jezik preko svojih propagandnih trobil, ki jih plačujemo pod prisilo tudi vsi mi.
  ZA SVOBODNO SLOVENIJO – BREZ KOMUNIZMA!

 • dob

  Nekoč se je Anja Kopač Mrak prikazala sama sebi in od tedaj ni več normalna.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!