Ajdovski Pipistrel na Kitajskem gradi milijardo evrov vredno tovarno letal

Foto: Pipistrel

V kitajskem mestu Jurong, v bližini velemesta Nanjing, je družba Pipistrel iz Ajdovščine postavila temeljni kamen za začetek gradnje tovarne letal. Pipistrel bo s kitajskim partnerjem poleg letališča in tovarne letal v Jurongu gradil tudi večje stanovanjsko naselje s trgovskim centrom. Vrednost naložbe znaša več kot milijardo evrov.

Zaradi gradnje velikega letalskega centra je Pipistrel skupaj s kitajskim partnerjem na Kitajskem ustanovil podjetje, v katerem je Pipistrel 51-odstotni, njegov kitajski partner pa 49-odstotni lastnik. Vrednost celotnega projekta je preko milijarde evrov, Pipistrel pa bo vanj vložil 350 milijonov evrov

Pipistrel je z občino Jurong, ki se je lani tudi pobratila z Občino Ajdovščina, podpisal osemletno pogodbo, ki vključuje izgradnjo letalsko-turističnega parka. V okviru 350 milijonov evrov vrednega sedemletnega projekta nameravajo na Kitajskem zgraditi več proizvodnih obratov za proizvodnjo Pipistrelovih letal. Med njimi bodo električna ultra lahka letala in hibridna letala znamke Panthera, ki bodo namenjena kitajskemu in 11 bližnjim trgom.

Več si lahko ogledate na portalu go-portal.si.

 • althar

  Na Kitajskem gradijo tovarno letal, pri nas pa lakirnico. Dajte, no, še malo volit kučanove.

  • Peter

   Saj bojo.
   Volite levico, levica ve, kaj je dobra naložba, no.

  • freedomfighter

   Bolje lakirnico kott nic

   • althar

    Verjetno je tebi treba povedati malo bolj preprosto: bolje tovarno letal kot lakirnico.

    • freedomfighter

     Mi nismo kitajska fant…ta tovarna je zgrajena na kitajskem tudi zato ker je to pipistrelov najvecji trg ki ima tudi najvecji potencial…prevoz letal iz evrope na kitajsko je drag

   • Shity Bird

    Bolje nič kot lakirnico. Iz nič se lahko vedno kaj ustvari, sploh če država kaj doplača.

    Iz lakirnice pa jodlarjev nič ne bo več pregnalo.

 • FRANC3

  Čestitke Boscarolu. Naj mi zagovorniki državne lastnine iz vrst SD in Levice pokažejo eno državno firmo, ki uspešno trži v svetu. Te firme se že leta in leta napajajo iz proračuna, da sploh preživijo.

 • totex39

  Tega nesposobnega slinavega Lebana pa vsepovsod zraven tišijo.

 • Ryuk

  Podjetnik beži iz socialistične Slovenije. Tukaj se mu ne splača več delat.

  • Cucurbita Pepo

   V komunistično Kitajsko s poceni delovno silo. Zaradi Kitajske se marsikateri razviti državi ne splača delat določenih stvari.

   • Ryuk

    Saj se mi je zdelo, da se bo oglasilo eno levičarsko teslo, ki še vedno misli, da ima Kitajska gospodarstvo zgrajeno po komunističnem Marxovem modelu.
    BTW, Boscarol je zgradil tovarno tudi v Italiji, v Gorici.

    • Goran Hvala

     Ej..sej jest vem da so kitajci tezki kapitalisti…delam za enga od njih…so komunisti…sam a ni cudno da ne gradi strel fabrke v amerik..al pa v asvtriji al pa angliji?…zgleda da je strel tud komunjara..al pa sodobni biznisman kateri selijo fabrke v drzave kjer bodo placeval minimalca…cudni biznismani so to…

     • stajerc5

      Sedaj si pa zadel enkrat v crno! Poisci in poglej si subvencije, ki jih je Boscarroool pokasiral, potem ti bo tudi jasno zakaj ta zadeva koncuje v , khmmm, nekapitalisticni drzavi.
      Se nekaj, Schlitzauge so vecji kapitalisti kot tisti, ki si je kapitaliste izmislil! Nasi bi tudi, a so revceki komaj politicno solo koncali. Kako naj sedaj razumejo samo en cisto majckeno, kaj se na svetu dogaja?

     • stajerc5

      Ti, ki delas za Kitajce, si ze prebavil knedelc, ki si ga dobil z mojim spodnjim komentarjem? In potem vse tiho je bilo in v kravji riti je tema, ker nobene lucke ni!?

   • Ciro

    Kitajska delovna sila ni več poceni. Povprečna neto plača se bliža 800 €, v razvitih urbanih središčih plače presegajo srednjeevropske.

    • Bozz

     Zdaj se bo trend obrnil:

     China 2030 AD – The Americans are now working for the Chinese
     https://www.youtube.com/watch?v=E0DYOa50a48

     Kitajci imajo v lasti v ZDA že marsikaj, od zemlje, itd. Seveda vse bolj po tiho in pod mizo (beri: ni v mainstream medijih)…zaenkrat.

     Why are CHINESE people calling me a FOREIGNER in the USA?!?!?
     https://www.youtube.com/watch?v=FMBblewrZI0

     Kitajci od 26. marca trgujejo v petroyuanu z zlato osnovo, niso več na petrodolarju, ki je brez zlate osnove… z Rusi pa so že tako prej v yuanu trgovali in zaobšli dolar…in ko bo vedno več držav se usmerilo na vzhod in zavrnilo petrodolar, se bo ves ta natiskan denar iz zraka vrnil nazaj v ZDA in nastopila bo huda hiperinflacija…zato pa hočejo vojno verjetno, v ozadju pa je še marsikaj drugega.

 • stajerc5

  Se je kdo vprasal koliko udbinega denarja je v Peepeeestrelu?

  • Hm, zanimivo vprašanje. Mene pa še bolj zanima, kdo in zakaj je razbijal stekla na njegovi tovarni v Stari Gorici? Mogoče je tu povezava med tvojim in mojim vprašanjem ….
   BTW: jaz ne verjamem nekašni “uradni” razlagi, da so mu stekla razbili italijanski fašisti, ampak so to storili “-isti”.

 • učko

  Pipistrel v EU proda bore malo letal. Sploh pa po tisti nesreči, ko so dvema Avstrijcema odpadla krila na Pipistrelovem avionu in sta morala vertikalno pristati s padalom, ki ga ima za vsak slučaj vgrajeno letalo.

 • dr Janez Sveti

  Čestitam!
  DR Janez SVeti