Brezplačne meritve koncentracije radona v bivalnem okolju

Foto: moja-dolenjska.si

Uprava RS za varstvo pred sevanji začenja z izvajanjem sistematičnega pregledovanja in izvajanja meritev radona v bivalnih prostorih in vabi k sodelovanju. Meritve bodo izvajali v 12 slovenskih občinah, od tega v petih pri nas. To so: Dolenjske Toplice, Kočevje, Loški Potok, Semič in Žužemberk. V vsaki občini bo po 40 meritev, ki bodo za prebivalce zastonj in enostavne. Zainteresirani lahko več podatkov dobijo na sedežih občin ali neposredno pri upravi.

Gre za program, v okviru katerega izvajajo meritve radona v bivalnih prostorih na območjih, ki so prepoznana kot območja z več radona. To je 12 slovenskih občin, ki so: Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Kočevje, Komen, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Semič, Sežana in Žužemberk.

Od 12 občin, ki so označena kot območja z več radona, se 5 občin nahaja v naši regiji: Dolenjske Toplice, Kočevje, Loški Potok, Semič in Žužemberk.

V vsaki od navedenih občin nameravajo izvesti po 40 meritev. Meritve bodo za občane brezplačne, plačala jih bo Uprava RS za varstvo pred sevanji. Uprava je občine zaprosila za obveščanje občanov o meritvah, pri čemer poudarjajo, da je sodelovanje koristno, saj bodo prebivalci s tem brezplačno dobili podatke o koncentracijah radona v lastnih domovih in tudi že prve nasvete o tem, kaj storiti za zmanjšanje izpostavljenosti radonu, če bo to potrebno.

Celoten članek preberite TUKAJ

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!