Črnomelj: Vlada bi morala hitro ukrepati, še posebno skrb je treba nameniti socialno ogroženim

Foto: facebook

Sinoči so se na izredni seji sešli člani občinskega sveta Občine Črnomelj. Seznanili so se s skupno višino škode po petkovem neurju, ki je prizadelo 24 črnomaljskih vasi in naselij. Škode je za 18,5 milijona evrov.

Neurje s točo se je razbesnelo v petek po 16. uri, trajalo je približno 15 minut, v nekaterih predelih je padala toča velika kot jabolko, ponekod v premeru tudi do 12 centimetrov. Padalo je v pasu v dolžini približno 10 kilometrov in širini 3 kilometre. Zajelo je pas od Zapudja do Petrove vasi, najhujše je bilo na Svibniku in v okoliških manjših vaseh ter na Talčjem vrhu. Toča je prerešetala strehe in zalivala zgornja nadstropja stanovanjskih hiš pa tudi gospodarskih poslopij in podobno. Poškodovane so bile strehe osnovne šole, vrtca in številnih drugih javnih zavodov ter industrijskih objektov. Poškodovani so bili številni avtomobili. Velika škoda je tudi v sadovnjakih, vinogradih, na poljih in vrtovih. Po nekaterih podatkih je v delih, kjer je bila toča najdebelejša, ta padala s hitrostjo 150 kilometrov na uro, kar pomeni, da je bila tudi smrtno nevarna.

Poškodovanih preko 1.000 objektov
Na stanovanjskih objektih je škode za več kot 6 milijonov evrov. Na gospodarskih objektih je te za skoraj štiri milijone, na industrijskih pa še za 6,5 milijona evrov. Poškodovanih je bilo več kot 1.000 različnih objektov. V kmetijstvu je škode za približno 330 tisoč evrov, vendar pa se bo ta šele izkazala, saj gre tu za dolgotrajnejši učinek.

Požrtvovalno delo gasilcev
Gasilci so doslej opravili 16.648 ur prostovoljnega dela, v akciji pomoči je doslej sodelovalo okoli 2.000 gasilcev. Nabavili so 30 ton pokrivne folije, kar je površinsko 18 hektarjev oziroma 180 tisoč kvadratnih metrov. Kupili so okoli 650 kilogramov žebljev in 20 kubičnih metrov lesa, porabili pa 11.100 litrov goriva. Pripravljenih je bilo približno 2.200 obrokov hrane in okoli 27.000 plastenk s pitno vodo.

Gasilci opozarjajo tudi na nevarnost samovžiga vlažnega in premočenega sena.

Črnomaljski občinski svetniki so se gasilcem in civilni zaščiti zahvalili za pomoč. Odrekli so se tudi sejninam in to namenili za nakup gasilske opreme črnomaljskih gasilcev.

Od vlade, ki jo zaenkrat še vedno vodi Miro Cerar, pa pričakujejo, da bo čim prej sprejela sklep o pomoči. Po doslej znanih podatkih naj bi odhajajoča vlada o tem razpravljala šele na četrtkovi redni seji.

Občinska svetnica Maja Kocjan pa je v telefonskem pogovoru za naš portal dejala, da bi Cerarjeva vlada dopisno sejo lahko sklicala še isti dan, ko je bilo uničujoče neurje. Ukrepe pomoči bi morala sprejeti hitro, saj so v državnem proračunu zagotovljena sredstva tudi za izredne razmere in naravne ujme ter nesreče. Izrazila je pričakovanje, da bo omogočena priglasitev celotne škode, ne zgolj tiste v kmetijstvu. “Posebno skrb pa je treba nameniti kritju škode predvsem socialno ogroženim občanom,” je dodala Kocjanova.

moja-dolenjska.si

 • Franc Šink

  Briga to vlado za narod.Če bilo to pred volitvami bi napravili dopisno sejo tudi opolnoči.

 • Burek Burecki

  Kaj nimajo zavarovane objekte? Jaz imam vse zavarovano in bi dobil tudi vse povrnjeno, ce bi mi toca unicila lastnino…

  • AlojzZ

   Eni da, drugi ne. Eni so bogati, drugi pa imajo komaj za burek.

   • Burek Burecki

    Lol zavarovati lastnino pa ni tok drago. Ce mas za bajto bi moral imeti tudi tiste evre za zavarovanje in ni potrebno biti bogat…

 • Soave

  Vlada ? Ja katera vlada pa, za vraga ??

  O zavarovalnicah pa ne bi !!
  Saj bo res najbolje, da ta država crkne in, da začnemo na novo. Tole ni prav ničemer več podobno.Sedaj bodo pa silni politiki še na počitnice odšli in nas boste na raznih portalih ” futrali ” s staro šaro.

 • Olga2345

  Cmero si je ogledal zadevo…zgledal je kot opozicija…županje nisem videla…mogoče je šla preverit, če ni kakega “ubogega” nezakonitega migranta toča poškodovala…

 • črnaovca

  Oni so samo za tekoče posle. A tudi bodoči mandatar kateremu kao od povsod prihajajo besede podpore bi si lahko ogledal škodo in povedal kaj bi naredil če bi bil vlada. Ja volitve so mimo in zopet prevladuje; jebeš narod.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!