Davki in prispevki: Kako visoki so in kako nas lupijo prek njih

Foto: STA

Davki in prispevki so v Sloveniji velika davčna obremenitev tako gospodinjstev in posameznikov kot gospodarstva. Podatki tudi kažejo, da so se v zadnjih letih v Sloveniji povečali skoraj vsi davki. Ti so skriti tako v cenah storitev in izdelkov, ki jih kupujemo, kot v naših plačah, ki jih prejemamo. Preverili smo, kako obremenjene so plače, koliko v ceni bencina plačamo za gorivo in koliko damo državi, pa tudi, kako je pri elektriki.

Davki so izredno visoki, posebno problematične so davčne obremenitve dohodkov prebivalstva, kjer se pri socialnih dajatvah uvrščamo v sam svetovni vrh. Nadalje imamo zelo visok davek na dodano vrednost (DDV). Pri tem sta dve stopnji, 22 odstotkov za storitve in 9,5 odstotka za hrano, zdravila, knjige in podobno. V času krize sta se stopnji povečali (z 20 na 22 odstotkov in z 8,5 na 9,5 odstotka), rečeno je bilo, da začasno, zdaj pa so to spremenili v stalen ukrep. Zaradi tega so storitve, hrana, zdravila in podobno dražji, vsi skupaj pa za svoj dohodek dobimo manj. Visoke in nekonkurenčne so tudi trošarine, pri čemer gre za davek, ki ga plačujemo na naftne derivate, to je goriva in kurilno olje, pa tudi električno energijo.

Z višjo zajamčeno plačo tudi višji davki in prispevki, več denarja v državno blagajno
V zadnjem času so v vladi sicer zvišali zajamčeno plačo, vendar podatki kažejo, da so se s tem povišale tudi dajatve, ki jih morajo delodajalci odvesti državi. Tudi s tem se dodatno polni državna blagajna. Dodajmo, da se je v to samo lani steklo za milijardo oz. 1.000 milijonov evrov več denarja. Vse to tudi pomeni, da bi davke in prispevke lahko znižali.

Neto plačo zaposlenih je namreč možno povečati tudi tako, da se zmanjšajo davki.

Najnižja plača: Zaposlenemu 60,68 odstotka, državi 39,32 odstotka dajatev
Preverili smo, kako obremenjene so slovenske plače. Pri tem smo vzeli podatek za najnižjo določeno plačo, ki velja od 1. marca 2018 in od katere morajo delodajalci plačevati prispevke. To je tudi najmanjši znesek, ki bi ga moral prejeti vsak zaposleni. Od 1. marca je najnižja bruto plača določena pri 878,55 evra. Izračun davkov in prispevkov pa nadalje pokaže, da zaposleni od tega prejme 618,92 evra neto plače ali 60,68 odstotka tistega, kolikor zanj plača podjetje. Sistem je namreč takšen, da mora podjetje od višine bruto plače za vsakega posameznika plačati še dodatne prispevke, zato v Sloveniji poznamo pojem bruto-bruto plača.

Ob 878,55 evra določene najnižje bruto plače je skupen strošek za podjetje 1.020 evrov (bruto-bruto). Ali drugače, od zajamčene bruto plače zaposleni prejme 60,68 odstotka, v državno blagajno in različne sklade (pokojninski, zdravstveni itd.) pa se steče še 39,32 odstotka navedenega zneska.

Celoten prispevek o davkih in plačah si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.

 • Anton

  važn da Janez Janša ne sme priti na oblast, vse ostalo je “Jelovica”

  butale press

  • mona lisa

   Boljše Janša kot Cmerar ali Kučanov Šarec.

  • maksimalno

   A ti to sarkastično?

 • Burek Burecki

  Za tistega, ki dela za minimalca ti davki ne prizadenejo saj vecina uveljavlja davcne olajsave. Tresete se lahko samo tisti k8 imate par tisoc evrov place…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!