Februarja na ceste posuli skoraj 15 tisoč ton soli

Slika je simbolična. (Foto: istock)

Letošnja s snegom bogata zima je vzdrževalcem koroških cest naložila ogromno dela. Zaradi obilnega sneženja, s katerim so se plužno-posipne službe uspešno spopadle, so imeli v podjetju VOC Celje tudi organizacijske in kadrovske težave.

Prometna nesreča ali kakšen tovrsten neljubi dogodek lahko na koroških cestah povzroči pravi kaos, še posebno, če se ta zgodi na pomembnih prometnicah, kot je denimo Slovenj Gradec–Mislinja–Velenje. Že majhna nesreča na zasneženi cesti lahko za več ur ohromi promet in regijo popolnoma zapre ter odreže od preostale Slovenije. Zatorej je naloga vzdrževalcev koroških cest še toliko bolj odgovorna. Kljub sneženju praktično celoten februar na koroških cestah nismo bili priča izrednim dogodkom, ki bi povzročili večje težave in zastoje v prometu.

Rekordna poraba posipnih materialov
Uspešno zimsko sezono podjetja VOC Celje, ki pozimi skrbi za pretočnost koroških in celjskih cest, spremljajo tudi rekordne številke porabljenih posipnih materialov. Samo februarja je podjetje porabilo 14.500 ton soli in približno 9 tisoč kubičnih metrov posipnega peska. V VOC Celje ugotavljajo, da so porabljeni materiali skoraj dvakratnik povprečja, zabeleženega v zimah prejšnjih let. Na Koroškem je bilo v letošnji zimi na ceste posutih kar 3.500 ton soli in prek 2 tisoč kubičnih metrov posipnega peska.

Več na e-koroska.si …

 • dež

  Če smo v Ljubljani po kokainu v odpadnih vodah med prvih 5 v EU, smo po porabi soli za ceste z naskokom 1. na svetu. Gre za EKO kriminal najvišje kategorije, solijo kopne ceste in pločnike.

  • stajerc5

   Seveda solijo kot nori, ce pa pluzijo sele pri 15 cm, idioti!!! Potem nastanejo ledene plosce in zvozeno- z snegom zabetonirano vozisce, biki blesavi bi pa to, ko je ze prepozno “odsolili”!!!
   Pa ni ene same stvari, da bi jo naredili tako kot je potrebno; preprosto jo ni v dezeli Butalski!

  • Slovenec 33

   Ne solijo, govorijo, da solijo, pišejo vožnje neobstoječih vozil in pobirajo denar.
   Na cestah pa kaos.

   • dež

    To je pa drugi del te zgodbe, ko plužijo pri kopni cesti. Se delajo, kot da odrivajo sneg bolj na rob ceste, a tega snega ni. Delajo zgolj škodo na kanalizacijskih pokrovih, hidrantih in zapiračih, da o robnikih in asfaltu ne govorim.
    Letos je bilo pri nas dodatno v modi soljenje pločnikov. S poltovornjakom se z desnim kolesom pelje po pločniku, ob vključenem rotacijskem trosilcu, poleg (mimo mene kopnega) pločnika posoli še vse vrtove ob cesti. Da sem jaz prej tisti pločnik v širini 1 m ročno očistil, tovornjak ga pa na novo zasvinja, raje ne govorim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!