Lustracija bo nujno potrebna. Drugače v naši državi ne bo napredka

V času komunističnega enoumja, komunističnega diktatorstva, dogovorne ekonomije, strahovladja in kršenja človekovih pravic in svoboščin (za nas to velja v letih od 1945 do 1990) so številni posamezniki ter nekatere organizacije zavestno delovali v nasprotju z neko normalno urejeno in svobodno družbeno ureditvijo. Menili so, da bo komunizem (socializem) večen.

Ko so se v komunističnih državah srednje in vzhodne Evrope v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja drug za drugim, kot domine, začeli rušiti diktatorski režimi v posameznih komunističnih oz. socialističnih državah, so številni posamezniki, ki so prej delovali v represivnih organih ali bili na (komunističnih) političnih ali gospodarskih funkcijah, čez noč postali demokratični, “neodvisni” itn. Na ta način so uspeli preslepiti ljudi in so po svobodnih volitvah še vedno ostajali na oblasti. Žal se je to zgodilo tudi pri nas – šolski primer je npr. Milan Kučan, šef tedanje Komunistične partije Slovenije in (pre)dolgo časa odkriti nasprotnik osamosvojitve Slovenije od Jugoslavije, ki je s pomočjo medijev celo dvakrat uspel prepričati ljudi, da so ga izvolili za predsednika države, dosegel pa je celo več; z lobiranjem mu je pred časom, ko je bil že “v penziji”, celo uspelo, da je bil v Državnem zboru sprejet zakon, ki mu omogoča, da vsako leto iz državnega proračuna še naprej dobiva znatna finančna sredstva, zato ga številni imenujejo tudi stric iz ozadja, ki s pomočjo državnega denarja v ozadju vodi aktivno levo (komunistično) politično delovanje.

Kdo v resnici vlada v Sloveniji?
V nekih normalnih demokratičnih državah mu kaj takšnega zagotovo ne bi uspelo. Pa ne samo njemu, tudi številnim ostalim, ki so bili v času do leta 1990, ko je bila pri nas še uradno komunistična diktatura, na vodilnih mestih (kamor drugače, kot z zvestobo komunistični partiji, sploh nisi mogel biti imenovan). In takšni ljudje, ki so bili na tovrstnih funkcijah, so takrat, ko se je pričela prebujati slovenska pomlad z Janezom Janšo na čelu, na vse pretege branili komunizem in obstoj Jugoslavije, celo javno so bili proti osamosvojitvi Slovenije. Še danes so številni med njimi na najvišjih državnih funkcijah in ostalih položajih v politiki in gospodarstvu. Vsekakor je to skregano z vsako logiko! Paradoks pa je, da so ljudje takšno stanje dovolili kar sami, saj so na volitvah, kot po tekočem traku, leve politične opcije pri nas dobivale ravno toliko glasov, da so tisti iz leve (komunistične) opcije lahko nemoteno izpeljali takšne kadrovske rešitve.

Diktatura in strahovlada?
Situacija v naši državi pa dejansko kaže, da leva politična opcija že v času diktatorskega komunizma ni znala vladati drugače kot s strahovlado (da to ni delovalo, se je pokazalo leta 1990, s sesutjem diktature). Žal pa s tovrstno prakso nadaljuje tudi sedaj, ker nam vladajo ljudje, ki so »s srcem in dušo« še vedno v komunistični diktaturi. Zato so pri nas takšne težave v sodstvu, zato je takšna leva prevlada v medijih itd., da ne naštevam dalje.

Zakaj pišem vse to? Zaradi tega, ker bo potrebno temu čim prej narediti konec. In začeti bo potrebno z zadevo, ki so jo v številnih postkomunističnih državah uvedli (nekateri prej, drugi kasneje) in se je izkazala za zelo uspešno zaradi samega razvoja ter napredka države in demokracije – imenuje pa se LUSTRACIJA.

Najbolj je potrebna lustracija!
Lustracija je proces omejevanja političnega delovanja nekdanjih (avtoritarnih) političnih elit. Pri definiciji lustracije moramo upoštevati sodobnost pojma, njen normativni (zakonski) okvir in raznolikost pomena.

Lustracija ni deklasifikacija, ni varnostno preverjanje, ni čistka. Vsi ti mehanizmi tranzicijske pravičnosti so na različne načine vezani na lustracijo. Med te mehanizme sodijo memorializacija, odpiranje arhivov, denacionalizacija, komisije za resnico itn.

Lustracija je nov inštrument, ki odpira veliko možnosti v postkomunističnih državah, saj omogoča primerjavo z drugimi geografskimi, zgodovinskimi in političnimi realnostmi. Znanstveno je dokazana vez med lustracijo in demokracijo kakor tudi vez med odsotnostjo lustracije in korupcijo. Odsotnost lustracije kaže na krhkost zgodbe spremembe režima. Ostaja torej kontinuiteta s prejšnjim režimom oz. z drugimi besedami, vladajo nam isti ljudje, kot so nam prej v času komunizma, le da so sedaj, po sili razmer, navzven demokratični, drugače pa so še bolj zadrti komunisti, kot so bili prej.

Celoten prispevek si lahko ogledate na portalu portal-os.si.

 • Janez

  Ok začnite pri sebi, recimo pri Janši, Gorenjaku, Petku, Zupančič… itd. Vsi ti so bili v partiji in ZK na visokih položajih. Začnite pucati pri sebi ane.

  • Lustrator

   Aha, tako si komiji predstavljate lustracijo – lustrirati in iz vseh funkcij odstraniti še tiste redke vidne protikomuniste, kar jih imamo v naši državi. Odlična logika ni kaj, ampak temu se ne reče lustracija pač pa njeno nasprotje – rdeča revolucija kateri smo pri nas priča že vse od leta 1941, ko je partija pričela pobijati, mučiti, zapirati in iz položajev onemogočati vse, ki ji niso všečni.

   Ravno nasprotno – če želimo zares temeljito in lustracijo, ki je edini pogoj za razvoj Slovenije po modelu držav ex rdečega bloka, potem morajo biti njeni nosilci ravno bivši člani partije, saj le ti to mafijsko organizacijo poznajo dovolj natančno, da jo lahko zares (in ne le formalno) eliminirajo iz ključnih funkcij slovenske države in družbe.

   Sedi 1, tovariš.

   • Darth Vader

    “tovariš” po istrsko pomeni osel…..torej žival osel…..

    • Lustrator

     Tako je. A osel gre samo enkrat na let, komunajzelj pa prav vsakič, ko ga vidi.

     • lili pili

      Radi se drsajo in dobro jim gre, desnicarji pa samo gledajo, gledajo in se nic ne naucijo, vidis tukaj je problem ne v oslih

     • Lustrator

      Dokler je narod tako blesav, da ne zahteva njihovih glav bodisi na kolih ali v samicah, jim res gre, ja. A vsak narod nekega dne spregleda in kasneje kot se to zgodi, hujše so ponavadi posledice.

     • lili pili

      Potrebno zamenjati narod to pa bo tesko, kaj ce bi slo. Desnicarji zamenjali drzavo to pa bi bilo na hitro..

   • lili pili

    Pozabil si na pravilo enkrat komunist, vedno komunist… se tudzamanu je enkrat uslo, ko se sredi sestanka izjavil, drugovi mi moramo…

    • Lustrator

     To pravilo morda velja zate in ostale zadrte komije, ki so že od samega začetka bili tam ne pod prisilo, ampak bodisi iz čistega sadizma in/ali koristoljubnosti.

     • lili pili

      Pod prisilo ni bilo nobenega vsi so bili zaradi koristi, ki so si jih obetali ali z vstopom pridobili. Govorim o obdobju od leta 50 dalje…

     • Lustrator

      Prisila ne pomeni samo bitka za življenje in smrt, pač pa tudi za človeka dostojno življenje – kolikor je bilo to za navadne smrtnike (vse pod partijskim vrhom) sploh možno. Če pa je zate “korist” to da te ni nadlegovala Udba (ali pa manj kot ostale), da si lahko sem ter tja kaj prešvercal čez mejo in si imel službo (plače in pogojev seveda ne), ki je vsaj približno ustrezala tvojim sposobnostim, potem si še bolj železnozavesen, kot sem predvideval.

     • lili pili

      Vi pa jedli pomije , res vym je bilo hudooo

  • Roman n.

   Ja,le na kakšnih visokih položajih v ZK so bili?
   Pišeš smešne zadeve!

   • lili pili

    Ce pucas onrk spuci al pa nec, bili so se premladi za vidoke polozaje, bi pa vsekakor napredovsli ce bi…

  • Olga_10

   Pameten človek se uči in napreduje! Bedak ostane bedak! Omenjeni so spoznali svojo zmoto in se borijo proti zločinskemu sistemu in zločincem! Zato pa širite Kučan Goebbelsov agitprop!

   • lili pili

    Omejeni kot si ti pa nikoli

  • lili pili

   To pa ne, to je tak gnoj iz katerega se kar raste kvazi demokracija, pa zver in se inse nekdanjih komunistov

 • Minovak

  Povej zakaj bi pucali pri teh, ki ne vladajo in so bili na oblasti samo 5 let od 26? Vedno, ampak vedno so bili krivi levi kriminalci, ki jim je bila edina opcija – krasti do nezavesti. Kdor to podpira je sam lopov brez vesti in se čudim ljudstvu, ker to počne. Torej je celovita krivda v ljudstvu, ki ni doraslo sedanjosti, napaka prve vlade pa je bila, da po vsej sili napravi lustracijo in danes bi bilo zanesljivo drugače. Tisti, ki so to napravili so nas prehiteli po celi črti. Če to ni jasno, potem temu ljudstvu samo…Bog pomagaj, vse ostalo je že izčrpano.

  • Roman Benedik

   Čez par mesecev SDS ne bo zbrala niti 20%

   • Olga_10

    Mislite levico? Res jih bomo poslali na smetišče! S Kučanom vred!

    • lili pili

     Olga zopet bos postala volga, rusi prihajajo da resijo evropo

   • lili pili

    Pa tudi ce bo jansha ne bo predsednik vlade samo vlade v senci, nekje za devetimi gorami..

  • Karmen

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • domovina mili dom

  Komuniste je potrebno osamiti na diht. Nobeden medij ne razkriva zakaj so državne firme Telekom, GEN1, DARS lani nakazale 162 mio v davčne oaze.
  Sedaj se ve , zakaj je nacionalni interes komunistov. Tako si polnijo račune v tujino.

 • Olga_10

  Desna vlada! Lustracija! Srečno Slovenija!

  • lili pili

   Sanja svinja o koruzi

 • Stražar

  Prvi problem je, da SDS ni sposobna zmagati volitev, zadnji od mnogih primerov je tale bosanski kredit, denar pa verjetno prihaja iz črnega fonda SDS.
  Drugi problem je, da je lustracija totalitarističen instrument, ki se ga uporabi, ko je potrebno zatreti demokratično voljo ljudstva.. “komisije za resnico” – to se bere kot nekaj kar bi si Rdeči Khmeri izmislili, ali pa morda Španska inkvizicija.
  Tretji problem je, da je večja verjetnost državljanske vojne v Sloveniji kot pa lustracije.
  Četrti problem je, da bi v primeru državljanske vojne v Sloveniji desnica izgubila, ne glede na pomoč iz tujine.
  Peti problem je, da se je stranka SDS nesposobna notranje prenoviti in deluje kot nekakšna zastarela plemenska skupnost, kar škodi celi Sloveniji.

  Prvi in peti problem je možno rešiti, z drugim, tretjim in četrtim pa se je treba sprijazniti.

 • Cucurbita Pepo

  Znebimo se desnice in levice. Naj zavlada razum :)

  • stajerc5

   Je vprašala tovarišica v šoli zakaj partizani niso imeli spolnih bolezni ? Pa seveda Janezek takoj odgovori: ZATO KER SO SE BORILI ZA KURČEVO ZDRAVJE !!!!!!!

 • lili pili

  Do danes nisem vedel, da je osamosvojitev izvedla desnica z JJ na celu. To pa je za mene nekaj novega, pocasi se bo o osamosvojitvi govorilo samo kot o delu tov. JJ. POSLE TITA JANSA.

 • lili pili

  Gospoda, sd in sds so leglo bivsih komunistov, tukaj zacnite na koncu se vse prostore dezinficirajte pa se boste resili bakterije komunizma…

  • Lustrator

   Tovariš, nauči se ločevati med dnevom in nočjo. brez skrbi, kristalno nam je jasno ozadje vsegliharstva pod katerim ste se komiji že nekajkrat “prešvercali” v drug sistem bodisi pred očmi naivne slovenske javnosti ali naivnih kreditojemalcev, da o evrobirokratih niti negovorim. Ko vam torej ustreza, se zakamuflirate v demokratične barve, to besedo zlorabljate v svojem imenu, retoriki in “programu”, ko pa ne, pa se ponosno odevate v morilske partizanske uniforme, zločincem polagate vence pred spomenike, pojete njihove koračnice in se bratite s sovjetskimi tovariši ob plapolanju rdečih zastav in komunistične totalitarne simbolike.

   Pomen lustracije pa je zelo jasen in boj se dneva, ko bomo z njo končno pričeli tudi pri nas. Dandanes glavnina rdečih škodljivcev sploh še ni imela partijske knjižice, a nič manj vdano ne služijo isti rdeči kliki kot najbolj zagrizeni komiji pred 50 leti. Na MMC-ju imaš cca 70% komentarjev takih, tule pa tudi vsaj 20.

   • lili pili

    Zaslepljen si totalno, ne razumes, da komunista nikoli ne prevzgojis, lahko ga das v drugo stranko ampak v dusi bo ostal komunist, zato je potrebno vse tudi tako imenovane spreobr jence lustrirat in pika, pa se na dezinfekcijo ne pozabit

    • Lustrator

     Končno si jasno in glasno zapisal svoje resnične želje in dokazal (ne)razumevanje lustracije; z lustriranjem spreobrnjenih komunistov torej kaznuješ posameznike, ker so se odcepili od partijske linije in to je vaš glavni namen že 70 let. A kot rečeno, se temu ne reče lustracija pač pa boljševiška revolucija. To pa smo pri nas že imeli.

     • lili pili

      Ocitno si za to, da komunisti vladajo naprej ne glede na to, da so se preoblekli, porazgubili v razlicne partije, o8munist ostane komunist, ko bos to razumelbo lazje, pa saj v sloveniji je se veliko ljudi, ki nikoli niso bili komunisti….

  • Dragan Krstič

   Pepi oziroma lili pili v Žalcu te poznamo kot eno največjih lenih oportunističnih rdečih gnid, ki so kdajkoli bivali v našem mestu.

   • lili pili

    Ti si sigurno z mehkim k oprosti c…..

    • Dragan Krstič

     Ti si pa zagotovo Pepi Manaskov s trdo glago zgornjo, spodnjo pa namenjeno za
     lezenje v rit “našim”.

     • lili pili

      Ja vasim zenam , odgovor je pravilen sedi 5

 • Jimi

  Kot mi je znano bi v primeru lustracije tudi SDS ostala brez vodstva in večine članstva… Npr.nekdanji vodja SDS bele krajine Stanko ad.je nekdanji in sedanji ovaduh,samo stranko SDS je zamenjal v zadnjem casu z NSi ,je po neuspelem vstopu v ZKS leta 88 nato postal vodja SDS… Volilni neuspehi pa so brezdelneza pripravili v NSi člana. Vsakomur,ki ga dobro pozna se pripravlja na kozlanje… Kako je z ostalimi vodilnimi v stranki???

 • lili pili

  Ne pozabit na dezinfekcijo in deratizacijo, mogoce pa celo kastracijo vseh bivsih komunajzarjev, da se ne bodo vec razmnozevali. Pravih komunistov pa tako ni vec

 • Božobožo

  Haha SDS je stranka z največjim deležem bivših komunistov. Naj začnejo z lustracijo pri sebi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!