Poglejte, kako banke na Hrvaškem “goljufajo” turiste!

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Turisti so zaradi nepoznavanja jezika in običajev države, kamor potujejo, pogosto tarča tistih, ki želijo na hitro zaslužiti. Med temi so že nekaj časa tudi banke na Hrvaškem, ki si izmišljajo vedno nove načine, kako zaslužiti, ko morajo turisti evre ali katero drugo tujo valuto zamenjati v hrvaške kune. Zadnji primer tega je ponujanje t. i. fiksnega tečaja.

Že pred leti so banke na Hrvaškem na svojih bankomatih uvedle opcijo, po kateri mora turist, ki želi dvigniti denar (kune), izbrati med možnostma, da dvig izvede s konverzijo ali brez nje. Če izbere dvig s konverzijo, to pomeni, da pri dvigu – pretvorbi evrov v kune – velja tečaj, kot ga določi banka, lastnica bankomata, in je praviloma slabši. Če pa turist izbere dvig brez konverzije, pretvorbo izvede domača banka imetnika računa po svojem običajnem dnevnem tečaju, ki je praviloma vedno boljši.

Ker ponujanje dviga kun s konverzijo ali brez nje obstaja že nekaj let in so se turisti že poučili, v čem je razlika, so se nekatere banke na Hrvaškem domislile dodatne ukane, kako čim bolj molsti turiste.

Tako je na primer poslovna mreža Euronet (pri tem ni edina), ki ima svoje bankomate v vseh večjih turističnih centrih, za tiste, ki ob dvigu kun na bankomatu izberejo opcijo “brez konverzije”, uvedla še dodatno obvezno izbiro. Tako morajo takoj potem, ko izberejo možnost “brez konverzije”, izbrati še med možnostjo, da se pretvorba izvede po fiksnem tečaju, ki jim ga ponudi bankomat (pri tem se izpiše tudi znesek v evrih), in možnostjo, da se pretvorba izvede pozneje, kar pomeni, da jo po svojem (boljšem) tečaju izvede domača banka imetnika računa.

Predvidevamo lahko, da ni malo turistov, ki v tej poplavi izbir izberejo zanje manj ugodno možnost, to je, da se pretvorba izvede takoj, po trenutnem fiksnem tečaju, ki ga ponudi bankomat.

Kako to izgleda v praksi
V praksi, ki jo je izkusila tudi avtorica tega članka, to pomeni, da nekomu, ki želi dvigniti 1.600 kun, ob izbiri možnosti, naj se pretvorba izvede takoj po tečaju, kot ga ponuja bankomat, z računa trgajo 245 evrov, če bi izbral možnost, da se pretvorba izvede pozneje (po tečaju domače banke), pa bi mu trgali 220 evrov.

Razlika je torej 25 evrov, ki gre v žep poslovni mreži Euronet. Slednja ob vsakem dvigu zaračuna še dodatnih 22 kun (tri evre) “običajne” provizije.

O tovrstnem “goljufanju” turistov so se v zadnjem času razpisali tudi nekateri hrvaški mediji, ki opozarjajo, da gre za nedopustno izkoriščanje nevednosti turistov. Banke, ki prakticirajo tovrstne storitve, se pri tem izgovarjajo, da gre pri vsem skupaj zgolj za plačilo storitve, ki jo nudijo (kakršna koli naj bi ta že bila).

Pojasnilo bi seveda vzdržalo, če bi “storitev” koristila imetniku računa; ker ne, je bolj ali manj jasno, da gre le za služenje na račun nič hudega slutečih turistov.

Več na moja-dolenjska.si …

 • večni srb

  Zapuščina Markoviča, ne morejo iz svoje kože.

  • kokobily

   Ni ti Vukoje, ni ti..

 • jovan jovan

  Očitno imate na nori zaposlenega “bančnika”, ki z zamikom objavlja že objavljene, stare novice. Vem, da vam gredo nekatere stvari težko v glavo, toda….. Mogoče se vam pa odpre?!

  • Olga2345

   “Stara” novica je aktualna ravno med turistično sezono! Vam gre težko v glavo?

   • Slovenc

    Pri “Stara” in stara je gromozanska razlika

   • jovan jovan

    ??? S katere veje ste pa vi padli ?

   • Jože Novak

    Ja saj.
    To, kar piše v članku sem doživel že pred 9 leti v Pakoštanih na avtomatu firme, ki je omenjena v članku.
    Sem javno opozoril na takšne kraje, pa se ni premaknilo nič v smislu obvestiti še koga.
    Tako da…je ta članek zelo dobrodošel.

    Poleg tega se pa vsako leto osamosvoji toliko in toliko mladine, ki tega ne ve in gre tja na dopust.

 • črnaovca

  Hrvat je tat saj to je znano že od nekdaj in rešitev: na dopust v deželo kjer imajo EURo

  • Olga2345

   V NLB kradejo levičarji (komunisti) s Kučanom na čelu!

   • Primož Toman

    Janša (komunist) jim pa davčne oaze rihta :)

   • Primoz Papez

    Tebi se Kucan se ponoci prikazuje..

   • luckyss

    Ja, Kučan se zaradi stotin milijonov še v tisti kurčev avto ne zna vsedit s prave strani…
    Beboti levi in desni..

   • črnaovca

    Pejd jo nastavljat hrvatom

  • Matej Mikolič

   U grcijo k migrantom?a so Hrvatje krivi za našo oblast??men se zdi da so te bol tatovi,kot pa da so oni

 • jovan jovan

  Šokantno! In kje je tu “goljufija”?

  • test

   ni goljufija ampak zavajanje. pri vsaki izbiri bi morala biti tudi natancen in trivialen opis izbire ter financna posledica. Tega ti na zalost ne razumes, zato te lupijo na vsakem koraku in si se en revez zivec v slo vec. revez v glavi kot nato posledicno tudi v denarnici

   • jovan jovan

    Ko boš šel malo v Svet iz tvoje “vukojebine”, boš morda tudi malo širše razmišljal. Tako pa samo kažeš svojo pritlehnost in zahojenost.

   • kokobily

    Ja, kot pri nas, “v drobnemu tisku” in “po internihpredpisih banke”….
    Za vsak cent veš, zakaj si ga plačal, a ne ???

 • samotoje

  Stari, dobri Balkan. Gledam Hrvaško le na kakšni razglednici, ki priroma od koga.

  • Anton

   Edina rešitev….

 • garfi

  Butalci še kar hodijo tja na morje kljub temu, da nam kradejo ozemlje
  mene tam ni že dolgo in tudi ne kupujem njihovih izdelkov

  • kokobily

   a lazanja LEDO ???

   • garfi

    lazanja in led

 • ajd

  Sedemnajst komentarjev, pa še avtor zraven! Na tablici imam za ta namen kar neka linkov za menjavo na Hrvaškem in ugotavljam, da vsi malo natolcujete. Danes se dobi pri Nlb 1600 Hrk za 220,34€. Na Privredni banki Zagreb z 220,34€ dobim 1619,5 Hrk. Bolj splača se menjati v katerikoli banki na Hrvaškem, kot pa bankomati ali pa pri Nlb. Poleg banke imajo še svoj”SDK”, imenovan Fina, kjer tudi ugodno menjajo (danes 732 Hrk za 100€). Tako, da…ne samo, da znamo voliti, še z denarjem se pustimo nategovati raznim računsko polpismenim, sicer pa imam okrog sebe kar nekaj pametnjakovičev, ki vsi “najbolje” menjajo kar doma na banki.
  Najboljsega načina niti še nisem omenil.

 • WatsonForus

  kaj čmo – lopovi Hrčki

 • BorisDe

  Namensko ropanje turistov, s tem bi se lahko pozabavali v Nemčiji ter dodali kakšne hude sankcije hrčkom, ampak lej ga zlomka, oni imajo radi svojo fašistično novonastalo vatikanoidno-tvorbo, tako da ne bo nič iz tega, merkelce pa tudi to ne moti, saj ima denarja čez glavo in jo briga za Nemce. Jaz načeloma ne bi šel v države, kjer me želijo pretentati na vsakem koraku, grem raje nekam drugam, kjer mi svetujejo kaj je boljše in bolj ugodno zame in kjer se lahko sam odločim katera izmed ponujenih izbir-alternativ je boljša. Takšni pa načeloma niso roparski hrčki, ki bi najraje videli da jim pošlješ denar po pošti in sploh ne prideš na morje k njim. Pa te ocurijo za plin/vodo/poštne storitve/klimo/parking itn. itn., namesto da bi svoji ponudbi dodali nekaj več v plus turista in še kakšnih 5l olivnega olja ob slovesu, saj se tako in tako preplača zadeve 300%. Dejansko nimajo nobenih zanimivih storitev. Resnična zgodba: Je prišel Hrvat iz Kanade na Hrvaško in na obali iskal 4-5* hotele ter pričakoval “luksuz”, na koncu mi je povedal, da je bil razočaran nad hotelskim pohištvom/sobo/kopalnico/čistočo/ponudbo jedi in pijačo/prijaznostjo in da bi ta hotel 5* v katerem je odsedel, označil za nekje motel 2* v Kanadi. Čista resnica. Njegova izkušnja na Hrvaškem z družino in otroci je bila zelo slaba in je rekel, da bi za isti denar šel na 14dni allinclusive v 5* hotel na Kubi ter da ne more razumeti, zakaj je njegova “Hrvaška” tako draga a pri vsem tako “slaba”.

  • kokobily

   CCCC – 4 zvezdice na čelu..

   • BorisDe

    Ti si pa “U” na čelu, morilec genocidnež s koncentracijskimi taborišči barbar in pripadnik “novonastale države”, ki je nikoli niso imeli. No takšno “U” smo enkrat že premagali in še jih bomo, 49% Bosne je od Republike Srbske, vi pa jo delite z musliji v federaciji 51/2 = 25.5% vsak HA HA HA jokaj in sanjaj “Srbijo ko NOKIO” skupaj s šiptarji, mokre sanje so dovoljene :)

 • kokobily

  Ni sodoben svet (široka ponudba) za Serpetinške, pa njhove -žabe..

 • Novakec1

  Še za domače kaj napište kako hebejo sloovce.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!