Umrl najstarejši Slovenec, Niko Dragoš, rojen v Gribljah

Foto: moja-dolenjska.si

V 111. letu starosti je umrl najstarejši Slovenec Niko Dragoš. Rojen je bil v Gribljah, 27. avgusta 1907. Bil je tudi najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov in eden od le treh “superstoletnikov” v slovenski zgodovini.

Kot deveti otrok od dvanajstih se je Niko rodil staršema v belokranjskih Gribljah. Krstili so ga za Nikolaja. V 100. letu starosti je napisal avtobiografijo, nato je še nekaj let pisal pesmi. Še avgusta lani se je ob praznovanju 110-letnice s tamburico za nekaj pesmi pridružil ekipi, ki mu je zaigrala ob njegovem častitljivem jubileju. Bil je jasnih misli in dobre volje, nagajal mu je le sluh. Umrl je v soboto, 31. marca 2018. Dočakal je 110 let in 216 dni, s čimer je postal najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov. Starost 110 let sta doslej dosegli le dve ženski, Marija Vencelj Maggi in Katarina Marinič, ki je leta 2010 umrla v starosti 110 let in 307 dni.

Po drugi svetovni vojni je službo dobil kot delavec ljudske milice, nato pa je z nekaterimi prezaposlitvami v okviru uprave za notranje zadeve deloval vse do svoje upokojitve. Največ je deloval na policijskih postajah, pozneje pa v pisarni. Poročil se je star 40 let, z dekletom iz Krasinca, s katero sta imela sina in hčerko.

Zadnja leta je preživel v Domu za starejše občane Poljane v Ljubljani, prav otroka pa sta ga nagovorila, da je ob 100. rojstnem dnevu napisal knjigo.

Celoten članek preberite TUKAJ

  • Valter BraniSlav

    Naivnezi, ni umrl.
    Ubil ga je zvepleni 171cm!!!

  • herman

    Ta je pa živel že v času, ko ljubljeni vodja še ni bil predsednik SDS. .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!