To je zgodba o duhovniku, ki je pobegnil iz ujetništva Islamske države

Duhovnik Jack Murad (foto: Youtube).

Sirskega duhovnika Jacka Murada so pripadniki Islamske države ugrabili, mučili in ga imeli za talca več kot tri mesce. Z zakritimi obrazi so se prikradli v Muradov samostan in poleg njega odpeljali tudi prostovoljca Botrosa Hanna. Odpeljali so ju v neznano.

To so bili težki dnevi, nisem pričakoval da bom preživel,” je v intervjuju za BBC svojo pripoved začel Murad, kateremu se je enaindvajsetega maja letos življenje popolnoma spremenilo. Pripadniki Islamske države so Murada in Hanna zvezali, zakrili njune obraze in ju grobo stlačili v avto. Odpeljali so se v neznano. Vse, kar je bilo ujetnikoma jasno, je bilo to, da jih pot pelje proti sirskim goram.

Duhovnik Jack Murad in Botros Hanna sta bila odpeljana v taborišče Islamske države Raqqa. “Po štirih dneh so nas ponovno odpeljali v neznano. Tokrat je bila pot daljša. Odpeljali so nas v zapor, ki so ga imeli v lasti skrajneži Islamske države različnih nacionalnosti, nekateri izmed njih so prihajali iz zahodnega sveta, prepoznal sem jih po naglasu,” je nadaljeval Murad. V zaporu jih skrajneži niso mučili, vendar pa so pridržane zmerjali in žalili.

6. avgusta je Islamska država napadla vas Qaryatain in ugrabila več kot dvesto kristjanov.

Štiriinosemdeseti dan od Muradove ugrabitve so ga ponovno odpeljali v neznano. Na mestu, kjer so ga odvrgli, so bili nastanjeni ugrabljeni kristjani iz njegove vasi. “Bil sem šokiran, oni pa so bili veseli, saj niso vedeli, ali sem še živ. Bili so zelo pesimistični in zaskrbljeni, saj niso vedeli, kaj se bo z njimi zgodilo,” je žalostno povedal duhovnik. Skupaj so čakali več kot dvajset dni, da bi bili izpuščeni.

Stotretji dan so v zaklonišče prišli skrajneži z namenom, da ujetnikom sporočijo, kakšna usoda jih čaka. V tistem trenutku pa je v kraj, kjer so bili nastanjeni, pripeljal moderen avto, iz katerega je izstopilo šest šejkov. Poklicali so duhovnika, ki je bil na smrt prestrašen. “Eden od njih me je vprašal, kje je samostan svetega Eliana. Rekel sem, da ne vem, saj si nisem želel, da bi napadli ta sveti kraj,” je povedal Murad, ki pa ni vedel, da je samostan, ki je bil zgrajen v 5. stoletju, že podrt. Pripadniki Islamske države so ga uničili 20. avgusta.

Nato so šejki sporočili ujetnikom,  kakšna usoda jih čaka: “Rekli so nam, da bodo pobili vse moške in pridržali samo ženske ujetnice, katere bodo zasužnjili. Sprejeti bodo morale islam kot svojo veroizpoved. Če bodo storile, kot jim bodo rekli, bodo lahko v suženjstvu živele pod vladavino Islamske države.”

Kristjani so dobili dve strani dolgo pogodbo, v kateri so bila zapisana navodila in prepovedi, ki jih morajo upoštevati, če želijo živeti.

“Nekaj dni pozneje so nas odpeljali nazaj v vas Qaryatain,” je dodal Murad, ki je iz vasi kmalu nato pobegnil.

“Pobegnil sem, ker sem vedel, da kristjani ne bodo odšli, dokler bom tudi sam tam. Zato sem odšel, saj sem jih s tem opogumil, da so se tudi sami začeli truditi, da bi pobegnili. Takrat je v vasi ostalo več kot 160 kristjanov. Veliko se jih boji pobegniti iz mesta. Vse, kar nam ostane, je le molitev, da bi jih Bog obvaroval,” je svojo življenjsko izkušnjo opisal duhovnik Murad.

T. O.

 • Rožle

  …Teroriste je treba čimprej vse do zadnjega potamanit , če ne bodo pa oni nas….to je dejstvo

  • pokvarjeniSvet

   Če pa še jih v Evropo spuščajo.

  • Tomaž Majer

   A s se že kej zahvalu gospodu Putinu?

   • Rožle

    A zato k jih je zdej še v Evropo pregnal…?

    • Tomaž Majer
     • pokvarjeniSvet

      proti jederski ščit je namenjen proti Rusiji potemtakem ? če je baje Putin ponudil svoje ozemlje, ko so mu rekli da bi ga postavili v resnici proti Iranu.

   • Ruggedplant

    Ker napadajo Asadovo opozicijo in civiliste v skriti koaliciji z ISIS-om?

    • Tomaž Majer

     Kje to piše? V tvoji glavi?

     • Ruggedplant

      Spremljaj malo, saj ni tako težko – Rusi so zaenkrat pobili več civilistov in protirežimskih upornikov, kot pa terorističnih ciljev. Točno vedo zakaj so tam, brez skrbi – na prvem mestu zato, da spravijo spet na oblast diktatorja s katerim bo lahko drug diktator (Putin) sklepal umazane posle z nafto in orožjem (ja, točno tisto kar komunistki brez dokazov radi očitate ZDA, počne Rusija vsem na očeh).

     • Tomaž Majer

      Kje to piše? V tvoji glavi?

  • Nova24TV Mod 1

   Opozorilo: Komentarji so namenjeni komentiranju, ne pa
   zmerjanju, žaljenju ali pozivanju k nasilju in/ali smrti ipd.

  • plamen100

   ja ubogi teroristi z njimi je treba voditi kulturen dialog poln strpnosti, po moznosti jim se nabrusiti noz, da bo prvi rez gladek, brez cefranja mesa in kit, gladko preko grla do vratnih vretencev. Verjetno bo naslednji prispevek o trplenju kamikaz ki so zgolj hoteli v avioncku umreti in so jih hudobni amerikanci sestrelili glede na kritke nove 24. Dejstvo oz realnost pa je ta, da islamska drzava s svojimi pripadniki mora izginiti iz planeta Zemlja saj drugace z njimj ni mogoce komunicirati. Res pa je da lahko temu recemo eliminirati pripadnike te drzave ali pa jih vse po vrsti pobiti, rezultat na koncu pa je isti, njihov odhod k 70 devicam naproti!

 • Rožle

  Zarad mene tut , če tele pajace potolče Severna Koreja….
  sam, da že zginejo iz tega sveta teli mesarji s cvrtimi možgani..,
  ki glave režejo brez kančka usmiljenja…! ..

 • Horizont

  Imam dobro ovčetino.Žal ni na zalogi.

 • Poštenje velja

  Alah je velik.
  ..

  • rubec

   moj je večji.:)

   • Poštenje velja

    Ne verjamem ker vecjega idi..
    Ni

  • Rožle

   Ene tolk k Kučan …k se lohka pod pručko skrije…!

 • karlina

  No, po prebranem lahko ugotovimo, da bogati emiratski šejki sodelujejo z isis, zato begunci ne bežijo v njihove države.

  • pokvarjeniSvet

   Absolutno ! Seveda, saj to vam nekateri že dolgo pravimo. Kdo pa je zaveznik šejkov ? Mislim, da lahko sam sebi z argumenti in dokazi poiščete odgovor. Nekateri smo že to ugotovili.

 • viktorh

  Način me spominja na brozovega v času 1945 – 1955. Ugrabljali , zasliševali, mučili so duhovnike in druge nasprotnike komunizma…

 • Tomaž Majer
 • marta

  CERAR, kaj še čakaš ! ?!? ! ?
  Nič ne bereš tujega tiska ???
  Če si ne upaš odločno ukrepati, bodi toliko pošten in v dobro vseh Slovencev ODSTOPI in naj uredi zadeve nekdo drug, ki to ZNA in ZMORE !!!
  PAHOR, kaj pa ti čakaš ???
  Tudi ti ne bereš tujega tiska ???

  • pokvarjeniSvet

   boste jih sami mogli vrečti dol z oblasti, sami NE bodo !!

 • ryan

  vzel sem si čas in si pogledal čez 20 člankov na you tube in jih naša vlada tako skriva pred nami kot da jih ni,s temi ljudmi (drhal) jaz ne bi delil življenskega prostora, njim ni do evropske kulture še manj pa jo bodo spoštovali, oni bodo odslej samo še zahtevali in uničevali.prav odpelte jih k mercklovi al pa sprvim avionom domov.še enkrat Navadna drhal (seveda ne vsi ,zagotova pa večina)

 • ryan

  kako pa pričakujete da se bomo sporazumel jezikovno mislim,ker ne bodo hoteli sprejeti nobenega razen šeriatskega (ostalo za njih ne obstaja)

 • pokvarjeniSvet

  Ljudje ki imate čas in ste v bližini LJ sedaj imate možnost prevzeti oblast…..samo ja nimate jajc to je problem….jaz niam cajta in sem daleč stran, ampak imate mojo podporo da izdajalce vržete dol z oblasti. Odločite se sami tolko da vete sedaj imate škarje, platno v rokah in priliko.

 • tanja

  In papež Frančišek islam še vedno imenuje “religija miru”, v strahu, da bi bil sicer on kriv za prekinitev “medverskega dialoga” z islamom. Kot da je tak dialog s klavci mogoč in smiseln? S totalitarnimi ideologijami, kar islam je, žal dialog ni niti mogoč niti smiseln, saj ne dopušča svobode veroizpovedi, koran pa nalaga prav vsakemu muslimanu ubijanje nemuslimanov. O pravi naravi korana je ogromno napisanega in kdor kljub vsemu trdi, da je mogoče v miru sobivati z islamisti, zavestno laže in zavaja (izkušnje iz raznih držav kažejo, da se muslimani na zahodu delajo miroljubne samo toliko časa, dokler v določenem okolju ne dosežejo določene številčnosti. Potem se posilstvom domačink pridružijo napadi na drugače verujoče, požiganje cerkva, zahteve po uvedbi šeriatskega prava, teroristični napadi…) Za ohranitev svobode in demokracije je potrebna ena sama odločitev: razglasitev islama za totalitalno ideologijo, nezdružljivo z demokracijo (ob bok komunizmu in nacizmu/fašizmu) ter jo v zahodnem svetu prepovedati!!! Koliko milijonov ljudi je moralo umreti, da je bil nacizem prepoznan za totalno zlo?! Se iz zgodovine res ničesar ne naučimo? Na svetu je še vedno dovolj držav, kjer se gredo lahko svoj islam v polni meri, če želijo. A samo tam. In potem naj nam ne stokajo o kršenju človekovih pravic…

  • viktorh

   Tanja, osebno mislim, da cerkveni dostojanstvenik ne more in ne sme direktno napadati in obsojati druge religije ali žugati drugemu dostojanstveniku.
   Prav tako sem mnenja, da si visoki politiki ne morejo privoščiti tega.
   Včasih je potreben takt in taktika.
   Sicer pa aktualnega papeža cenim, občudujem njegov slog..

 • pokvarjeniSvet

  boste jih sami mogli vrečti dol z oblasti, sami NE bodo

 • južnificirana_si

  in nikoli ne pozabiti, da predsednik Zda se imenuje Hussein

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!