To je zgodba o duhovniku, ki je pobegnil iz ujetništva Islamske države

Datum:

Sirskega duhovnika Jacka Murada so pripadniki Islamske države ugrabili, mučili in ga imeli za talca več kot tri mesce. Z zakritimi obrazi so se prikradli v Muradov samostan in poleg njega odpeljali tudi prostovoljca Botrosa Hanna. Odpeljali so ju v neznano.

                   

To so bili težki dnevi, nisem pričakoval da bom preživel,” je v intervjuju za BBC svojo pripoved začel Murad, kateremu se je enaindvajsetega maja letos življenje popolnoma spremenilo. Pripadniki Islamske države so Murada in Hanna zvezali, zakrili njune obraze in ju grobo stlačili v avto. Odpeljali so se v neznano. Vse, kar je bilo ujetnikoma jasno, je bilo to, da jih pot pelje proti sirskim goram.

Duhovnik Jack Murad in Botros Hanna sta bila odpeljana v taborišče Islamske države Raqqa. “Po štirih dneh so nas ponovno odpeljali v neznano. Tokrat je bila pot daljša. Odpeljali so nas v zapor, ki so ga imeli v lasti skrajneži Islamske države različnih nacionalnosti, nekateri izmed njih so prihajali iz zahodnega sveta, prepoznal sem jih po naglasu,” je nadaljeval Murad. V zaporu jih skrajneži niso mučili, vendar pa so pridržane zmerjali in žalili.

6. avgusta je Islamska država napadla vas Qaryatain in ugrabila več kot dvesto kristjanov.

Štiriinosemdeseti dan od Muradove ugrabitve so ga ponovno odpeljali v neznano. Na mestu, kjer so ga odvrgli, so bili nastanjeni ugrabljeni kristjani iz njegove vasi. “Bil sem šokiran, oni pa so bili veseli, saj niso vedeli, ali sem še živ. Bili so zelo pesimistični in zaskrbljeni, saj niso vedeli, kaj se bo z njimi zgodilo,” je žalostno povedal duhovnik. Skupaj so čakali več kot dvajset dni, da bi bili izpuščeni.

Stotretji dan so v zaklonišče prišli skrajneži z namenom, da ujetnikom sporočijo, kakšna usoda jih čaka. V tistem trenutku pa je v kraj, kjer so bili nastanjeni, pripeljal moderen avto, iz katerega je izstopilo šest šejkov. Poklicali so duhovnika, ki je bil na smrt prestrašen. “Eden od njih me je vprašal, kje je samostan svetega Eliana. Rekel sem, da ne vem, saj si nisem želel, da bi napadli ta sveti kraj,” je povedal Murad, ki pa ni vedel, da je samostan, ki je bil zgrajen v 5. stoletju, že podrt. Pripadniki Islamske države so ga uničili 20. avgusta.

Nato so šejki sporočili ujetnikom,  kakšna usoda jih čaka: “Rekli so nam, da bodo pobili vse moške in pridržali samo ženske ujetnice, katere bodo zasužnjili. Sprejeti bodo morale islam kot svojo veroizpoved. Če bodo storile, kot jim bodo rekli, bodo lahko v suženjstvu živele pod vladavino Islamske države.”

Kristjani so dobili dve strani dolgo pogodbo, v kateri so bila zapisana navodila in prepovedi, ki jih morajo upoštevati, če želijo živeti.

“Nekaj dni pozneje so nas odpeljali nazaj v vas Qaryatain,” je dodal Murad, ki je iz vasi kmalu nato pobegnil.

“Pobegnil sem, ker sem vedel, da kristjani ne bodo odšli, dokler bom tudi sam tam. Zato sem odšel, saj sem jih s tem opogumil, da so se tudi sami začeli truditi, da bi pobegnili. Takrat je v vasi ostalo več kot 160 kristjanov. Veliko se jih boji pobegniti iz mesta. Vse, kar nam ostane, je le molitev, da bi jih Bog obvaroval,” je svojo življenjsko izkušnjo opisal duhovnik Murad.

T. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...