Ali je Slovenija pred zlomom zdravstvenega sistema? Vse kaže, da ministrica ne bo izpeljala reforme

Foto: STA

Zaradi podpisa sporazuma med vlado in sindikatom Fides o zamrznitvi zdravniške stavke vre v koaliciji, čeprav ministrica pravi, da ni prekoračila predpisov. Po mnenju poslanke SDS Jelke Godec to neskladje potrjuje, da navedbe o politični stabilnosti ne držijo. Ministrica in premier pa stanje le poglabljata. Poslanec Bojan Dobovšek pa meni, da bi ministrica morala odstopiti, ker ne kreira politike in zakonodaje in ker nima partnerjev, s katerimi bi se znala pogajati. Kolar Celarčeva je poudarila, da se je vladna pogajalska skupina držala pooblastil, ki jih je dala vlada.

V oddaji Aktualno smo se z gosti pogovarjali o reformi zdravstva in vprašanju, ali smo tik pred zlomom zdravstvenega sistema. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je poudaril, da se zdravstveni sistem ne zlomi tako hitro, ker dela na etični pogon zdravstvenih delavcev in strahovito potrpežljivost pacientov, ki to prenašajo. Glede doseženega sporazuma z vlado je povedal, da so imeli več stavkovnih zahtev, vendar sta dosežena dva pomembnejša, in sicer ureditev standardov in normativov zdravnikov in zobozdravnikov ter sprememba plačnega sistema. Prav tako je o številnih napadih nase in na svoj sindikat poudaril, da mediji in nekateri politiki najraje govorijo o stvareh, ki jih ne poznajo.

Glede dela in obremenjenosti je zdravnica in predsednica sveta SDS za zdravstvo Alenka Forte dejala, da sama dela 60 ur tedensko, “če bi se odzvala na vse pozive in prošnje, pa bi lahko delala 20 ur dnevno.” Kot še pravi Fortejeva, je zdravnike družba povsem preslišala, hkrati pa je poudarila, da oni niso javni uslužbenci.

Alenka Forte

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je poudaril, da so zbornice povsod po svetu vmesni člen med politiko in zdravniškim stanom, zato je bilo na tej relaciji najdenih in storjenih že mnogo dobrih rešitev.

Prilog k sporazumu ni, nekateri lažejo
Kot je dejal Kuštrin, so stavko zamrznili v interesu bolnikov že eno noč pred parafiranjem sporazuma z vlado, ko posluša Tomaža Gantarja iz Desusa, Matjaža Hana in Dejana Židana iz SD-ja, pa vidi, da zadeve ne poznajo. Stavka je zamrznjena v interesu bolnikov in še eno noč pred parafiranjem. “Sporazum pomeni nastavke za spremembo sistema. Namen stavke je bil pokazati, kako je sistem ranljiv. Vsi omenjajo priloge k sporazumu, vendar teh ni, za tiste, ki to pravijo, pa brez težav rečem, da lažejo. Na vladi morajo to razčistiti med sabo,” je bil oster Kuštrin in dodal, da so se pogajali z vlado s polnimi pooblastili.

Prav tako je razložil, da ima slovenski javni sektor 166 tisoč zaposlenih, po podatkih organizacije OECD pa je hkrati tudi izjemno neučinkovit. “Analize so pokazale, da zdravniki delajo bistveno več po standardih in normativih. Logično je, da tisti, ki so pripravljeni delati več, zaslužijo za to neko nagrado, kar moti nekatere sindikate,” je povedal predsednik zdravstvenega sindikata in pojasnil, da imajo tudi v šolstvu ekskluzivno pravico do nagrade, če tam presežejo standarde. S sporazumom se bodo po njegovem začele zmanjševati tudi čakalne vrste.

Konrad Kuštrin (Foto: STA)

Konrad Kuštrin (Foto: STA)

Tudi za Možino je bistveno, da so sprejeti standardi in normativi. “Stavka je negirala vse dosedanje ministre, ki so trdili, da je zdravnikov premalo, sistem se je porušil v nekaj dneh. Sistem je potreben reforme, zato so standardi in normativi prvi korak k reformi.” Tudi Možina je potrdil navedbe Kuštrina, da prilog k sporazumu ni bilo in da se bo kmalu pokazalo, kdo laže.

Mi rabimo evropsko primerljivo zdravstvo
Slovenija ima po podatkih 2,6 zdravnika na tisoč prebivalcev po storitvah, ki jih zagotavlja zdravstveni sistem, slednji pa je vse slabši, saj za Slovenijo zaostajajo le še Latvija, Romunija in Estonija. V odnosu zdravnik – bolnik se je pokazalo, da je čas zlato, ker sta anamneza in klinični pregled primarna. Daljši postopki seveda več stanejo. “Najbolj moderen sistem zdravstva imajo na Nizozemskem z manj zdravnikov na prebivalca kot v Sloveniji, kar pomeni, da ne znamo in nočemo reformirati zdravstvenega sistema,” je še dodal Možina.

To je potrdila tudi Fortejeva, ki pravi, da smo neučinkoviti, saj se paciente preveč podaja, ker celoten postopek ni prečiščen. “Ko bo institucija imela interes pacienta kakovostno obdelati, bo veliko bolje,” je dejala Fortejeva. Poudarila je še, da je na zdravstvenem področju premalo konkurence in da so zavodi preveč socialistično naravnani. “Ob reformi zdravja rabimo tudi spremembo načina delovanja in statusnega preoblikovanja javnih zavodov. S tem bi bilo tudi manj napak pri naročanju zdravstvenega materiala,” je zaključila Fortejeva.

Štrukelj deluje izrazito v službi političnih botrov
Debata je nanesla tudi na dogodke v UKC in odgovornost zdravnikov pri korupciji. Po mnenju gostov je farmacevtska industrija najbolj profitna industrija, ki meji na izrazito neprofitni sektor, ki ni dobro organiziran, zato je logično, da prihaja tudi do korupcije.

Ko je sindikalist Branimir Štrukelj podpisal aneks o povečanju plač v šolstvu, se takrat ni oglasila nobena od strank. “Pri tem je uspešen,” je rekel Kuštrin in dodal, da ima očitno politično zaslombo. Tudi Možina spoštuje sindikate, vendar ve, da je javni sektor preveč razbohoten in neučinkovit ter duši gospodarstvo. “Zdravstveni sistem pa je posebna panoga posebnega pomena, ki ne deluje po principih javnega sektorja,” je dejal.

Fortejeva je poudarila, kakšen pogrom se je delal z njihove strani proti zdravstvenim delavcem, delajo pa za isti denar kot v javnem sektorju, in že s tem je porušena konkurenca. Zdravstvo je najpomembnejša državna dobrina, zato morajo državljani verjeti, da lahko samo skozi reformo ustavimo propadanje zdravstva.

M. P.

 • PIA PlA

  “Vzvezi aktualne stavke zdravnikov in takojšnjega popuščanja njihove ministrice, se je v debati porodilo kar nekaj idej. Pazi zdaj!

  Po nazoru naših ljubih vzdrževalcev telesnih funkcionalnosti predlagam, da tudi varuhi reda in miru uvedemo nekaj novosti. Kot prvo, v šali predlagam samoplačniško stezo na mejnem prehodu v času poletne sezone.

  Podobno kot pri zdravnikih, pač enostavno plačaš in si takoj na vrsti. Brez kolon.

  Z njo bi prav tako po nazoru zdravnikov upravljali samo policisti z najvišjimi mesečnimi prihodki, po tem, ko bi cel dan redne službe presedeli po pisarnah.

  Stezo bi si lahko najeli kar na mejnem prehodu preko najemne pogodbe z ministrstvom. Ko bi “pacient” prišel na samoplačniško stezo, bi se recimo lahko naročil še za povratek v našo ljubo Slovenijo in si še dodatno olajšal čakanje. Predlagam cenik: 50 evrov za prehod.

  V času izven sezone, ko pa so gneče manjše, pa preko Kuponkota recimo še bon za 20 % popust, da zadeva ne zamre. Isto bi recimo jaz, kot dežurni na policijski postaji, po 17.00 uri delal kot
  samostojni podjetnik policist še nekje do 24.00 in za svoje storitve jasno mastno računal, zraven pa preko najemne pogodbe uporabljal prostore in opremo policijske postaje. Se sliši trapasto, kajneda?

  No, zdaj pa vklopimo možgane in razmislimo, če se točno to ne dogaja v posameznih primerih v zdravstvu! Podobno predlagam še kolegom na pravosodju.

  Zakaj bi bili sodniki samo v času uradnih ur. Če ti je neka razsodba nujna in se ti mudi, enostavno plačaš samostojnemu podjetniku sodniku in bo popoldne v prostorih sodišča jasno zadevo
  prevzel in nedvoumno hitreje rešil. Ali pa recimo župan.

  Naj bo popoldne še samostojni podjetnik – župan. Pa bo imel recimo možnost hodit flikat luknje na cesti, kot nekateri brez kančka razmišljanja pričakujejo od našega ljubega Marjan Šarec. Bizarno efektivno, kajneda?

  K sreči lahko ostane samo hudomušna šala. No, vsaj v večini služb javnega sektorja. Ena stvar pa mi ni niti najmanj smešna. Kot zaposleni v javnem sektorju plačujem svoj prispevek od bedne mezde za zdravstvo.

  Ker pa sem priden in rad delam imam še popoldansko obrt (jasno ne policijsko) in tam kot vzgledni državljan in podjetnik plačujem prispevek za zdravstvo iz še bolj bedne mezde. Kar bi pomenilo, da bi me morala zdraviti dva zdravnika, ki pa bi jih seveda moral še iz svojega žepa dodatno plačati (tretjič), če bi hotel biti na vrsti takoj.

  No, tukaj pa zadeva NI več smešna, ampak skrajno bizarna.

  Z lahkoto delite tole.”

  http://www.lepdan.si/vsebina/8

  • Kučko pod pručko

   In če bo gneča na mejnih prehodih prevelika, bomo vpeljali Bypass prehode. Seveda za tiste z ustrezno debelimi modrimi kuvertami!!!

   • PIA PlA

    Kaj pa po vzgledu prve prostate direktni prvorazredni leti brez carine, mejne kontrole, kadarkoli in s podporo države v zemeljsko orbito? Stroški ne bodo presegli 80.000 kot za pot v Bosno. Rezervirano bo za vse ljubitelje partije in udbe. Povratka ni.

   • Franc Šink

    Ti že sedaj koristijo zračni promet.

  • Franc Novak 1979

   Saj sodstvo je tudi “samoplačniško” Poglej, kaj se je dogajalo s postavitvami raznih stečajnih upraviteljev in darili sodnikom. Ni panike, vse dokler bo “samoplačništvo” dovoljeno, bo javni sektor samo sranje

   • PIA PlA

    Jaz sem za samo plačniške zadeve, brez samoplačniških. Čisti računi, dobri prijatelji. Državi pa še vedno ostanejo v upravljanje ceste, železnica in oskrba z vodo in elektriko.

 • Kučko pod pručko

  Trhla koalicija

  Ne vem, ali se mi samo zdi, ali pa je ministrica za zdravstvo res ena bebava ženska. Odgovori na jasna vprašanja novinarjev so na tako nizkem nivoju, kot bi prišla iz ust otroka iz šole za posebne potrebe.

  Ne razumem Cmerota, da to bedno kreaturo, ki nalogi še zdaleč ni kos in ji je bilo očitano marsikaj oprijemljivega, ne zamenja. Imel je že nekaj priložnosti, sedaj pa mu jo na krožniku ponuja še Erjavec. Toda Cmero je cmero in bo spet bluzil, da ministrici zaupa in da je koalicija trdna!!!

  Na trdna, je pa TRHLA kot beli sneg spomladi, da kaj zagrebsti ni. (F. Prešeren – Neiztrohnjeno srce)

 • garfi

  zlom je lahko tudi prelom s starim in nov začetek
  zombi vseslovenski vstajniki kje ste ?

 • karpelec

  Kjer se politika meša v zdravstvo in na njem izvaja svoje zaslužke s pomočjo posameznikov, ki jih pridno nastavi, ne moremo pričakovati, da bo zdravstvo naša najpomembnejša državna dobrina.

 • Franc Novak 1979

  “Glede dela in obremenjenosti je zdravnica in predsednica sveta SDS za zdravstvo Alenka Forte, da sama dela 60 ur tedensko, “če bi se odzvala na vse pozive in prošnje pa bi lahko delala 20 ur dnevno.” Kot še pravi Fortejeva, je zdravnike družba povsem preslišala, hkrati pa je poudarila, da oni niso javni uslužbenci.”

  Kaj pa so, če jih plačuje država iz mojih prispevkov? če želijo biti NE JAVNI USLUŽBENCI, naj si kupijo prostore, aparature, se registrirajo kot zasebniki, potem bomo pa videli, če bojo imeli za 20 minut dela na dan.

  • pajot

   Navijaš za zasebništvo,kenede? Lepo in prav,ampak Partija tega ne dovoli. Kaj pa zdaj?

   • Franc Novak 1979

    A ti še enkrat bolj počasi napišem, ker vidim, da ne razmišljaš hitro? Jaz navijam za JAVNO zdravstvo, ampak tako, ki bo za vplačani denar svoje delo opravljalo kvalitetno. Če kdo hoče VEN iz javnega zdravstva, pa velja zgoraj napisano. In članica SDS je napisala da oni NISO javni uslužbenci. Prav, naj spoka delat privatno.

    • traktor

     Uspešno javno zdravstvo pri nas je utopija. Mi smo ja balkanci.

     • Franc Novak 1979

      A pol lahko dobim denar za vse vplačano, kar nisem izkoristil za javno zdravstvo nazaj? Mogoče bi vzeli kar zfravnikom, pa se obračuna iz povišice nad minimalno plačo.

    • traktor

     To je tako. Šta je tvoje je i moje. A što je moje je samo moje.

 • pajot

  Zdravstveni sistem se je že zdavnaj zlomil,da ne bo pomote. Pa ne samo zdravstveni,vsi sistemi v tej državi so v q….u.

  • marta

   Dobro si tole ugotovil.
   To pa zato, ker se mnogi (politika) utikujejo v vse in ne dopustijo, da o stroki odloča stroka.

   “Le čevlje sodi naj Kopitar!”

 • Lisjak

  V teh predstavah za javnost pričakujem malo več profesionalnosti-amateri.

 • Duhec

  Zakaj strah pred zlomom??? Zlomit se mora popolnoma vse…. čimprej.

 • antimur

  Kjer zdravstvo vodi politika, sploh pa takšne vrste kot jo vodijo kučanisti, je normalno, da je zdravstvo na psu, tukaj ne mislim zdravstvenega osebja, ki je dobro, ampak sistema zdravstva. Enako se dogaja v vojski, policiji, bančništvu, oziroma povsod, kjer ima ta nazadnjaška politika svoje grabežljive parklje zraven.

 • Antonius

  Zdravniki štrajkajo za svoje plače, ne pride jim pa na misel, da bi štrajk udarili proti zdravstvenemu sistemu s katerim se ne strinjajo.
  Naj JAVNO povejo, da se ne strinjajo s plačno uravnilovko.
  Cela Slovenija se usaja na zlobirane dobavitelje absolutno predrage medicinske opreme, nihče pa javno ne izpostavlja zdravnikov KIRURGOV, ki preplačano medicinsko opremo uporabljajo. Nihče v tej državi me ne more prepričati v poštenje zdravnika, ker mi brez vsakega ugovora zdravniške vesti v žilo vstavi absolutno predrago opornico.
  Dobavitelje ne krivim za nič preplačanega, krivi so tisti, ki nabavljajo in zavestno preplačano pri zdravljenju uporabljajo.
  Na koncu koncev vsakdo prodaja po najvišji ceni, če je kupec to ceno pripravljen plačati.
  Zdravniški kriminal je vendarle doma v samem zdravstvu, zdravniki so pa njegov sestavni del in sam vzrok za problem.
  Naj udarijo štrajk proti sistemu nabavljanja zdravstvene opreme, pa bo več kot dovolj ostalo tudi njim za bolj spodobne plače.
  Cenena je izjava ministrice ‘kolarjeve, da ji je primarna skrb čakalna vrsta pacientov, pritlehno se sliši pa taka izjava od zdravnikov, ki proti samim zlorabam položajev v zdravstvu niti z besedo javno ne protestirajo.
  Fino bi bilo, če bi zdravnikom kdo razložil pomen besede DIFERENCIACIJA. Naj že enkrat med seboj poiščejo plevel, ki uničuje zdravo zrnje.
  Ne pacienti, zdravniki so najbolj odgovorni, krivi, ker so dovolili, da jih je ugrabila politika in, da je kompleten slovenski zdravstveni sistem pred kolapsom.

  • Vera

   Sivi starčki nam urejajo vse , zato pa je tako, kot je . Imena in priimke poznamo, toda teh ljudi , se še vedno vsi bojimo, zato jih ne upamo razkrinkati , saj so nevarni .

   • Kučko pod pručko

    Vera, ne boj se jih. Kar na glas povej, da so to Kučan, Zemljarič in F21 murgelska udbomafija!!!

 • Duhec

  Če bi zdravniki želeli spremembe, bi jih dosegli…. spremembe na bolš, za bolnike. Pa očitno nočejo…. ni vedno povsod in za vse kriva politika.

  • MEFISTO

   Dokaze, prosim!

   • Duhec

    Zemljarič vse nastavlja in koordinira… ta skupina krade, ma vse v svojih krempljih… sam ostalim pa tud preveč zaupate.

  • Borut Stari

   Politika,da ni kriva? Je, ker ni sposobna, oziroma noče izvesti produktivnega odločanja. Krivec je predvsem naš politični sistem, ki ne zna in noče realno vrednotiti nalog in dela. Raje uporablja uravnilovko in tlači sposobne in sposobnejše v sivo povprečje. Zdravstvo je realen in ne javni sektor.

   • Duhec

    V zdravstvu se vrti na desetine milijonov in pokradejo na desetine milijonov…. strokovne napake je nemogoče preštet, odgovarja pa nihče ne. In nisem napisala, da politika ni popolnoma nič kriva, pač pa, da ni za vse.

    • Borut Stari

     Krivi smo tudi mi, ker s z državljansko nepokorščino ne upremo roparski oligarhiji in njej naklonjeni vladi. Na demokratični način ne bo to izvedljivo.

     • Duhec

      Največ smo mi krivi….

     • Borut Stari

      Toliko o tem, da si narod piše sodbo sam.

     • Borut Stari

      Ne, kriva je KPS, ki je vsilila 70 letni vpliv partijske klike na ljudi. Danes je 73 let uvedbe za Slovenijo najbolj norega sistema. Sistema, ki je naredil iz ljudstva mentalne in delovne sužnje.Danes ima mafija svoj rojstni dan.

 • Kučko pod pručko

  Janša je bil v zadnjem intervjuju na Nova24TV zelo jasen: “Bog ne daj, da bi se razkrilo Kučana, Zemljariča in Mladino. Vsa blatenja v Mladini so bila plačana z denarjem, ki je bil ukraden v slovenskem zdravstvenem sistemu.”

  Jasno in jedrnato. Kučanova banda krade in s šleperji vozi denar iz države na svoje tajne račune v davčnih oazah. Naš denar, denar davkoplačevalcev in denar iz pokojninske in zdravstvene blagajne. Zaradi vsega tega bi jih morali postaviti pred sodišče. Morda bomo to nekoč celo dočakali!!!

 • Fireblade

  Zdravniki so eni redkih dovolj inteligentnih skupin, da lahko sesujejo socialistične parazite in udbovce, ki so ugrabili državo.

  Zdravstveno zavarovanje naj bo na eni polici.

  • Duhec

   Če bi se delala anketa, večina v zdravstvu podpira levico.

 • MEFISTO

  Edina rešitev je, da se priključimo avstrijskemu zdravstvenemu sistemu in da mu prepustimo vsa pooblastila, obveznosti ter odgovornosti, kakršne ima tudi do lastnih državljanov.

  V Sloveniji je že premočan levi politični razred parazitov, kar ne pa ne velja le zna področju zdravstva.

 • Stajerka

  zdravstveni sistem se je ZLOMIL že zdavnaj…..ravnokar bijem bitko in iščem:

  – okulista z napotnico HITRO, kjer bo čakalna doba manj kot 4 mesece……čeprav je po pravilniku 3 mesece, ga nisem uspela najt…….danes grem na samoplačniško
  – nevrologa – napotnica, stopnja hitro……iz MB v Velenje, saj ni variante da na našem koncu prideš na vrsto v roku 6 mesecev, kljub stopnji na napotnici
  – revmatolog – napotnica, stopnja redno – ČAKALNA DOBA 1 LETO……po prejemu termina iz UKC Maribor, istočasno prejela IZJAVO, s katero izjavljam, da se strinjam s čakalno in istočasno izjavljam, da se zavedam morebitnih posledic za zdravje, kar pa je moja zavestna odločitev…..PODPISANO IZJAVO MORAM PO POŠTI VRNIT V AMBULANTO…….HALO, WTF SE GREMO V NAŠI DRŽAVI????

  A JE TO NORMALNO????…..in nekateri se še vedno sprašujete ČE JE PRED ZLOMOM????

  • Duhec

   Sam, če maš nujno, si takoj na vrsti… drgač pa čakaš kokr se jim zazdi in nič ne morš.

   • Stajerka

    nujno pomeni hospitalizacijo oz obravnavo na oddelku in ne v ambulanti……kar je absurd….tudi tam se bo slej kot prej zabasalo…..

    • Duhec

     Nujno pomeni nujen pregled, ni nujno, da hospitalizacijo, se pa pogosto zgodi… ja, bo se zabasalo, sam je to njihov problem. Teh napotnic jih je edino strah. Na ta način preskakujejo vrste tisti z vezami….

     • Stajerka

      kaj meniš glede na izjavo, ki jo omenjam……nagibam se k temu, da je ne podpišem in ne vrnem v ambulanto……me zanima kaj bo……

     • Duhec

      Jst neb podpisala…. v bistvu bi napisala dopis, da odgovornosti nočem sprejet, ker ne poznam svojega dejanskega zdr stanja.

     • Stajerka

      hvala, dobra ideja, ki jo bom z veseljem udejanila :))

     • Duhec

      Pa pošlji priporočeno po pošti in po e-pošti. Vse identično, isto vsebino itd…

     • Stajerka

      tak al tak…..vse pošiljam še samo priporočeno…..v naši državi ni druge variante, pa se bojim, da bo še ta kmalu zatajila ….

     • Duhec

      Pa vse kopiraj in hrani… nikol ne veš, če boš rabla…. ker držali bojo skup.

     • Stajerka

      z zdravniki imam grenko življenjsko izkušnjo in nemalo kalvarij…..pa na žalost ne zase, ampak svoje otroke……zato to, kar se dogaja na področju pediatrije v Sloveniji presega vse meje zdravniške etike in borbe za mlada življenja…….redki so pediatri, ki svoje poslanstvo opravljajo strokovno in s srcem……na žalost naših otrok in staršev :(((

     • Duhec

      Eh…. niso vsi slabi, večina pa je. Kokr naletiš, maš srečo. Držijo pa skup in to mene najbolj moti.

     • PIA PlA

      Priporočeno in s povratnico, nujno.

     • koza

      v vednost pa tudi varuhinji bolnikovih pravic, če še mogoče ne ve, kaj se dogaja s temi izjavami

     • Duhec

      Ona je tam zarad svoje plače. Kokr mi je znano, do dons ni še nič nardila…. razn tistih par nebuloz v kamero.

     • koza

      koliko jih je takih, ne, pol pa se čudimo, da smo tam kjer smo; važno, da zadeva dobi številko, da ne bo pol – oh, nismo vedeli itd.

     • Antonius

      Ne podpišite! Odpišite jim, da ne boste podpisali, ker zaradi odlašanja medicinske stroke ne poznate posledic, ki bi mogle imeti vpliv na stanje vašega zdravja. Odpišite jim, da bi s podpisom sprejeli odgovornost za nekaj na kar se ne spoznate. Naj vam zdravnik podpiše jamstvo, da se vaše zdravje med tem ne bo poslabšalo. Navsezadnje ne plačujejo zdravniki vam, da ste njihova pacientka – stranka.
      Pošto jim pošljite priporočeno s povratnico, da boste imeli dokaz, da ste jim odgovorili in jih posledično zavezali, da se bodo na vaš pomislek s strokovnim mnenjem odzvali.
      Bolj kot politika je v vašem primeru arogantna zdravstvena ustanova. Če jim arogantno ravnanje narekuje politika, naj nestrinjanje z narekovano politiko uredijo v zdravstvu, ne pa da vse skupaj prelagajo na pacienta.
      Ne prepirajte se z zdravniki, zadostuje že, če jim zastavite relevantno vprašanje.

      Včasih je dovolj že to, da lečečega zdravnika vprašate, kje izločate zdravila. Mehur ali jetra. Če se bi zlagal me ne bi presenetilo.

     • čips

      js sem to izjavo podpisal za fizio terapije… niti dneva prej ne prideš na vrsto kot ti recejo, za ekg in holter sem dobil 6 do 8 mesecev, ok bom plačal, srce je le srce v 1tednu ista ordinacija isti dohtar, revmatolog, identična zgodba…ni več nobenga sistema, kaj pa nekdo, ki nima dnarja? Jaz te izjave še enkrat ne bi podpisal ( trapije pač niso tako nujne, kot kak ekg)saj se ne strinjam, da bom na npr. ekg cakal več kot leto in tud z tem, da me med čakanjem potencialno pobere se ne strinjam…

     • Franc Šink

      Mislim da je taka izjava nezakonita.Kako naj laik ve ? leto dni je dolga doba.Potek bolezni se lahko spreminja

  • Nada

   “istočasno prejela IZJAVO, s katero izjavljam, da se strinjam s čakalno
   in istočasno izjavljam, da se zavedam morebitnih posledic za zdravje,
   kar pa je moja zavestna odločitev..”

   Kaj pa v primeru, da se ne strinjaš (ne soglasaš) s čakalno vrsto in ne prevzemaš nase posledic za zdravje zaradi dolgega čakanja? Kaj ti ponudijo v primeru tvojega nesoglasja?

 • xtc

  Pravilen naslov bi se glasil “Ali je Slovenija;pred skorajšnjim zlomom?”:
  Da državas dobesedno razpada in neobladljive mrhovinarske horde od JS;LOBISTIOV;KRIMINALCEV;POLITIKOV NEUSMILJENO PLENIJO IN PUSTOŠIJO PO DRŽAVI:
  Država je pogorišče tako in drugačno;večina ljudiživi v iluziji ;da je vse OK ;KER JE rast BDP ja v resnici pa smo vse večja pufarska luknja:
  Glede zdravstva pa samo tole;sprivatizirati bolnice;zdravniki naj vzamejo ordinacije na domin si jih sami opremijo sistem zavarovanja pa kot ga ima Avstrija:Vrste bodo uplahnile v tednih;konec bo prepirov;lobistibodo izgnani;priskledniki še hitreje;ker jih bodo lastniki nagnali iz firm;administracija v zdravstvu se bo zmanjšala;zdravniki bodo delali na polno;ker bodo kot zasebniki morali delati za plačo v firmi pa bodo pod kontrolo in nebo več dvoživkarstva:
  Seveda vam Kuštrin lažer ;da si Fides želi avstrijskega modela_zavaja;če bi ga prevzeli bi se večini zdravnikov godilo slabše in imeli večjo odgovornost:
  ebi vam lagali ;da imajo le dva jurja plače;ob tem pa delajo popoldne še privat;vlečejo še denarje od farmacevtov itd ter prodajalcev medicinske opreme tako da nekateri pridejo celo na petnajst in več jurjev na mesec;čeprav niso nikakršni vrhunski specialisti_če bi prevzeli avstrijski model zagotovo nebi vlekli takih denarjev_zato Fides zavaja to stanje odgovarja vsem vSAKE TOLIKO ČASA POŠTRAJKAJO;DA SI ŽE TAKO K VELIKIM ZASLUŽKOM ŠE DODAJO NEKAJ DENARCEV;VRSTE OSTAJAJO;ODGOVORNOSTI NI;CEHOVSKA SOLIDARNOST NA VIŠKU;ZRAVEN PA KORUPCIJA IN DVOŽIVKARSTVO(KJER SE VLEČE DENAR):
  bLFIRA SE NA DEBELO TO VDO VSI URADNO VAM RAZLAGAJO;KAKO SO ZA AVSTRIJSKI ALI KAK PODOBEN MODEL V RESNICI PA DELAJO VSE DA DO TEGA NEBI PRIŠLO;KER BI JIM ŠLO BISTVENO SLABŠE:
  iN ŠE NEKAJ NE MOTI ME ČE VRHUNSKI ZDRAVNIK SPECIALIST TA ALI ONI NA MESEC ZASLUŽI TUDI VEČ DESET JURJEV S SVOJIM ZNANJEM(ZASLUŽI JIH) IN ČE PRI TEM TUDI SPREJEMA ODGOVORNOST OB TEM(MORA IMETI ZAVAROVANJE PRI ZAVAROVALNICI ZA NAPAKE)moti pa me ;da služijo in ropajo najbolj tisti;ki so v povprečju ali podpovprečju:
  Dober strokovnjakni nikoli preplčan ;a ima zgodba drugo plat;vrhunski in dobri bi izpodrinili slabe in podpovprečne;ki bi morali iz poklica na borzo:

 • Duhec

  Zdravstvo kjer zdravniki ne odgovarjajo, kjer so medicinske sestre strežnice, kjer se kradejo milijoni, kjer se ne upošteva čakalnih vrst…. ni vredno nič.

 • Kučko pod pručko

  Kaj mislite, kolikšna je čakalna doba za Kučana in Zemljariča? Trije meseci, pol leta, eno leto?

  Res težko kviz vprašanje. In nagrada? 10-odstotni popust za pogrebne stroške, ker boste do svojega zdravnika prišli prepozno!!!

  • Mojca pokraculja

   A majo v tujini tud čakalne dobe?

  • sprehajalec

   Že za žlahto čakalne dobe ni. Čakalna doba je za tiste brez zvez. Za brezveznike, kot ima sloveščina primerno besedo.

  • tomven

   Upam, da čimkrajša.!

   Matilda ma nas rada…

 • Kučko pod pručko

  Pred mnogimi leti sem bil v vojaški bolnici Mladika na neki operaciji. Čez dan ali dva so pripeljali nekega majorja, ki je od zdravnika zahteval posebno obravnavo. Ko mu je doktor povedal, da je sedaj navaden pacient kot vsi drugi, se je pošteno razpenil.

  Nista minila niti dva dneva, ko so v pripeljali v bolnico generala. Takrat je vse zdravstveno osebje skakalo okrog njega, izpraznili so eno od bolniških sob, navadne smrtnike strpali drugam, on pa je sam kraljeval v svojem prostoru. Ko so mu zvečer v sobo prinesli posebej zanj pripravljeno večerjo, je naš major skoraj izgubil zavest. Preklinjal je, da ga je bilo slišati po celem nadstropju.

  Ali kot v Živalski farmi …

  … Vse živali so med seboj enakovredne, le da so ene nekoliko bolj enakovredne od drugih. To so si izborili prašiči, poglavarji farme.

  Podobnost z Murglami in njenim glavnim prašičem je zgolj plod zlobnega natolcevanja!!!

 • MEFISTO

  Ali je Slovenija pred zlomom zdravstvenega sistema?

  Je!

 • totex39

  To se dogaja zaradi tega, ker vsak vleče na svojo stran in na tak način ni možno doseči dogovorov. Vse to nas spravlja v nemogočo situacijo, ki kmalu ne bo več obvladljiva.

 • Demi Zen

  ne razumem zakaj je tako tezko urediti tako enostavne stvari. sploh ker slovensko zdravstvo porabi s severnimi sosedi primerljive kolicine denarja

  • sprehajalec

   Ker sosedje nimajo dilerjev v zdravstvu, ki podražijo stvari za nekaj 100%. Zato ni nikoli dovolj denarja. Sistem je enak kot tisti, ki dovaža drogo na tržišče. Pri pridelovalcu je čisto poceni, na ulici/v bolnici pa je božjastno drago. Dilerji podražijo. Če se jim poskušaš izogniti, pa grozijo. Ta problem ima slovensko zdravstvo.

   • Demi Zen

    zakaj niso vsa javna narocila javna? vsako javno narocilo ki presega povprecno ceno v regiji za vec kot 10% bi morala takoj obiskat financna policija in vse vpletene zaslisat pod prisego..

    • sprehajalec

     Bi morala, pa morala bi. Eno je teorija in drugo praksa. Če je državni tožilec brat dilerja, potem teorija s policijo odpade. Pa politika je zvezana z dilerji. Vse to je že dolgo znano, od operacijskih miz pregrešno dragih v začetku 90tih, do danes. Pa nič. Sile preteklosti, ki so bile na dužbenem, so ostale na Javnem. Če bi sistem omogočal neposredno plačevanje, bi ljudje že zdavnaj hodili v Avstrijo v ambulante. Tako pa je preko sistema zavarovalnic in blagajne nepregleden. Če rečejo, Blagajna je prazna, ljudje pomislijo, ja za operacije ni, pa za sestre ni. Ne pomislijo, da ni za 3x dražje flajštre, kot v Avstriji. pa obveze, pa opornice itd. Potem ga pa država napolni na puf, pa gremo naprej. Pa sestre kažejo po TV, kako so reve, da so ljudje pomirjeni.

     • Demi Zen

      lej sprehajalec, pravzaprav je res zelo enostavno: jebali vas bodo tako dolgo dokler se boste pustili..

 • mona lisa

  Zaposlit mlade zdravnike ki čakajo na delo.

  • Demi Zen

   to niso zdravniki to so stazisti. in ko solanje koncajo jo zgasnejo v tujino. Ne bo drugace dokler se ne zavezejo poravnati stroske solanja ce ne odsluzijo 20 let v domacem zdravstvenem sistemu.

  • sprehajalec

   Sistem in blagajna za njih nima denarja. Denar je namenjen provizijam dilerjev.

 • francelj3

  Politična stabilnost, to, to. Cmerar jo ima zelo rad in je na trenutno politično stabilnost zelo ponosen, prav tako drugi rdeči fašisti. Seveda samo, kadar so sami na oblasti. Kadar je na oblasti g. Janša, je zaželena čim večja nestabilnost. Se pa dobro spominjam nekaterih politično izjemno stabilnih držav, jih lahko kar naštejem: Severna Koreja, Kuba, Kitajska, pedofilni režim v jugi 1941-90…

 • Osti jarej

  …saj to je namen….dostop do zdravstva zgolj eliti,ki lahko plača…ostali naj pocrkamo…čimprej

  • marta

   Zakaj pretiravaš, no ?

   • Osti jarej

    …si slep/a?!..gluh/a?!…al že toliko star/a,da ti je vseeno?!

    • marta

     nesramnost je tebi vrednota ???

 • tzt

  Naslovno vprašanje ali bo ministrica izpeljala reforme, je popolnoma odveč. Minilo je več kot pol mandata, narejenega ni čisto nič. Odgovor je zelo enostaven. Nič ne bo naredila. Pa saj je vsakomur jasno, da tudi nič ne zna baba trapasta.

  Razmišljanja v smeri boljše in kvalitetnejše zdravstvene oskrbe so tudi odveč. Npr, v tujini narediš prometni prekršek ali še kaj hujšega. “Hospitalizirajo” te čez noč, zjutraj naslednjega dne te že čaka obravnava na sodišču. Pri nas? Po navadi vse zastara. Enak odnos je tudi v zdravstvu. S tem, da primer ne zastara, ampak pacient enostavno umre.

  By the way. Komunistični smrad in drhal danes praznuje dan republike, alias II. zasedanje v jajcu.

 • željudin

  ta vlada je najprej ukradla volitve, nadaljevala pa s krajo otrok… trenutno pa nam kradejo samo še zdravje…

 • samsara

  Brez panike.
  Tovariš Mirko cincavi, ji povsem zaupa. A vas to nič ne pomirja?

 • francelj3

  Kako to mislite, da ne bo izpeljala reforme zdravstva? Prvi, velik korak je že storila. Napotnici se zdaj ne pravi več napotnica, ampak delovni nalog. Majhen korak za avšo, orjaški skok naprej za bolnike v čakalnih vrstah.

 • dare

  Če vsaj malo pogledamo na ta problem je več kot jasno, da je ptrebno prvo naredit čistko z korupcij ov zdravstvu in prepovedati delovanje dvoživk, kateri izrabljajo sistem do onemoglosti. Zato je bolje, da se ne nredi nobena reforma ampak je prej pristopi k čistkam in pregonu organiziranega kriminala v zdravstvu. Nato pa se prepove delo t.i. dvoživk. Šele sedaj so izpoljeni pogoji za novo reformo, kjer se mora ostro ločiti zasebno in javno zdravstvo in se mora prepovedati sočasno delo v javnem in zasebnem zdravstvu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!