Dan ustavnosti bodo obeležili s 25-letnico slovenske Ustave

Ustavno sodišče RS Foto: STA

Ustava republike Slovenija je bila sprejeta 23.decembra leta 1991. Na simbolični slovesnosti ob 25-letnici bo slavnostni govornik sodnik Evropskega sodišča Marko Bošnjak. Slovenska Ustava je bila sicer v tem času desetkrat spremenjena, večjih sprememb pa ni bilo. 

Z novo Ustavo se je Slovenija, ki je svojo osamosvojitev razglasila že nekaj mesecev prej,  23. decembra leta 1991 odcepila tudi v pravnem smislu. Do takrat je veljala s številnimi osamosvojitvenimi dopolnili spremenjena stara Ustava Socialistične republike Slovenije, ki je temeljila na takratni jugoslovanski ustavi.

V branje vam predlagamo tudi: Tovarišija Mira Cerarja in 2. januar

Pisanje slovenske Ustave se je začelo že s t. i. pisateljsko ustavo, ki je leta 1988 nastala v okviru Društva slovenskih pisateljev, glavnina današnje Ustave pa je nastala avgusta 1990 v Podvinu. Tam se je namreč po naročilu takratnega predsednika skupščine Franceta Bučarja zbrala skupina strokovnjakov, ki jo je vodil Peter Jambrek, in v nekaj dneh napisala delovni osnutek besedila. Slednje je bilo pozneje v skupščini sicer nekoliko spremenjeno, a glavnina je ostala.

B. J., STA

 • totex39

  Res žalostno obeležili bodo 25-letnico dan ustavnosti, ta vlada pa jo sploh ne upošteva in jo krši na vseh področjih.

 • tarantela

  Za “našo” Indijanko:
  1890: Chief Sitting Bull is killed
  The death of Sitting Bull, shot and killed by Bull Head member of the Indian agency police, on the Standing Rock Indian Reservation, Dakota, United States of America during an attempt to arrest him. Sitting Bull, aka Húŋkešni or ‘Slow’, c. 1831 – 1890. Hunkpapa Lakota holy man who led his people as a tribal chief during years of resistance to United States government policies. (From The History of Our Country, published 1900.)

 • Antonius

  Ustavni sodniki bi me prepričali v svoje poštenje, če bi vsaj enkrat vsi prišli med nas, vztrajnike, pokazati, kaj si mislijo o početju in zlorabah v krivosodju.
  Najbolj so z delom zametani prav zaradi krivosodnega kriminala in raznih sfukatorjev v njem.
  Koliko je vredna razsodba ustavnega sodišča nam dokazuje ustavna presoja o ‘titovi cesti. Sklicevali so se na žalitev prizadetih, niso pa obsodili krvavega sistema, ki je moritev in žalitev spočel. Zato nam še danes brez vsakih skrbi, mahajo pred nosom s krvavo zvezdo in partizanarskimi veselicami.
  Kaj naj si človek misli o ustavnem sodišču, če gre njen predsednik Petrič v Stožice prepevati med praznujoče s krvavo zvezdo na prsih.
  https://www.youtube.com/watch?v=MLo6FANY9Lc
  https://www.youtube.com/watch?v=v3RwFCtw5xU
  S predsednikom ustavnega sodišča Petriča med njimi praznujejo dan svobode, ki nam je zapustil preko 600 morišč, ustavni sodniki pa o ranjenih čustvih in žalitvah v zvezi s ‘titovo.
  Naj pridejo med nas pred sodišče, pa bomo še njih izžvižgali.
  Večina med ustavnimi sodniki se je na zelo umazan način znebila razsodbe o Patrii. O sami izmišljeni obtožnici niso rekli niti mjav, razvlečeno sojenje in razsodbo so preprosto so vrnili na začetek, ker so vedeli, da bo nedokončano sojenje zastaralo. Poskrbeli so za to, da pravosodna SRAMOTA ne bi ušla na evropsko sodišče človekovih pravic.
  Ustavno sodišče, tako kot je, je ničvreden skupek skrbno izbranih ‘bavconovih sodnikov, ki permanentno skrbijo, da se iz krivosodnega dreka nikamor ne premaknemo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!